עונת המכירות בשוק ההיי-טק הישראלי בעיצומה. בחודשים האחרונים מספר לא מבוטל של
סטארט-אפים, שלא הצליחו להתרומם ולהחזיק עצמם לאורך זמן, נרכשו על-ידי חברות מבוססות יותר במחירים נמוכים. בחלק מהמקרים הייתה זו דרמה של ממש, ובמקרים אחרים הייתה זו הלוויה שקטה למיזם טכנולוגי שלא הוכיח את עצמו.
ל"גלובס" נודע, כי המצטרפת החדשה למועדון היא חברת אקספנד הישראלית, שנמצאת במו"מ מתקדם לרכישתה על-ידי חברת RiverBed, תמורת 30-40 מיליון דולר. באקספנד בחרו שלא להגיב לידיעה, ותגובת ריברבד טרם התקבלה. ריברבד היא המתחרה הישירה הגדולה של אקספנד, והיא נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.
את הסיפור של אקספנד, שהוקמה ב-1998, אפשר להתחיל מהסוף. בחודש יוני הוציאה חברת המחקר גרטנר סקירה על שוק האופטימיזציה של רשתות תקשורת ארגוניות רחבות (WAN, רשת עם סניפים רבים). בין החברות המובילות נמנתה גם אקספנד, אחת השחקניות הוותיקות. ואולם, מבט רחב יותר מגלה מי נמצאות מסביבה: סיסקו, ג'וניפר, ריברבד וסיטריקס. בגרטנר ציינו שאקספנד היא "חברה קטנה, פרטית, בשוק שמובל על-ידי חברות גדולות", ובמילים אחרות - לא תחזיק מעמד לבד.
אקספנד, נודע עוד ל"גלובס", נמצאת במגעים עם רוכשות פוטנציאליות נוספות בתקופה האחרונה, וייתכן כי בסיום התהליך הרוכשת תהיה חברת ציוד תקשורת אחרת, או חברה שמעוניינת להיכנס לתחום רשתות התקשורת הארגוניות באמצעות רכישה.
מזווית הראייה של ההון סיכון, אקספנד, אף שהיא נמצאת כבר תקופה ארוכה על המדף ומחכה לקונה, היא דוגמה להתרחשויות בתקופה הנוכחית. בשבועות האחרונים אנו עדים למספר גדול יחסית של חברות שנמכרות במחירים נמוכים יחסית להון שהושקע בהן (ראו טבלה). אפשר להתייחס לכך ככישלון של המשקיעים, ואפשר לזכור שבהון סיכון חלק משמעותי (על-פי הערכות כ-90%) מההשקעות אמורות להיכשל. במקרה כזה, המשקיעה נמדדת לא ביכולת להוציא שווי יותר גבוה, אלא ביכולת לחתוך בזמן ולצמצם את ההפסד.
התחלה מבטיחה, המשך פושר
באקספנד, המנוהלת על-ידי אלי בר, הושקעו עד כה, לפי נתוני IVC, 85 מיליון דולר, כך שמבחינת התשואה של קרנות ההון סיכון אין זו הצלחה אדירה. בין המשקיעים הבולטים בחברה: תמיר פישמן הון סיכון, אתגר, ורטקס, דיסקונט השקעות, אינטל קפיטל, טכנופלס, יורוקום, וגם משקיעים מעט יותר אקזוטיים כגון תאגיד המדיה טיים-וורנר.
החברה עברה פיתולים רבים בדרך. היא הייתה המובילה בתחומה עם טכנולוגיית האצת ביצועים לאפליקציות ארגוניות ברשתות WAN, כאשר התחום היה בתחילת דרכו בסוף שנות ה-90. הפוטנציאל בא לידי ביטוי בגיוס הראשון שערכה החברה בשנת 1999, בו הוערך שווייה ב-125 מיליון דולר לפני הכסף.
ההתחלה המבטיחה לא החזיקה מעמד. לאחר התפוצצות הבועה השוויים ירדו, וגם המתחרים החלו להתעניין. בשנים 2004-2006 נכנסו כל חברות ציוד התקשורת לתחום ורכשו מכל הבא ליד, כולל מספר ישראליות. מנגד, אקספנד לא הצליחה להתרומם. בשנת 2006 ביצעה החברה שינוי אסטרטגי שכלל את הבאת בר כמנכ"ל, רכישת חברת דיסקסייטס כדי להרחיב את היכולת הטכנולוגית, וגיוס של כ-20 מיליון דולר.
ריברבד, כמו תמונת ראי מוצלחת יותר של אקספנד, הוקמה בשנת 2002 והצליחה להיכנס לשוק בדיוק בזמן. בעוד אקספנד מגרדת, בקושי, מכירות של עשרות מיליוני דולרים, הצליחה ריברבד להנפיק בשנת 2006 לפי שווי של 800 מיליון דולר, ומיד לזנק. החברה סיימה את הרבעון השלישי של 2009 עם מכירות של 102 מיליון דולר, רווח נקי של 5.5 מיליון דולר ו300- מיליון דולר בקופה. לשם הפרופורציות, על-פי IVC אקספנד סיימה את 2008 עם מכירות של 25 מיליון דולר והיא אינה רווחית.
השינויים המהירים בחודשים האחרונים בשוק ציוד התקשורת, מעמידים גם את ריברבד עצמה בפני רכישה אפשרית. לפי הערכות שנשמעו לאחרונה, היא אחת מהבאות בתור להירכש על ידי ג'וניפר או סיסקו, שלא שבעו נחת מהפתרונות שיש להן בתחום, או חברות כגון HP ואורקל.
60% מהשווי נמחקו
המשקיעה הבולטת באקספנד לאורך השנים היא קרן ההון סיכון של תמיר פישמן, שמחזיקה ב-16% מהחברה. בדו"ח הרבעון השני של תמיר פישמן, התברר כי היא מחקה 60% משווי אקספנד.
לפי הדו"ח, אקספנד הוערכה ביוני ב-50 מיליון דולר לאחר הפחתה בשווי, שכן התברר כי החברה "לא עמדה ביעדיה ברבעון השני", וסבלה מהשפעות המשבר. החברה במגעים למכירה לפי שווי נמוך מזה שתוקן בספרים.
עבור תמיר פישמן וקרן אתגר, אין זו המכירה הראשונה השנה של חברת פורטפוליו מתוך הקרן שלהן שהחלה לפעול ב-1999-2000. המכירה הקודמת היתה של קופרגייט לסיגמה-דיזיין ב-176 מיליון דולר, שם הן נהנות מהחזר של פי 6 על ההשקעה - מה שלא מזכיר את המכירה של אקספנד בהפסד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.