שוק הדיור בארה"ב מדמם: DR הורטון הפסידה 232 מ' ד'

חברת הבנייה השנייה בגודלה בארה"ב צמצמה אמנם את ההפסד בהשוואה לאשתקד, אך ההכנסות נפלו ב-42% ■ יו"ר החברה: "התנאים בשוק עדיין מאתגרים" ■ מנכ"ל טול ברדרס: תיתכן התאוששות לקראת האביב

שוק הדיור האמריקני, העומד במרכז המשבר הכלכלי, ממשיך לדמם. DR הורטון , חברת הבנייה השנייה בגודלה בארה"ב, פרסמה היום (ו') את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון הפיסקאלי הרביעי של 2009, ממנו עולה כי המצב אמנם לא חמור כאשתקד, אך הדרך להתאוששות עוד ארוכה.

DR הורטון הפסידה 231.9 מיליון דולר ברבעון שהסתיים ב-30 בספטמבר, כלומר 73 סנט למניה. מדובר בשיפור מהותי לעומת ההפסד ברבעון המקביל אשתקד, שהסתכם אז ב-799.9 מיליון דולר עקב מחיקה מאסיבית של שווי מלאי הבתים שברשותה. הפעם, החברה מחקה "רק" 192.6 מיליון דולר.

בשורה העליונה, הסתכמו הכנסות החברה ב-1.08 מיליארד דולר, ירידה של 42% בהשוואה לרבעון המקביל, עדות לרתיעה של האמריקנים מרכישת בתים. יש לציין כי התוצאות של DR הורטון היו חלשות יותר מתחזיות האנליסטים, שציפו להפסד בגובה 30 סנט למניה בלבד והכנסת של 1.11 מיליארד דולר.

ומכאן לחדשות הטובות בדו"חות כספיים. נקודת אור אחת ניתן למצוא בשיעור הרווחיות הגולמית על מכירת בית, שעלתה ל-12.5% מ-10.9% אשתקד. עידוד נוסף הוא בהזמנות לרכישת בתים מהחברה, שעלו ב-21% ל-1.03 מיליארד דולר. כמו כן, שיעור ביטולי חוזי הרכש ירד ל-27% מ-47% אשתקד, מה שמעיד על כך שפחות רוכשים חזרו בהם וביטלו את הרכישה. נכון ל-30 בספטמבר, צבר ההזמנות של החברה עמד על 5,628 בתים בהיקף של 1.1 מיליארד דולר, עלייה של 6.2% במספר הבתים אך ירידה של 5.4% בהיקף הצבר.

די לקרוא היטב את הצהרת יו"ר החברה, דונלד הורטון, שאמר כי מוקדם מדי לדבר על התאוששות בשוק הדיור. "התנאים בשוק עדיין מאתגרים", הוא הדגיש, בהתייחסו לגורמים שממשיכם להעיב על שוק הדיור: האבטלה הגואה, הירידה בצריכה הפרטית, עיקולי הבתים ומלאי הבתים הגבוה בשוק. בהקשר זה נזכיר כי מנכ"ל חברת הבנייה טול ברדרס אמר באחרונה, כי ייתכן והתאוששות בשוק תורגש לקראת האביב, שנחשב לעונת שיא במכירות בתים.

מאז שהתפוצצה בועת מחירי הבתים בארה"ב ב-2006, שוק הדיור מחפש תחתית. בחודשים האחרונים ישנה התעוררות במכירות הבתים והרבה קרדיט מגיע לממשל אובמה, אשר השיק תוכנית תמרוץ לשוק הדיור במסגרתה קיבל כל אמריקני שרכש בית ראשון הטבות מס בהיקף 8,000 דולר. ואכן, מכירות הבתים יד-שנייה זינקו לשיא של כשנתיים, אולם מנגד האבטלה הגבוהה, שהגיעה לשיא של 26 שנה, מונעת מאמריקנים רבים לרכוש בית. כך, לפי נתוני איגוד בנקי המשכנתאות, מספר הבקשות לקבלת משכנתא נפל בשבוע שעבר לשפל של 12 שנה ובמקביל מספר עיקולי הבתים עלה לשיא ברבעון השלישי של השנה.