טורקיה וסוריה חתמו על הסכם צבאי אסטרטגי

רק יומיים חלפו מאז החלטתה של טורקיה לבטל השתתפותה בתמרון האווירי עם ישראל, ואולי עכשיו ניתן להבין את הסיבות שהביאו לכך: הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי נחתם בינה לבין סוריה השכנה, במסיבת עיתונאים חגיגית בחלב

רק יומיים חלפו מאז החלטתה של טורקיה לבטל השתתפותה בתמרון האווירי עם ישראל, ואולי עכשיו ניתן להבין את הסיבות שהביאו לכך: הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי נחתם בינה לבין סוריה השכנה, במסיבת עיתונאים חגיגית בחלב. "הסבל בעזה חייב להיפסק", אמר שר החוץ הטורקי במסיבת העיתונאים.

אם מישהו חיפש ביומיים האחרונים את הסיבה להודעתה המפתיעה של טורקיה כי היא מבטלת את השתתפותה בתמרון הצבאי המשותף עם ישראל - יתכן שימצא אותה במסיבת העיתונאים המשותפת שנערכה היום בחלב, סוריה, בהשתתפות שר החוץ הטורקי אחמד דאווד ועמיתו הסורי ווליד אלמועלם.

שני שרי החוץ הודיעו הבוקר חגיגית על חתימתו של הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי בין טורקיה וסוריה, שחלקו יעסוק גם בתחום הצבאי.

"אנו מברכים על החלטתה של טורקיה לבטל את התמרון האווירי עם ישראל", אמר מועלם בגאווה במסיבת העיתונאים, והוסיף כי "כמדינה הגובלת עם טורקיה, מטבע הדברים שהתמרון הזה הדאיג אותנו". שר החוץ הסורי הדגיש באופן מפורש כי מאז מבצע "עופרת יצוקה" החליטה טורקיה לנקוט עמדה ברורה נגד ישראל ומדיניותה באשר לנעשה בעזה.

לארדואן לא היה נוח

שר החוץ הטורקי, "גיבור" פרשת התמרון מהיומיים האחרונים, ישב לו מחוייך לצדו של מועלם והתחמק באלגנטיות משאלותיהם העוקבות של העיתונאים בכל הקשור להחלטתה לבטל את התמרון עם ישראל. "כולם צריכים לחשוב בימים אלו בהיגיון של שלום ובכיוון שלום", אמר דאווד לעיתונאים בהתייחסו לגינוי הישראלי את ההחלטה הטורקית. "הסבל בעזה חייב להיפסק".

ייתכן בהחלט כי הפסגה הסורית-טורקית תוכננה מזה זמן רב, אולם היא ללא ספק מהווה את אחת הסיבות - אם לא המרכזית שבהן, להודעתה של טורקיה כי היא מבטלת את השתתפותה בתמרון הצבאי. לארדואן לא היה כל כך נוח לשלוח את שר החוץ שלו לסוריה, כמה ימים אחרי שביצע תמרון צבאי עם ישראל וארצות הברית.

ההסכם שנחתם היום כולל גם שיתוף פעולה יוצא דופן בתחום הכלכלי: שרי החוץ של שתי המדינות חתמו על הסכם סחר חופשי באזור הגבול המשותף, הטומן בחובו גם ביטול מכס על העוברים והשבים בגבול.

ארדואן: "פצצות זרחן ירדו כמו גשם על ילדים תמימים בעזה"

"האנושות צופה באירועים מהכורסא הנוחה שלה, בעת שפצצות זרחן נורו כמו גשם על ילדים תמימים בעזה" - כך אמר הבוקר ראש ממשלת טורקיה שממשיך לתקוף את ישראל, והפעם במהלך שיחה עם אנשי דת. את הדברים הביא הבוקר העיתון הטורקי "סבאח".

"בחלק מהמדינות הילדים מקבלים נוחות, שלום, את החינוך המתקדם ביותר ובריאות מתקדמת בעוד ילדים אחרים מתמודדים עם עוני נשק, מחסור, חוסר אונים, מלחמה, סכסוך, נשק להשמדה המונית ופצצות זרחן. אנחנו נאלצים להאזין לקולות של רדיפה", הוסיף ראש הממשלה הטורקי.

"למרבה הצער, מפעם לפעם בדיונים בינלאומיים משתמשים במושג "טרור מוסלמי" ונעשים מאמצים כדי לקדם את ההאשמה על המוסלמים ועל האיסלאם", כך לדברי ארדואן.

לבני: "שת"פ צבאי עם ישראל חשוב גם לטורקיה"

יו"ר האופוזיציה ח"כ ציפי לבנ יצולמה לרשת הטלוויזיה הטורקית הממלכתית TRT לראיון מיוחד בו ביקשה להעביר מסרים ישירים לציבור הטורקי, בעקבות המשבר ביחסי ישראל-טורקיה. לבני אמרה בראיון כי "לישראל ולטורקיה יש מטרות משותפות, שיתוף הפעולה הצבאי חשוב גם לטורקיה".

"היחסים חשובים לשני הצדדים ושניהם מניבים מהם מטרות חשובות שמקדמות את שתי המדינות", ציינה שרת החוץ לשעבר. "כל מנהיגות, גם בטורקיה, צריכה לעמוד לצד מה שנכון ובמקרה הזה - לצידם של המתונים באזור מול הטרור והאיומים הקיצוניים".

עוד הדגישה לבני כי המבצע בעזה לא כוון נגד תושבי עזה. "אנחנו עזבנו את עזה, נתנו לפלסטינים אפשרות לבנות שם את חייהם, נתנו תקווה, ובתמורה קיבלנו אלפי טילים על אזרחינו. המבצע כוון נגד הטילים ומי שיורה אותם, ומי שפעל בקרב אוכלוסיה אזרחית היה חמאס שבחר לעשות כן".

ביטול התמרון הצבאי: "בגלל עופרת יצוקה"

"אנחנו מקווים לשיפור ברצועת עזה ולחזרה לדיאלוג בערוצים דיפלומטיים, שישפר גם את המצב בין טורקיה לישראל" - אמר אתמול שר החוץ של טורקיה, אהמט דבוטוגלו, בראיון לרשת CNN. שר החוץ הטורקי התייחס למשבר עם ישראל, בעקבות ביטול התמרון האווירי המשותף של המדינות.

דבוטוגלו הסביר כי טורקיה ביטלה את השתתפותה בתרגיל הצבאי המשותף בגלל המתקפה הישראלית על עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בתחילת השנה. "במצב הדברים הנוכחי, טורקיה מבקרת את ההתנהלות הישראלית מול הפלסטינים", אמר.

בתרגיל היו אמורות להשתתף גם ארה"ב, איטליה, הולנד ועוד מדינות מנאט"ו. ישראל יכולה אולי להתנחם בסולידריות האמריקנית: ארה"ב הודיעה שאם ישראל לא תשתתף בתרגיל, גם היא לא תיקח בו חלק. הטורקים הבינו שהם נמצאים בבעיה, וביטלו את כל החלק הבינלאומי של התרגיל ודחו אותו למועד לא ידוע. "אנחנו מסתכלים על זה כדחייה ולא כביטול", אמרה דוברת שגרירות ארה"ב באנקרה דבורה גידו.