גוגל במו"מ מתקדם לרכישת אתר הביקורות yelp ב-550 מיליון דולר

העסקה תחזק את גוגל בשוק הפרסום לעסקים קטנים ■ באתר גולשים 26 מיליון איש בחודש ■ ביהמ"ש בצרפת הרשיע את גוגל בהפרת זכויות יוצרים, והורה לה לשלם פיצויים בסך 430 אלף דולר להוצאה לאור La Martiniere

גוגל נמצאת בשלבים מתקדמים של משא ומתן לרכישת אתר הביקורות הצרכניות הפופולרי yelp. סכום העסקה צפוי לנוע סביב 550 מיליון דולר. לדברי גורמים המקורבים למו"מ, העסקה נמצאת על סף חתימה.

yelp הוא האתר המוביל בארה"ב לביקורות צרכנות, שמועלות לאתר על-ידי הגולשים. השנה החל האתר בתהליך התרחבות מחוץ לגבולות ארה"ב, וכעת הוא פועל גם בבריטניה, אירלנד וקנדה.

הנהלת האתר טוענת, כי מדי חודש משתמשים בו 26 מיליון גולשים, המעלים אליו 8 מיליון ביקורות. עד כה גייס yelp כ-31 מיליון דולר מקרנות הון סיכון. בסבב הגיוס האחרון, שהתבצע בשנה שעברה, השקיעה באתר קרן DAG כ-15 מיליון דולר. הכנסות האתר, שמקורן בפרסומות מקוונות של בתי עסק מקומיים, צפויות להסתכם השנה ב-30 מיליון דולר, ובשנה הבאה להגיע ל-50 מיליון דולר.

רכישת האתר על-ידי גוגל תעניק לענקית האינטרנט פלטפורמה מתאימה יותר למודעות פרסום מקוונות לאתרים קטנים.

גוגל אמנם מציעה שירות דומה לזה של yelp באמצעות Google Local, המציג ביקורות צרכניות של גולשים על בתי עסק המופיעים בשירות Google Maps. אך ענקית החיפוש המקוון עדיין נאבקת להשיג דריסת רגל בשוק הפרסום עבור בתי עסק קטנים או משפחתיים, שאינם רואים באינטרנט בדרך-כלל במה לפרסום.

גורם המקורב לשיחות אמר כי אם ייחתם ההסכם, תסיר גוגל את שירות Google Local כדי לפנות את הזירה ל-yelp, כפי שעשתה לאחר שרכשה את אתר שיתוף סרטוני הווידיאו יוטיוב, שהחליף את Google Video.

את yelp הקימו ב-2004 ג'רמי סטופלמן וראסל סימונס. לאתר יש קהל משתמשים קבוע ונלהב, המכנה עצמו yelpers, ונוהג להעלות לאתר ביקורות צרכניות באופן קבוע.

בעבר הוטחו בהנהלת האתר האשמות כי היא אינה מפרסמת ביקורות חיוביות על בתי עסק שסירבו לפרסם עצמם באתר. ההנהלה הכחישה את ההאשמות.

ב-yelp סירבו להגיב על הדיווח ומסרו כי "החברה אינה מגיבה על דיונים פרטיים, אם אלו אכן מתרחשים".

מכשול צרפתי לפרויקט הספרייה של גוגל

בית משפט בצרפת הרשיע בסוף השבוע את גוגל בהפרת זכויות יוצרים, והורה לה לשלם פיצויים בסך 430 אלף דולר לבית ההוצאה לאור La Martiniere, המחזיק גם בהוצאה לאור האמריקנית Abrams.

בנוסף, הורה בית המשפט לגוגל להסיר מאתרה את כל הספרים הסרוקים מהוצאות אלו, או לשלם קנס נוסף של 14,300 דולר על כל יום שבו הספרים ימשיכו להיות נגישים לגולשים בצרפת. התביעה הוגשה ביוני 2006, כאשר את La Martiniere מגבה סינדיקט המו"לים הצרפתים.

המשפט עלול להתגלות כמכשול משמעותי בפני היוזמה של ענקית החיפוש המקוון לסריקת 50 מיליון ספרים ולהעלאתם לרשת. במסגרת היוזמה, הגיעה גוגל לסיכומים עם ספריות בכל רחבי העולם, שמאפשרים את סריקת הספרים ואיתורם במנוע החיפוש Google Books.

על-פי התכנון, מהספרים שתוכנם מוגן בזכויות יוצרים יחשפו לגולשים קטעים בלבד, ואלו שאינם מוגנים בזכויות יוצרים יהיו נגישים במלואם לקריאה והורדה.

גוגל הודיעה כי תערער על פסיקת ביהמ"ש בצרפת, בהתבסס על ההיתר שניתן לה מספריות בארה"ב לסרוק ולהעלות לרשת קטעים מספרים בלי לבקש אישור ממחבריהם. בנוסף, טוענת גוגל כי סיוע מקוון באיתור ספרים והצגתם ברשת אינו מהווה הפרה של חוק זכויות היוצרים הצרפתי.

גבריאל סטריקר, דובר מטעם גוגל, אמר כי "ציבור הקוראים בצרפת עומד בפני סיכון של אובדן הגישה למאגר מידע משמעותי ופיגור אחר שאר גולשי האינטרנט ברחבי העולם. אם קוראים יוכלו לאתר ספרים ברשת, סביר להניח שהם גם ירכשו ויקראו אותם".