הקשרים הראשונים בין סין לבין מדינות אפריקניות החלו כבר בשנות החמישים של המאה שעברה. כיום, שישים שנים לאחר הקמת הרפובליקה העממית של סין, סין מקיימת יחסים בינלאומיים עם 48 ממדינות היבשת האפריקאית. מערכת היחסית החברית עם היבשת, הפכה ברבות השנים למערכת יחסים אסטרטגית.
מערכת יחסים זו חוזקה לאחרונה ע"י הנשיא הנוכחי של סין, הו ג'ין טאו, אשר הצהיר כי המטרה הינה להביא את סין, שהינה הכלכלה המתפתחת הגדולה בעולם ואת אפריקה, היבשת בעלת המספר הרב ביותר של המדינות המתפתחות בעולם, להתפתחות מואצת כתוצאה מהקשרים בין הצדדים.
כחלק מיחסיה המסחריים של סין עם אפריקה, סין נותנת הלוואות ואשראי מועדף לחברות סיניות המשקיעות באפריקה. למרות המשבר הפיננסי העולמי, יחסי המסחר בין סין לאפריקה גדלו בשנת 2008 ועמדו על סך של כ- 107 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של שנת 2009 סין אף עקפה את ארה"ב וגרמניה כשותפת הסחר הגדולה ביותר של דרום אפריקה, הכלכלה הגדולה ביותר באפריקה. בעקבות דרום אפריקה, דלתות רבות באפריקה נפתחות בפני סין.
כחלק מהאסטרטגיה העסקית וכן הסיוע החברי של סין לאפריקה, מעניקה סין לאפריקה הטבות שונות. למעשה, סין הקציבה סין סכום של כ- 20 מיליארד דולר למימון הסחר והתשתיות ברחבי היבשת האפריקאית בשנים הקרובות. לפיכך, חלק ניכר מהצמיחה הכלכלית באפריקה בשנים האחרונות התאפשרה בזכות ההטבות וההשקעות סיניות, לדוגמא: סין מחקה לאפריקה חובות בסך של למעלה ממיליארדי דולר, סין שדרגה מערכות בריאות רבות ברחבי אפריקה, שלחה אנשי מקצוע להשתלמות בסין ומימנה לסטודנטים רבים מלגות ללימודים בסין. כמו-כן, מימנה סין למדינות האפריקאיות את בניית הפביליון בתערוכת האקספו שתערך בשנת 2010 בשנגחאי.
העסקים הסינים באפריקה ניחנים בראייה לטווח הרחוק ותוך כדי התחשבות בצרכיה העתידיים של סין.
לדברי עו''ד תהילה לוי מפירמת ZAG/JUNZEJUN שנחאי, בבעלות משותפת של משרד זיסמן, אהרוני, גייר & עדי קפלן ושות' (ZAG&K): "הצמיחה הכלכלית המהירה של סין הביאה אותה לחפש חומרי גלם מכל הסוגים והמינים בכל רחבי העולם. אפריקה, מהווה פתרון לצורך הגדול של סין לחומרי גלם כגון: נפט, מתכות ועצים וכן למנוע מצב בו העלייה בביקוש לחומרים תיצור יחסי תלות של סין במדינות המייצאות אליה".
עוד מוסיפה עו''ד לוי, כיום משמשת אפריקה כספק חשוב לאספקת הנפט של סין. אולם, האינטרסים של סין באפריקה הינם מעבר לנפט. החברות הסיניות רואות את אפריקה הן כשוק מצוין לסחורות הזולות המיוצרות בסין והן כאופציה לרכישת חומרי גלם רבים. בנוסף, מוצאות החברות הסיניות באפריקה הזדמנויות לרכוש חברות אפריקאיות ממשלתיות רבות שמופרטות וכך לרכוש מקורות אנרגיה ומרבצי מינרליים. הרכישות הרבות של מקורות האנרגיה ומרבצי המינרלים השונים באפריקה, מבטיחה את המשך זרימת חומרי הגלם לסין גם בשנים הבאות, כל זאת תמורת תשלום תמלוגים מופחתים עבורם למדינות אפריקה. כך לדוגמא רכש התאגיד הסיני הממלכתי למתכות שאינן מכילות ברזל את הזכות לפיתוח כורי נחושת רבים בזמביה, האיחוד הסיני חתם חוזה לפיתוח מרבצי ברזל בליבריה ועוד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.