מגדל גן העיר מגדל גן העיר ברחובות אבן גבירול והדסה, מעל המרכז המסחרי באותו שם ובצמוד לעיריית תל אביב, הם אחד מהמגדלים הוותיקים שהצליחו לשמור יותר מאחרים על מעמדם. המגדלים אוכלסו ב-1989 ובהם 90 דירות ב-24 קומות. דמי ההחזקה לדירות הזהות כמעט בשטחן (למעלה מ-160 מ"ר נטו) שווים ועומדים על 2,600 שקל בחודש (16 שקל למ"ר כולל מע"מ). המחירים בגן העיר גבוהים ועומדים על 6-10 אלף דולר למ"ר, אך בעסקה שנסגרה ב-2008 מכר איש העסקים והכדורסל מיקי דורסמן את הפנטהאוז שלו בשטח של 350 מ"ר ב-7.5 מיליון דולר, יותר מ-20 אלף דולר למ"ר.
בין הדיירים המפורסמים מיכל מודעי (אלמנתו של יצחק מודעי) ושלמה אליהו מהיזמים שהקימו את הבניין. גם מגדל זה כולל שירותי שמירה וניקיון מקיפים, וכן תיקוני אינסטלציה וחשמל בתוך הדירות וכמובן בריכה וספא.
עוברים לחברות ניהול
תמיר מינץ, מנכ"ל קבוצת מ.מ.מ. אחזקות המתמחה בניהול מגדלי יוקרה המשמש גם כיו"ר האיגוד הישראלי לניהול בתים ומבנים בישראל אומר כי ההבדלים העקרוניים בין בנייני יוקרה ותיקים לחדשים הוא בעיקר בכל מה שקשור למערכות הבטיחות שיש בבניינים החדשים הדורשים תחזוקה מקצועית שוטפת.
בעבר ברוב בנייני היוקרה הוותיקים היה בעצם רק "אב בית" שטיפל בכל הבניין, לאחרונה גם הבניינים הוותיקים מבינים שעל מנת לשמור על איכות הבניין, אב בית לא מספיק והם עוברים לחברות ניהול. לתחזוק כלל השירותים בבניין.
התשלום החודשי זול יותר
בבניינים החדשים ישנם יותר שירותים כגון: ספא, חדר כושר שירותי קונסיירג' וכו'. כתוצאה מכך, המחיר החודשי של הדיירים בבנייני היוקרה הוותיקים זול יותר בכ-20%-35%. מינץ מוסיף כי קיים הבדל נוסף בגובה התמחור בכך שאחוז השטחים הציבוריים גדול יותר מבעבר מה שמייקר את עלות האחזקה החודשית.
בנוגע לסוג האוכלוסייה, אפשר לראות שבבניינים הוותיקים מדובר באנשים ישראלים, מבוגרים ועמידים לעומת בנייני יוקרה חדשים ששם האוכלוסייה צעירה ומגוונת יותר, הכוללת אנשי עסקים רבים מחו"ל.

מגדל דיזנגוף
מגדל דיזנגוף אוכלס ב-1986. המגדל סבל מספר שנים מירידת מחירים אך החזיר לעצמו את היוקרה בין השאר בשל התמקדות בנישת הגיל השלישי לצד צעירים בני 30 לאור אופי הדירות בו. שמואל מאיר מנהל חברת מגדל דיזנגוף אחזקה ושירותים מאז אכלוסו מצהיר כי דמי ההחזקה בבניין הם הנמוכים במגדלי היוקרה, 8.6 שקל למ"ר בתוספת מע"מ, כאשר לדבריו "ההבדל נובע מניהול".
מאיר מספר כי במגדל 220 דירות ושטח של 20 אלף מ"ר של דירות מגורים המתפרשות על 21 קומות, אולם הפנטהאוז נהנה מגובה של 31 קומות שכן המגדל מתחיל למעשה רק בגובה של 11 קומות, מעל המרכז המסחרי של דיזנגוף סנטר, קומות טכניות נוספות ומחסנים של דיירים.
בקומה טיפוסית יש 8 דירות 2 חדרים, 2 דירות 3 חדרים ו-2 דירות של 4 חדרים, כאשר מספר דירות מקוריות חוברו. לדברי מאיר, רק 15% מהדיירים הם תושבי חוץ. הייחודיות של המגדל היא במספר הגדול של הדירות הקטנות המאפשר יוקרה גם לזוגות מבוגרים או לקשישים בודדים שיכולים להנות בלחיצת כתפור במעלית ממרכז מסחרי, קולנוע ובילויים.
שירותי הבניין כוללים בין השאר שמירה 24 שעות ביממה, מיזוג מרכזי, תיקונים בתוך הדירות (למעט עלות החלקים במידה ונדרש). ניתן ליהנות ממועדון הספורט הכולל בריכה וחדר כושר הפתוחים 24 שעות בתוספת של כ-300 דולר בחודש (הכניסה אפשרית גם למבקרים מבחוץ). הדיירים ואורחיהם משתמשים בחניון של דיזנגוף סנטר אך ניתן לשמור מקום הצמוד לכניסה לבניין בעלות של 800 שקל לחודש.
מאיר מציין כי יש ביקוש עצום לדירות 2 החדרים בשטח של 65 מ"ר, כאשר דירות 2 החדרים מהווים כשני שליש מהדירות ומחירן (עם נוף לים) כ-350 אלף דולר - 1.32 מיליון שקל ו-300 אלף דולר בקומות הנמוכות. דירת 4 חדרים בשטח של 130 מ"ר (לפני שיפוץ מוצעת ב-600-650 אלף דולר. 40% מהדירות הן בשכירות במחיר של 4-4.5 אלף שקל לחודש לדירת 2 חדרים כאשר דירת 4 חדרים הושכרה לאחרונה בכ-7,100 שקל לחודש.

מגדלי דוד
מגדלי דוד ברחוב לסר אורי אוכלסו בשנת 1980 והם נחשבים בעיני רבים למגדלי היוקרה הראשונים במתכונתם המקובלת מאז. מדובר בעצם במתחם של שבעה מגדלים בני 19 קומות וקצת יותר מ-400 דירות בסה"כ. המגדלים ממוקמים ליד שדרות דוד המלך והמועצה הדתית של ת"א ומרחק קצר מעיריית תל אביב וממגדלי יוקרה ותיקים כדוגמת גן העיר.
רוב הדיירים הם בעלי הון ותיקים כדוגמת מיקי שטראוס, לאה גוטליב (מגוטקס), היהלומן משה שניצר ועוד. לפני כשנתיים הוחלפה חברת הניהול החיצונית בחברה פנימית המשרתת את המגדלים והיא זו שאחראית לתחזוקת המתחם הגדול תמורת דמי החזקה חודשיים של החל מ-1,200 שקל לחודש לדירת 3 חדרים ועד לכ-2,400 שקל לדירת 5 חדרים. הדיירים מספרים על ניקיון מבהיק, על בריכה וחדר כושר נוחים ומפנקים ועל מתן שירותים ברמה גבוהה.
עם זאת, כאמור, מדובר בבניינים בני 30 שנה, והשדרוגים, השירות והמיקום הם שמצליחים לשמור על רמת הביקושים הגבוהה. דירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר בבניין מוצעת כעת ב-3.5 מיליון שקל ודירת 5 חדרים בשטח של 180 מ"ר בקומה גבוהה ב-5.7 מיליון שקל, כלומר מחירים של 8-10 אלף דולר למ"ר.

מגדל האופרה
מגדל האופרה ברחוב אלנבי 1 מול חוף הים הוקם על ידי אלפרד אקירוב ובעיני רבים היווה נקודת מפנה לקראת הסטנדרטים של דור מגדלי היוקרה החדשים. המגדל אוכלס רק ב-1993 ובו 120 דירות (שאוחדו ל-116 דירות) על פני 21 קומות. דמי ההחזקה הם 16.5 שקל למ"ר בתוספת מע"מ, כאשר השמירה בבניין הדוקה ביותר בין השאר לאור אוכלוסיית הקונסולים הרבים הגרה במקום.
מרבית הדירות הן בשטח של 130-170 מ"ר כאשר מחיריהן נעיפ בהתאם לקומה ולכיוון. בדירות הזולות יותר הן דווקא אלה הפונות לירקון (כ-5,000 דולר למ"ר) לאחר מכן הדירות הפונות לצפון (כ-8 אלף דולר למ"ר בממוצע, כאשר סכנת מגדל חדש האמור לקום מצפון מרחפת על דיירים אלה) הדירות הדרומיות הן היקרות ביותר בזכות השמש, והנוף ליפו, בעוד הדירות הפונות מערבה לים נמכרות בין 10-15 אלף דולר למ"ר, ככל שהדירה גדולה יותר.
רינה לבייב מ"וינה נכסים" משרד התיווך הבלעדי הממוקם במגדל אומרת כי "האוכלוסייה שקונה היום הם גם ישראלים, ולא רק חו"לניקים כמו בעבר. עד לפני כמה שנים היו רוסים, אוסטרים וצרפתים והיום גם ישראלים, צעירים ומבוגרים". לבייב מספרת שדירת 150 מ"ר בקומה בינונית הפונה לים נמכרה לאחרונה ב-1.7 מיליון דולר (כ-12 אלף דולר למ"ר) וכי דירת 2 חדרים הפונה לרחוב הירקון הושכרה ב-1,500 דולר ודירה מערבית של 3 חדרים עם מרפסת גדולה תושכר ב-10 אלף דולר לחודש (כ-37,500 שקל).
אילן עמיאל, מנכ"ל חברת ההחזקה של המגדל, אומר כי "התחזוקה המונעת היא חלק אינטגרלי כבד במרכיב דמי האחזקה, כי אנחנו נמצאים על קו הים ויש למלח תפקיד של שחיקה.
בריכה של מי תהום מליחים
לדבריו, יש 40 דירות בשכירות במצב של שכירות תמידית, השייכות לבעלים. כל ימות השנה יש תפוסה של למעלה מ-70% של דיירים קבועים, פחות מ-30% הם דיירי חוץ. הדירה הקטנה ביותר היא בשטח של 60 מ"ר והגדולה ביותר מעל 400 מ"ר".
במגדל יש בריכה ייחודית של מים מליחים הנשאבים מאקוויפר החוף ומטוהרים (במליחות של 65% מהמליחות של הים), סאונה, שמירה 24 שעות, מעליות מהירות שהיו ראשונות בארץ ואינטרקום עם מצלמה במעגל סגור שגם הוא היה חידוש ב-1993.
לדברי עמיאל הדיירים במגדל האופרה צעירים משמעותית מהדיירים במגדלי אלרוב החדשים והיוקרתיים ברחוב פנקס. "האנשים המבוססים שגרים אצלנו הם לא מתעשרים חדשים, לא אנשי הייטק, אלא האולד סקול, שבאים עם הרבה כסף מהבית דור ראשון ודור שני. ואנשים שאוהבים את הים".

לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.