חיים שני יוביל ועדה לבחינת הטבות המס והמענקים

הוועדה הוקמה במסגרת חוק עידוד השקעות הון ■ המלצות הוועדה יוגשו לקבינט החברתי-כלכלי עד אמצע יוני השנה ■ הוועדה התבקשה להתייחס בהמלצותיה גם להתאמת התמריצים הניתנים לסוגיות של השבחת ההון האנושי

שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, ושר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, מינו היום ועדה לבחינת מדיניות הטבות המס והמענקים במסגרת חוק עידוד השקעות הון. תפקיד הוועדה יהיה לבחון את מבנה התמריצים הקיים כיום בחוק, ולהציע שינויים במכלול התמריצים הקיימים בו, בראיית מיקוד וייעול המשאבים להשגת צמיחה בת קיימא במגזר העסקי תעשייתי ופיתוח פוטנציאל הזדמנויות התעסוקה בפריפריה.

בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, וחבריה יהיו: מנכ"ל משרד התמ"ת (כמ"מ יו"ר הוועדה), שרון קדמי, מנהל מרכז ההשקעות בתמ"ת, חזי צאייג, סגן הממונה על התקציבים, ערן פולק ומנהל אגף א' ברשות המסים, אופיר כהן. לדיוני הוועדה יוזמנו דרך קבע: נציג המועצה הלאומית לכלכלה, נציג המטה לקידום הנגב והגליל במשרד התמ"ת, נציג הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, נציג מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר, נציגי הלשכה המשפטית במשרד האוצר ובמשרד התמ"ת.

מהתמ"ת נמסר, כי המדינה מפעילה באמצעות החוק לעידוד השקעות הון (התשי"ט - 1959) את מסלול התמריצים העיקרי לעידוד המגזר העסקי ובראשו המגזר התעשייתי. עוד נמסר, כי התמורות הרבות שחלו במאפייני התעשייה המסורתית והטכנולוגית בישראל, כמו גם בכלכלה הגלובלית, מחייבים בחינה מעמיקה של מבנה התמריצים הקיים בחוק כיום.

בתמ"ת אומרים, כי דו"חות רבים שנכתבו אודות החוק לעידוד השקעות הון והשפעותיו על המשק הישראלי, כמו גם דו"חות מבקר המדינה שהתייחסו למנגנוני הקצאת ההטבות ודו"ח בנק ישראל בנושא, מצביעים על צורך אמיתי בדיון מקצועי שיקיף את מכלול השפעות החוק.

הוועדה תבחן אם חוק עידוד השקעות הון אכן מהווה מכשיר מרכזי בידי הממשלה לשיפור כושר התחרות של המגזר העסקי בישראל כלפי השוק הבינלאומי ולהשגת מטרות מרכזיות נוספות כמו תמיכה בפוטנציאל הזדמנויות התעסוקה בפריפריה. כל זאת על אף היקף המשאבים הנרחב המוקצה במסגרת הטבות החוק. מעבר לכך, בתמ"ת טוענים שייתכן כי מבנה התמריצים הקיים מסיט משאבים רבים גם למגזרים אשר ספק אם נדרשת תמיכה ממשלתית בפועלם.

השבחת ההון האנושי

נדבך מרכזי נוסף שדורש בחינה מהותית הוא השתלבות הטבות המס במסגרת החוק במדיניות המס הכוללת, השפעת החוק על בסיס המס ושיעורו במשק, ומידת האטרקטיביות שהחוק מייצר בהקשר זה ביחס לתחרות הבינלאומית על תעשיות עתירות הידע.

הוועדה התבקשה להתייחס בהמלצותיה גם להתאמת התמריצים הניתנים מכוח החוק לסוגיות של השבחת הון אנושי בתעשייה המסורתית, שדרוג ואימוץ טכנולוגיות, הגברת אטרקטיביות לתעשיית טכנולוגיה עילית, חיזוק וסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בעלי פוטנציאל צמיחה והגברת מיקוד ההטבות בפריפריה לצורך שיפור תשתית התעסוקה וההון האנושי בפריפריה. כמו גם לפישוט, ייעול והגברת השקיפות במנגנוני הקצאת המשאבים מכוח החוק ולמנגנוני הערכה ובקרה אחר אפקטיביות התמריצים על פני זמן.

הוועדה רשאית לפעול באמצעות ועדות משנה והעסקת יועצים חיצוניים, ככל שיידרש ותשמע במהלך דיוניה את הצדדים הנוגעים בדבר, לרבות נציגי המגזר העסקי, על פי סדרי עבודתה כפי שתקבע.

המלצות הוועדה, יוגשו לשרים לא יאוחר מיום 20 במאי 2010, בטרם הצגתם לקבינט החברתי כלכלי לא יאוחר מיום 15 ביוני 2010.