קדחת הנדל"ן של סין: חשש לבועות חדשות

מומחה: "החסכונות זורמים לנדל"ן וזה מעוות את שוק הדיור הסיני ■ יש אי התאמה גדולה בין מה שבונים לבין מה שהשוק צריך"

באי הטרופי הסיני היינאן נרשמה מתחילת השנה התפרצות של קדחת נדל"ן ספקולטיבית - עוד אינדיקציה לכך שהמדיניות המוניטרית הממריצה מאוד יוצרת בועות בכמה שוקי נכסים.

המחירים בכמה פרויקטים חדשים של בנייה באזורי התיירות של האי זינקו בשיעורים של עד 50% בתוך כמה שבועות, לפי דיווחים של סוכני נדל"ן וקבלנים, והיינאן מוצף קונים, שרבים מהם משלמים במזומן.

סופאן, חברת נדל"ן בבייג'ין, מעריכה שבעשרת הימים שהסתיימו ב-20 בינואר, המחיר הממוצע של נכס באי זינק ב-18%. בסאניה, אזור החוף בדרום האי, שבו שוכנים מלונות חמישה כוכבים רבים, זינקו המחירים עוד יותר.

גל בתאוצה

על אף שהיינאן היא רק חלק קטן מהכלכלה הסינית, גל הרכישות המטורף של השבועות האחרונים הוא אחת הדוגמאות הדרמטיות ביותר להתנהגות הספקולטיבית בשווקים רבים אחרים. מאחר שהאינפלציה הגואה צפויה לשחוק את התשואות הזעומות שהצרכנים מקבלים על פיקדונותיהם בבנקים, כמה כלכלנים צופים שהספקולציה בנכסים אחרים תואץ בקרוב.

"החסכונות זורמים לשוק הנדל"ן, מה שבאמת מעוות את שוק הדיור הסיני", אומר פטריק שובאנק, פרופסור באוניברסיטת טסינגואה בבייג'ין. "יש אי התאמה גדולה בין מה שבונים לבין מה שהשוק באמת צריך".

אחרי שמחירי הדיור בערים כמו בייג'ין ושנחאי זינקו ביותר מ-50% בשנה שעברה, הממשלה הכריזה על סדרת צעדים לריסון הביקוש. אך הרשויות חוששות לדחוף יותר מדי, מפני שההשקעה בנדל"ן היא אחד ממנועי הצמיחה בכלכלה שהתאוששה במהירות מהמשבר העולמי.

כל יום נשבר שיא

קדחת הרכישות בהיינאן החלה לאחר שהממשלה הודיעה ב-31 בדצמבר על תוכנית להפוך את האי ל"יעד תיירות בינלאומי" עד שנת 2020, אם כי דוברים רשמיים הכחישו שיש כוונה להקים באי בתי קזינו או מסלולים למרוצי סוסים.

וונג טינטינג, נציג המכירות של מלון סאניה סיסייד ריזורט הוטל, מלון דירות חדש, אומר ש-90% מהפרויקט נמכרו בתוך שלושה ימים. לפי חברת סופאן מבייג'ין, "מחירי הנדל"ן עולים בטירוף בהיינאן. כל יום נשבר שיא חדש".

האי כבר עבר בום נדל"ני אחד בתחילת שנות ה-90, כאשר המחירים זינקו פי 4 בשלוש שנים. אחר-כך הם קרסו והותירו אחריהם אתרים שננטשו באמצע הבנייה וחובות רעים במיליארדי דולרים.