בנק ישראל: "הסדר פנסיית חובה עלול לפגוע בשכבות החלשות"

זאת משום שבעלי הכנסות נמוכות כמעט לא נהנים מהטבות המס לחיסכון הפנסיוני

"הסדר פנסיית החובה עלול לפגוע בקבוצות אוכלוסייה גדולות, בעיקר במגזרים החלשים יותר של הציבור", כך טוען מחקר שפורסם על ידי בנק ישראל, התוקף את אחד ההישגים הגדולים של אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר בשנים האחרונות. כתוצאה ממסקנות המחקר, אותו ערך ד"ר עדי ברנדר מחטיבת המחקר של בנק ישראל, ו"בשל ההשפעות הניכרות וארוכות הטווח של הסדרים אלה רצוי לתקן בהקדם את ההסדרים הנוכחיים על בסיס בחינה משולבת של מערכות ההטבות לפנסיה וקצבאות הזקנה של הביטוח הלאומי. זאת, תוך שימת דגש על הגמשת חובת החיסכון הפנסיוני וחלוקה מחודשת של המקורות התקציביים לתמיכה בחיסכון לגיל פרישה", אומר ברנדר. בבנק ישראל מציינים כי המחקר אינו מהווה את עמדת הבנק המרכזי. נגיד בנק ישראל הוא סטנלי פישר.

"הפסד פיננסי"

מהמחקר עולה כי בקרב בעלי הכנסות נמוכות שווי קצבאות הזקנה (כולל השלמת הכנסה) גדול בהרבה מתשלומי דמי הביטוח הלאומי במשך חייהם, כך ש"חיסכון פנסיוני בשיעורים הקבועים בהסדר פנסיית החובה בישראל יגרום לבעלי הכנסות נמוכות הפסד פיננסי, בהשוואה למצב שלפני הנהגתו". בבנק ישראל מסבירים כי זאת עקב קיזוז רכיב השלמת הכנסה בקצבת הזקנה מול ההכנסה מפנסיה. בנוסף, בבנק ישראל גורסים שהפנסיה חובה "מקטינה את ההכנסה בתקופות בהן ההכנסה לנפש במשק הבית נמוכה ומגדילה אותה בתקופות בהן ההכנסה ממילא גבוהה יחסית".

מכל מקום, מהניתוח עולה כי בעלי ההכנסות הנמוכות כמעט ואינם נהנים מהטבות המס לחיסכון פנסיוני, מכיוון שמספר ניכר של עובדים אינם מגיעים כלל לסף המס במשך שנות עבודתם, בעוד שבעלי ההכנסות הגבוהות יותר נהנים מהטבות ניכרות, הגדלות עם ההכנסה.

כך, בהקשר של היתרונות הפיננסיים מחיסכון פנסיוני מוצא המחקר שבעוד שבעלי הכנסות גבוהות נהנים מיתרון ברור בזכות הטבות המס, "מי שהכנסתם נמוכה לאורך החיים (25%-30% מכלל משקי הבית) אינם זוכים כמעט להטבות מס ובנוסף מפסידים חלק מקצבת השלמת ההכנסה לה הם זכאים. בשל כך, חיסכון פנסיוני בשיעורי החובה שנקבעו לאחרונה יגרום לבעלי הכנסות נמוכות הפסד כספי לאורך חייהם".

הסכם הפנסיה חובה לשכירים הוחל בשוק הישראלי החל מ-2008 וצפוי להגיע לבשלות סופית ב-2013. בימים אלו מתקיימים מגעים להחלת פנסיה חובה גם על אוכלוסיית העצמאים בישראל.