הערכות: הריבית לינואר צפויה לעלות שוב ב-0.25% ל-1.25%

בכיר בשוק: "גם ריבית של 1.25% לא מתאימה למצב המשק. לפי המצב הקיים, הריבית חייבת לעמוד סביב 2.5%" ■ בכיר אחר: "יש הבדל בין מה שפישר יעשה לבין מה שפישר צריך לעשות: "ברור שיש הצדקה להעלאת ריבית אבל קשה לראות את פישר מעלה אותה חודשיים ברציפות"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי להעלות שוב את הריבית במשק לחודש ינואר ברבע אחוז לרמה של 1.25%, כך מעריכים היום בשוק ההון. רוב הכלכלנים הבכירים סבורים כי יש הסתברות גבוהה יותר לתרחיש של העלאה לעומת תרחיש של אי שינוי בריבית, אף שאחד הבכירים בשוק הסביר ל"גלובס" כי "השאלה היא האם פישר ימתין החודש ויעלה בחודש הבא או שמא יעלה החודש וימתין בחודש הבא. זה לא ממש חשוב. גם ריבית של 1.25% לא מתאימה למצב הנוכחי של המשק".

הסיבות להעלאה אינן חדשות. הנתונים המקרו-כלכליים ממשיכים להצביע על המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במשק בכל התחומים; שער החליפין של השקל אל מול הדולר נמצא כבר חודש ברמה יציבה סביב שער של 3.8 שקלים; אך בעיקר, הריבית הריאלית בישראל היא מהנמוכות בעולם ועדיין שלילית, מצב שמאפיין יותר תקופה של מיתון קשה ואינו מתאים למצב הנוכחי.

"גם ריבית של 1.25% לא מתאימה למצב המשק. לפי המצב הקיים, הריבית חייבת לעמוד סביב 2.5%", אמר בכיר בשוק. בכיר אחר סבור כי יש הבדל בין מה שפישר יעשה לבין מה שפישר צריך לעשות: "ברור שיש הצדקה להעלאת ריבית אבל קשה לראות את פישר מעלה אותה חודשיים ברציפות. זה היה שיקול מרכזי אצל פישר בתקופה האחרונה".

בעיה אינפלציונית

יתרה מזו, מתברר שהבעיה האינפלציונית הינה יותר קשה ממה שחשבו קודם. אף שמדד נובמבר היה בהתאם לציפיות, בבנק ישראל מבינים כי הציפיות לאינפלציה בטווח הבינוני-הארוך גדלו. לפי פרסומים של בנק ישראל עצמו, הציפיות לאינפלציה בשנה השנייה חצו שוב את הגבול העליון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (1%-3%) ועומדות עתה על 3.1%.

בטווח הבינוני, לפי המודלים של האנליסטים, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים, העומדת עתה על 2.9% (בתוך היעד), צפוי להגיע בחודש הבא ל-4.1% (מדד שלילי יוצא ומדד חיובי נכנס) ובפברואר 2010 לעמוד על 4.7%, הרחק מהגבול העליון גם אם לוקחים בחשבון את ההשפעה של העלאת המיסוי על האינפלציה הנאמדת בכ-1.5%. זו הסיבה שכל החזאים העלו את תחזיותיהם לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים.

בעיה נוספת אתה צריך פישר להתמודד, לעומת שאר הנגידים בעולם, הינה המשך ההתחממות בשוק הדיור. אם האינפלציה השנתית עומדת כאמור בנובמבר על כ-3%, האינפלציה ללא סעיף הדיור עומדת על 1% בלבד. קרי, שני שלישים מהאינפלציה השנתית מוסברת על ידי העובדה כי שוק הדיור בישראל לא נפגע ואף ממשיך להתחמם ונכון לעכשיו אין סימנים שיירגע.