בלי למצמץ: נוירו-ויז'ן של קונקורד נמכרה במיליוני דולרים בודדים

כך נודע ל"גלובס" ■ החברה שפיתחה תוכנה לשיפור הראייה הוקמה בישראל והושקעו בה 30 מיליון דולר

יש חברות שהטכנולוגיה שלהן מסרבת למות גם לאחר מות החברה עצמה. אירוע דומה מתרחש בחברת נוירו-ויז'ן, בעבר של קרן קונקורד.

ל"גלובס" נודע כי לאחר שהושקעו בה 30 מיליון דולר על-ידי גורמים מישראל ומהמזרח הרחוק, והרבה לאחר שרוב המשקיעים איבדו עניין ותקווה, היא נמכרה בכמה מיליוני דולרים לחברת Revital Vision האמריקנית. הטכנולוגיה עשויה לקום לתחייה, אך הפרק הישראלי בחייה של החברה נגמר וההשקעה נמחקה.

נוירו-ויז'ן הוקמה ב-1999 על בסיס המצאה של פרופ' אורי פולט ממכון ויצמן, שפיתח תוכנה המאפשרת לאמן את המוח כדי להשיג ראייה טובה יותר. המוצר קיבל בתחילת שנות ה-2000 אישור FDA, המעיד על יעילותו הקלינית. החברה קיבלה השקעה של 6.5 מיליון דולר בהובלת קונקורד.

ב-2004 היא מצאה משקיעים נוספים בסינגפור. המוצר שימש בין היתר לתיקון קוצר ראייה, ובסינגפור זו בעיה חמורה. החברה נתמכה ע"י ממשלת סינגפור והמכון לחקר העין.

החברה עברה בתקופה זו מישראל לסינגפור (היא הייתה רשומה בדלאוור), ומנהליה - ניר אלנבוגן וקובי שונדורף - עברו איתה. נוירו-ויז'ן גייסה אז הון גם מקרן סינית ומממשלת סינגפור.

ב-2007 נדרשה השקעה נוספת, אך קרן קונקורד כבר נסגרה והסינגפורים סירבו להשקיע לבדם. כך נמצאה חברת Essilor האמריקנית, מובילה בתחום שיווק משקפי ראייה ועדשות, שהשקיעה 2 מיליון דולר לפי שווי של 20 מיליון דולר והחלה להפיץ את המוצר.

"החברה הוכיחה את הטכנולוגיה, אבל לא הצליחה למצוא מודל עסקי מתאים", אומר מתי קרפ, שהיה שותף אז בקרן קונקורד. "זו תמיד בעיה של חברות שפונות לצרכן הסופי, כי בניית מותג היא עסק יקר". קרפ מוסיף, כי קונקורד לא השקיעה בחברה סכומים גדולים, מאחר שהפיתוח היה זול יחסית והושלם ברובו באקדמיה.

ב-2008, בהיעדר משקיעים אסטרטגיים, נאלצה נוירו-ויז'ן לחפש רוכש. על החברה התמודדו שני גורמים - קבוצה ישראלית בראשות יאיר יהב, בעבר סמנכ"ל הסניף הישראלי של בוסטון סיינטיפיק, וקבוצה אמריקנית שכללה רופאי עיניים, וגורמים פיננסיים. יהב היה המפיץ בישראל, תחילה דרך חברת סיגמה ואחר-כך עצמאית. בסופו של דבר זכתה הקבוצה האמריקנית ורכשה את הטכנולוגיה במיליוני דולרים.

בידי יהב נותר הזיכיון לשיווק הטכנולוגיה בישראל, טורקיה ויוון. כיום, טלשיר שבבעלותו משווקת את המוצר בישראל דרך מרפאות עיניים מובילות בעזרת איגוד האופטומטריסטים. Revital Vision מנוהלת מקנזס על-ידי ד"ר ריצ'ארד לינדסטורם, מנתח עיניים ויזם סדרתי, יחד עם מספר מומחים נוספים ובעלי מרכזים לטיפול בעין. בכוונת החברה להשיק את המוצר בקרוב.