המציאות עם טורקיה: מל"טים של אלביט ותע"א כן, החץ לא

ראש נציבות הרכש בטורקיה מכריז: שישה מל"טי הרון מתוצרת תע"א ואלביט עברו מבחן ויימסרו לטורקיה בתוך כמה שבועות ■ אבל אנקרה, שעד לפני זמן לא רב נחשבה לקוחה פוטנציאלית של החץ, מחקה את המערכת הישראלית מרשימת האופציות שלה

ראש נציבות הרכש הביטחוני של טורקיה, מוראד באייר, הכריז ששישה מל"טי "הרון", מתוצרת תע"א ואלביט מערכות, יימסרו לארצו בתוך כמה שבועות. המל"טים עברו "מבחני ביצוע קריטיים" שנערכו בישראל ע"י קצינים טורקיים. ארבעה מל"טים נוספים יעברו מבחנים דומים בחודשים הקרובים. כך מוסר "דיפנס ניוז".

כזכור, מזה שנתיים שררה מחלוקת בין שתי המדינות על רקע טענת טורקיה, שישראל לא יישמה את כל המפרטים הטכניים שנכללו בהסכם. לדברי באייר, המחלוקת יושבה לאחר שהוכנסו תיקונים בחוזה המקורי. "מבחינתנו, עם מסירת המל"טים העסקה נשלמה", אמר באייר.

תע"א ואלביט זכו במכרז המל"טים הטורקי ב-2005, לאחר שגברו על חברות אמריקניות, אך הפרוייקט נקלע לקשיים כבר מההתחלה, לדברי השבועון. שווי החוזה הוא 183 מיליון דולר, ומתוך סכום זה 50 מיליון דולר היו מיועדים לקבלני משנה בטורקיה.

מחלוקת המל"טים היתה גורם חיכוך נוסף בין ירושלים לאנקרה, אך היא נפתרה בשיחות שניהל שר הביטחון, אהוד ברק, באנקרה, בחודש שעבר, ויישובה תרם במידה מסוימת להרגעת היריבות הקשה בין ירושלים לאנקרה, לדברי "דיפנס ניוז".

היחסים בין שתי המדינות החלו להידרדר בעקבות דברי ביקורת חריפים שהשמיע ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, על מבצע "עופרת יצוקה". המשבר הגיע לאחד משיאיו בחודש שעבר כאשר סגן שר החוץ, דני איילון, ניסה להשפיל את שגריר טורקיה בישראל, לעיני עיתונאים וצלמים, והושיבו על כסא נמוך בלשכתו.

אבל מסירת המל"טים לטורקיה רחוקה מלהחזיר לקדמותם את היחסים בין שתי מדינות וקרוב לוודאי שהיחסים יישארו קפואים עוד שנים רבות, אלא אם כן יחול שינוי משמעותי במפה הפוליטית הטורקית.

הוכחה נוספת לקיפאון הזה, מעבר להצהרות העוינות מאנקרה: טורקיה, שעד לפני זמן לא רב נחשבה לקוחה פוטצאילית של "חץ 2", מחקה את המערכת הישראלית מרשימת אופציות שלה. רק חברות מסין, מארה"ב, מרוסיה ומאירופה הוזמנו להתחרות במכרז טורקי חדש למערכת הגנה מפני טילים בשווי של מיליארד עד שני מיליארד דולר. טורקיה מתכננת להציב את סוללות הטילים סביב אנקרה ומתקנים צבאיים גדולים ברחבי המדינה.

אין, כמובן, שום ודאות שארה"ב היתה מאשרת מכירת "חץ 2" לטורקיה (וושינגטון מממנת מחצית מהפרוייקט), וייתכן אפילו שהיא היתה מטילה וטו על עסקה כזו רק כדי להגדיל את סיכויי החברות האמריקניות שמשתתפות במכרז, אבל אין ספק שלבקשה טורקית לכלול את ה"חץ" במכרז היתה משקל בממשל אובמה. זה לא יקרה.

ובינתיים, טורקיה הודיעה שבדעתה לשנות מן היסוד מסמך שמגדיר את מדיניותה האסטרטגית ומפרט מוקדי סיכון לביטחון הלאומי. המסמך הקיים מונה את איראן, עיראק ויוון כגורמי סיכון משמעותיים. כגורמי סיכון פנימיים מונה המסמך הקיים את התנועה הבדלנית הכורדית, את הפונדמנטליזם האיסלמי וארגוני שמאל קיצונייים.

לדברי אנליסטים, שמצוטטים בדיפנס ניוז, ייתכן שהממשלה האיסלמית באנקרה תמחק את איראן מרשימת מוקדי הסיכון ותבטל כליל את התפיסה של גורמי איום פנימיים. ארדואן הצהיר באחרונה, שתכנית הגרעין של איראן נועדה לצרכי שלום וטען כי היכולות הגרעיניות של ישראל הן שורש המתיחות במזה"ת.

הסיבה לביטול האפשרי של גורמי איום פנימיים: צבא טורקיה השתמש במסמך האסטרטגי הקיים כדי להתערב בפוליטיקה הפנימית ולכופף ידם של גורמים איסלמיים במדינה, לדברי האנליסטים.