חברות ישראליות ייהנו מפטור ממכס בברזיל

בית הנבחרים הברזילאי אישרר בסוף השבוע האחרון את הסכם מרקוסור עם ישראל, כמחווה לנשיא המדינה, שמעון פרס, המבקר בברזיל בימים אלה. מדובר בהסכם סחר חופשי עם מדינות המרקוסור הכוללות את ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי. ההסכם טעון כעת את אישור הסנאט בברזיל, תהליך שנחשב לפורמלי בלבד ושאמור להסתיים בתוך כמה שבועות.

ישראל היא המדינה הראשונה בעולם מחוץ לאמריקה הלטינית החתומה על הסכם זה. על פי הערכות, ברזיל חתמה על המרקוסור עם ישראל בשל קשרי המסחר הענפים והטובים עימה וכן בשל העובדה שישראל נחשבת למשק קטן יחסית ולכן אפשר לראות בכך מעין מקרה מבחן לקראת חתימה אפשרית עם מדינות אחרות בעתיד.

ההסכם מציע פטור מלא ממס, שייכנס באופן הדרגתי תוך 10 שנים. המכס הוא גורם משמעותי בברזיל, שמגיע במקרים מסוימים לעשרות אחוזים ולכן הופך לעתים עסקאות ללא כדאיות או לבעלות רווחיות נמוכה. לכן, משמעות ההסכם היא שלישראל יהיה יתרון קריטי מול מוצרים המיובאים ממדינות אחרות אל ברזיל.

יחד עם זאת, גורמים במשלחת אנשי העסקים הישראלים שהצטרפו לביקורו של פרס מצננים את ההתלהבות ומעריכים כי ייקח עוד זמן רב עד שחברות ישראליות ייהנו מהפטור ממכס.