"אני לא עומד לדבר על מה שהיה, אלא על מה שיהיה", כך אמר הערב (א') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט שהתארח במפגש של המועדון העסקי-אקדמי של אוניברסיטת תל אביב בהופעתו הפומבית הראשונה מאז עזב את כס ראש הממשלה. עם זאת, נאום אולמרט התמקד בסיכום שנה לפעילות ממשלתו של נתניהו.
"במכוון נמנעתי לצאת ולומר באופן פומבי את מה שאני חושב. צריך לתת לממשלה הנבחרת הזדמנות לפעול בתחום היעדים שנקבעו. אני רוצה לנצל את ההזדמנות כדי להגיד מה סדר העדיפויות הנכון", הוסיף אולמרט.
"קווי דמותה של ישראל יקבעו על ידי צעדי הפעולה שממשלת ישראל תחליט לנקוט בהם. אני רוצה לשתף אתכם בחזון שלי: חיוני, ובניגוד להלך הרוח, לטעת בלב הציבור כי השלום עם השכנים שלנו אפשרי".
ב"עקיצה" מרומזת לתוכניתה של ממשלת בנימין נתניהו להקפאת הבנייה בהתנחלויות אמר אולמרט כי "בתקופת כהונתי התקיים המשא ומתן הרציני ביותר, זה לא היה סוד בפני הממשל האמריקני שפה ושם בונים בהתנחלויות. נשאלתי לא אחת וקיבלתי על כך ביקורת שתמיד מגיעים לקראת הסוף, אך עדיין חסר משהו. ממשלת ישראל בראשותי הציעה למנהיג המייצג של העם הפלסטיני הצעה על פיה יש סיכוי להגיע להסדר".
אולמרט הוסיף: "אמרתי שנים עוד לפני שהייתי ראש ממשלה כי פתרון בקווי 67' הוא הפתרון כולל חלוקת ירושלים. הפתרון הזה משאיר בידי ישראל את כל מרכזי האוכלוסייה הגדולים. ישראל עלולה למצוא עצמה בסופו של דבר מול חזית עולמית-עוינת.
"אני מאמין שהממשלה הנוכחית רוצה להגיע למצב של שלום. אני לא משוכנע שהדרך שלהם תהיה הדרך שלי אבל מבחינתי אין פתרונות אחרים זולת ההצעה שממשלתי הציעה בזמנו לפלסטינים. לא ראיתי במשא ומתן עול שיש להתחמק ממנו באופן אלגנטי.
"ראיתי את זה מקרוב ואני משוכנע שהנשיא אסד נכון לנהל משא ומתן ושהדרך הנכונה ביותר לנצל את המשא ומתן היא להיעזר בשירותיה הטובים של הטורקיה. אני יודע שיש כאלה, וגם אני, שלא אהבו את התבטאויותיו של הנשיא הטורקי אבל לישראל יש אינטרס ראשון במעלה לחדש את המשא ומתן מול סוריה. הטורקים שימשו מתווכים הגונים ויעילים והביאו את המגעים הבלתי ישירים עד למרחק כמה שעות ביני לבין שר החוץ הסורי. מכל מקום, יש ליישר את היחסים בינינו לבין הטורקים.
"לממשל האמריקני יש יחסים מיוחדים עם ישראל ואני מכיר גם את הנשיא הנוכחי. שוחחתי איתו ואני יודע כי יש לו יחס חיובי ביותר לישראל. בנושא האיראני, בוודאי שאני מודאג אך אינני חושב כי ישראל היא שצריכה לטפל באיראן באופן עצמאי וראשי. אני מציע שלא לצאת שהצהרות על מתקפה ישראלית באיראן כי יש קשת של אפשרויות לטיפול במצב. יש תחילתה של מגמה באירופה, ברוסיה ובארה"ב כיצד לטפל בבעיה האיראנית באמצעים אחרים, כאשר חס וחלילה אין השלמה עם ההתחמשות הגרעינית באיראן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.