קלינטון רומזת: מו"מ עם ישראל על מטריית הגנה מטילים

לפני כחודש דווח שארה"ב שוקלת להשתמש בישראל כבסיס מטריה להגן על אירופה מטילים איראניים ■ אומר בפגישה עם שר ההגנה גייטס בפנטגון: "אנו ממליצים למדינות אחרות לנהוג בצורה דומה"

שרת החוץ של ארה"ב, הילארי קלינטון, רמזה אמש (ב'), כי ממשל אובמה מנהל מו"מ עם ישראל כדי לכלול אותה בין המדינות שיזכו להגנה מפני טילים במסגרת מדיניות מגננה חדשה של ארה"ב.

בראיון לרשת הטלוויזיה הציבורית נשאלה קלינטון האם הפרישה המחודשת של המטריה האמריקנית להגנה על אירופה מפני טילים איראניים תסוכך גם על ישראל ומדינות המפרץ הפרסי.

קלינטון השיבה: "אנו מנהלים עתה מו"מ עם בעלות ברית וידידות אחרות באזור".

לפני כשלושה שבועות דיווח עיתון פולני, גזטה וויבורצ'ה, שארה"ב לא תקים בסיס טילים נגד טילים בפולין ובצ'כיה, כפי שתכננה תחילה, ושהיא בודקת אפשרות להשתמש בישראל, בטורקיה ובמדינות הבלקן להקמת בסיסים חלופיים למיירטי טילים ו/או להשתמש בטילים שישייטו ביום התיכון.

ארה"ב אכן הודיעה, כי בעקבות שינוי במדיניות ההגנה מפני טילים שלה היא לא תקים בסיסי מיירטים בפולין ובצ'כיה, אך לא הודיעה האם תבחר בישראל או במדינות אחרות כאתרים חלופיים להקמת בסיסים למיירטים. השינוי נבע מהערכה מודיעינית, שאיראן זנחה פיתח טילים ארוכי טווח ובמקומם היא מפתחת טלים לטווח בינוני.

השבוע מתוכנן להיערך תרגיל צבאי משותף לישראל ולארה"ב, שידמה התקפת טילים בליסטיים על ישראל. התרגיל יבדוק כיצד ספינות טילים של הצי השישי, לרבות ספינות נושאות מיירטי טילים, יתפקדו במקרה של התקפת טילים איראנית על ישראל.

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר אמש (ב') בפגישה עם עמיתו האמריקני, רוברט גייטס, בפנטגון, כי כאשר ישראל אומרת שאין בדעתה להוריד שום אופציה מהשולחן כאשר דנים באיראן, היא אכן מתכוונת לכך.

"יש להגביל בזמן את הסנקציות החריפות המוטלות על איראן", אמר ברק. "ישראל אינה מורידה אף אופציה מהשולחן. היא מתכוונת למה שהיא אומרת והיא ממליצה למדינות אחרות לנהוג כמותה".

במהלך הפגישה הדגיש ברק את הצורך לשמור על יתרונה האיכותי של ישראל בהשוואה לשכנותיה באזור. ברק הכריז על כוונתו לדון עם גייטס על על היתרון האיכותי של ישראל בראיון שהעניק לניו יורק טיימס קודם צאתו בוושינגטון.

בושינגטון רווחו ניחושים, כי דברי ברק הם רמז לכך, שבדעתו להגיש שוב בקשה ישראלית לרכוש מארה"ב פצצות חודרות בונקרים בעומק רב. הנשיא ג'ורג' בוש סירב להיענות לבקשת ישראל לרכוש פצצות כאלה בגלל חשש שהדבר יחיש התקפה ישראלית על מתקנים גרעיניים באיראן.

בראיון ל"ידיעות אחרונות" בשבוע שעבר אמר ברק, כי איראן אינה מהווה איום קיומי על ישראל מפני שאין לה עדיין נשק גרעיני וגם אם יעלה בידה לפתח נשק כזה, ישראל תוכל להגן על עצמה. הטיימס מציין, כי הצהרה זו עוררה תמיהה בארה"ב מפני שהיה אפשר להבין ממנה שישראל פחות מודאגת מהאיום הגרעיני של איראן.

אבל בראיון לטיימס אומר ברק שלא כך פני הדברים. לדבריו, זו היתה פשוט קריאה לאזרחי ישראל להימנע מפניקה בגלל איראן.

בתגובה על הצהרות של כמה מנהיגים ישראליים, שהשוו את האיום האיראני לאיום הנאצי בשנות ה-30, אמר ברק: "אני לא קונה את הרלוונטיות של השוואת המצב (הנוכחי) למצב באירופה ב-1938. אז, תקוותו היחידה של יהודי שבחן את העתיד היתה להימלט. כיום איננו נמצאים במצב כזה. אנו יכולים להגן על עצמנו מפני כל סוג של איום".

ברק אמר, כי מבחינתה של ארה"ב האתגר הגדול ביותר הוא כיצד להתמודד עם הנשק הגרעיני של קוריאה הצפונית, מפני שלהתנהלות ארה"ב כלפי קוריאה הצפונית תהיה השפעה גדולה על איראן.

"קוריאה הצפונית מפתחת טילים ארוכי טווח בחצר האחורית של סין ורוסיה ושום דבר לא קורה לה", אמר ברק. "כאשר ההנהגה האיראנית שואלת את עצמה, 'האם אנו צריכים לדאוג או להמשיך במסורת ההכחשות וההונאות', התשובה תלויה במה שקורה עם קוריאה הצפונית. מהלך עקבי לקראת הבלימה של תפוצת נשק גרעיני צריך להתחיל עם קוריאה הצפונית. למהלך כזה תהיה השלכה חיובית מאוד לגבי חסימת איראן".