כך איפסה פסגות את התשואות החלשות של קופות פריזמה

כך מוחקים את התשואות האיומות של קופות פריזמה ופותחים דף חדש - באישור האוצר ■ בענף קרנות הנאמנות יש טכניקה ידועה: משנים מדיניות השקעה, וכבמטה קסם כל ביצועי העבר נמחקים ויש לנו קרן חדשה צחה וזכה

תארו לעצמכם שהיה ברשותכם כפתור קסמים, שבלחיצה אחת מאפשר לכם למחוק את כל הטעויות שעשיתם ולהתחיל מההתחלה. לא פעם, ובייחוד בשנה האחרונה, נאנחים מנהלי בתי ההשקעות לעצמם ומייחלים שיהיה להם כפתור שכזה, שימחק את ההשקעות הבעייתיות, רכישות האג"ח חדלות הפירעון, ובייחוד את התשואות הגרועות עליהן דיווחו בשנת 2008.

בענף קרנות הנאמנות יש טכניקה ידועה: משנים מדיניות השקעה, וכבמטה קסם כל ביצועי העבר נמחקים ויש לנו קרן חדשה צחה וזכה. בקופות הגמל זה קשה יותר, שכן לא ניתן למחוק תשואות כך סתם. אלא, שמבדיקת "גלובס" עולה כי בית ההשקעות פסגות, בניהולו של רועי ורמוס, מצא טכניקה להעלים מהעין תשואות גרועות, והכל חוקי לחלוטין ובאדיבות הכללים שקבע אגף שוק ההון באוצר. שימו לב להוקוס פוקוס:

בעקבות רכישת פריזמה, לפסגות יש כיום 89 קופות גמל. בימים אלה היא ממזגת חלק מהקופות, ולאחר המיזוג ירד מספרן ל-60. הטכניקה שנבחרה היא מיזוג מספר קופות/מסלולים של פריזמה לתוך קופות ומסלולים מקבילים של פסגות, כשלמיזוג יתרונות רבים, בעיקר תפעוליים. אבל הנה עוד יתרון חשוב - המיזוג מוחק חלק מקופות פריזמה, ומעלים מן העין את התשואות האיומות שלהן ב-2008.

מאחר שדירוג קופות הגמל מתבצע כיום (והחל מינואר גם בגמל נט) באמצעות חישוב תשואה מצטברת של 12 חודשים/ 36 חודשים לאחור, הרי שפסגות מורידה מעליה את המשקולת של תשואות פריזמה, ומשפרת את מעמדה בטבלאות הדירוג המופיעות בעיתונים ובמערכות הדירוג הבנקאיות.

ולא מדובר בעניין של מה בכך. בדירוג אוגוסט למשל מדורגות הקופות הקטנות המקוריות של פסגות - גמל כללי ושיא כללי - במקומות 8, 10, בהתאמה, בעוד שהקופות שנרכשו מפריזמה - חרמון, שגיא ורקיע, מדורגות בשלושת המקומות האחרונים, ועדיין עם תשואות שליליות. בדירוג הקופות הגדולות המצב דומה: גדיש מדורגת במקום התשיעי, וארבע קופות שנרכשו מפריזמה - צור, קרן אור, שיאון וקציר, מדורגות במקומות האחרונים עם תשואות שליליות.

מאחדים לתוך הקופה הקטנה

איך זה עובד? על פי הכללים שקבע האוצר, הקופה הקולטת מובילה את המיזוג, והיא תציג את התשואה שצברה באופן רציף עד המיזוג ולאחריו, כשהשינוי היחידי הינו היקף הנכסים המתווסף לקופה מיום המיזוג. במילים אחרות, תשואות שאר הקופות נעלמות. ואיזו קופה בחרה פסגות כקופה הקולטת? בדרך כלל בקופה הקטנה עם התשואה הטובה.

כך למשל, פסגות מאחדת חמש קופות: שיאון, צור, שגיא, יעד וקשת, שהיקף נכסיהן 4.8 מיליארד שקל, לתוך פסגות גמל כללי המנהלת 750 מיליון שקל. בקופה החדשה יהיו 5.6 מיליארד שקל, 80% מתוכם נכסי קופות פריזמה לשעבר. אבל התשואות שיוצגו מעתה אינן ממוצע משוקלל של התשואות הגרועות של קופות פריזמה (ב-12 החודשים האחרונים 3%- עד 8%-) עם התשואה הנאה של קופת פסגות, אלא רק תשואת הקופה המקורית, שהיא 7.25%.

בהחלטה הקריטית מי הקופה הקולטת ומי הנקלטת, אפשר גם להחליט אחרת, ולמשל קציר וחרמון ימוזגו לתוך גדיש. אבל ברוב המקרים, קופות פריזמה הגדולות מוזגו לתוך קופות פסגות הקטנות מהן.

בתגובה נמסר מפסגות גמל, בניהולו של חגי בדש, כי "מתווה המיזוגים הכולל, לרבות אופן חישוב התשואות והצגתן, מבוסס על עקרונות משרד האוצר והותאם לדרישותיו. פרסום התשואות מתבצע על פי הכללים שנקבעו על ידי האוצר". בפסגות הוסיפו, כי "עמיתי הקופות יקבלו דיווח מלא ואישי המפרט את תשואותיהם בשתי הקופות: האחד יציג את תשואת העמית בקופה הנקלטת עד למועד המיזוג, והשני יציג את תשואת העמית בקופה הקולטת ממועד המיזוג".

אין ספק שבפסגות צודקים - הכל מתבצע בהתאם לכללים שקבע האוצר, והלקוחות ימשיכו לראות בדיווח התשואות הרבעוני שנשלח לביתם את תשואות העבר. ברם, קהל היעד של פסגות אינו הלקוחות, כי אם יועצי ההשקעות בבנקים וסוכני הביטוח. הראשונים פועלים מול מערכות הדירוג של הבנקים, האחרונים מול הגמל-נט, ובכל המערכות יימחקו כעת תשואות העבר הגרועות לשנה ולשלוש שנים של קופות פריזמה, ותופיע התשואה הטובה יותר של קופות פסגות המקוריות.

באגף שוק ההון מסבירים שפסגות אכן עבדה על פי העקרונות שקבע האוצר בחישוב התשואות, אבל ההחלטה אילו קופות לאחד (כלומר איזה תשואה תוצג, ע.פ.) ומי תהיה הקולטת ומי הנקלטת, היתה רק של פסגות. ובכל מקרה, בוחנים כעת שוב באוצר את שיטת חישוב התשואות במקרה של מיזוג קופות.

והערה לסיום: התרגיל של פסגות חוקי למהדרין וקיבל את אישור האוצר, אבל מותיר טעם רע בפה. פסגות מיצבה את עצמה כבית השקעות אחר, עם כללי התנהגות קפדניים ויושרה - איך זה מסתדר עם התרגיל של מיזוג הקופות, חוקי ככל שיהיה? לא ברור.