מי הן 10 המנכ"ליות בעלות עלות השכר הגבוהה בארה"ב?

בעוד שבארץ ניתן לספור על כף-יד אחת (אולי שתיים) את מספר הנשים שמכהנות כמנכ"ליות בכירות, בארה"ב מדובר על הרבה יותר ■ מה מגלה ההשוואה בין שכרן של המנכ"ליות לבין זה של מקביליהן הגברים?

בין הרבה נשים בארץ שמכהנות כמנכ"ליות. גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי שלפני מספר ימים הסירה את מועמדותה לתפקיד היו"ר, היא אחת מהן. אילנה קאופמן, מנכ"לית גולף, היא אחרת. גם סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי הראשון, וסגי איתן, מנכ"לית נכסים ובניין, נכנסות לרשימה המצומצמת.

בארה"ב, לעומת זאת, יש הרבה יותר נשים שמכהנות בתפקיד מנכ"ל, ולכן החליט לאחרונה מכון המחקר האמריקני The Corporate Library לבדוק את סוגיית שכר המנכ"ליות בארה"ב, ולהשוות אותו לשכר המנכ"לים הגברים, מהם, גם שם, יש הרבה יותר. תחת הכותרת "Female CEO Pay Survey 2009" ניתחו כותבי המחקר את נתוני 2008 (נתוני 2009 מתפרסמים בימים אלו) והגיעו למסקנות אשר בחלקן היו די מפתיעות.

אך לפני שנפרט את ממצאי המחקר, הנה המתודולוגיה. The Corporate Library אסף את הנתונים למחקר ממשהו כמו 3,300 חברות שנסחרות בשוק ההון האמריקני. מספר החברות הסופי שהשתתפו בסקר עמד על 2,704 לאחר שסוננו מנכ"לים שכיהנו פחות משנה. חברות אלו גילו את חבילות התגמולים של 78 נשים לעומת 2,625 גברים (ואחד שזהותו המינית לא נקבעה באופן סופי, כך נכתב בדו"ח).

במילים אחרות, נשים מנכ"ליות מהוות רק 3% מסך מנכ"לי החברות הציבוריות בארה"ב. The Corporate Library מדגיש בדו"ח שהגיע לידי "גלובס", כי לא פשוט להשוות בין שכר מנכ"ליות לשכר מנכ"לים. "נשים נוטות לעמוד בראש חברות קטנות יותר בהשוואה לגברים. יש 47 מנכ"ליות מבין החברות הכלולות במדד Russell 2000 לעומת 22 במדד Russell 1000", מציינים כותבי הדו"ח, ומוסיפים כי הקושי נובע גם מהעובדה כי יש הבדל במוניטין שרוחש הענף בו פועלת החברה למי שעומד בראשה, וכן הבדלים במספר שנות הוותק, וכמובן - ביצועי החברה.

כותבי המחקר בחרו אגב לצרף לו קריקטורה ברוח הנושא, ובה נראה גבר מעט מלא, לובש מעיל פרווה שעליו כתוב "Male CEO compensation", ומולו עומדת אישה המחזיקה תיק בגודל בינוני ועליו כתוב "Female CEO compensation". הגבר שואל 'האם המעיל שלי מוצא חן בעינייך? תפרתי אותו בעצמי...', והאישה עונה 'הוא גורם לך להיראות שמן'. אותנו זה הצחיק.

3% מהמקביל הגברי

ולמספרים. מהמחקר עולה כי שכר הבסיס החציוני של מנכ"לית גבוה בארבעים אלף דולר מזה של מנכ"ל, והשכר הממוצע גבוה במשהו כמו תשעת אלפים דולר מזה של המנכ"ל.

עם זאת, הבונוס הממוצע שמקבל מנכ"ל גבוה פי ארבעה משל המנכ"לית, וכשמדובר על שווי החבילה כולה (לא כולל מרכיבי אקוויטי, כמו אופציות למניות), חבילת המנכ"לית מהווה 80% מחבילת המנכ"ל. כשמדובר בחבילה שכוללת את מרכיבי האקוויטי, המנכ"לית מקבלת 58% משווי חבילת המנכ"ל. עוד עולה מהמחקר כי שווי החבילה החציוני של המנכ"לית (כולל מרכיבי האקוויטי) ירד אשתקד בשיעור של 19% בעוד שהשווי של חבילת המנכ"ל ירד בשיעור של 6%.

The Corporate Library גם דרג את עשר המנכ"ליות בעלות השכר הגבוה ביותר. למקום הראשון הגיעה מרטינה רות'בלאט (Martine Rothblatt), מנכ"לית ומייסדת חברת הביוטכנולוגיה United Therapeutics שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 3 מיליארד דולר. עלות השכר של רות'בלאט, שמכהנת בתפקידה מאז הקמת החברה לפני 14 שנה, עמדה על 21.8 מיליון דולר, בקושי 3% ממקבילה הגברי - סטיבן שוורצמן, מנכ"ל ענקית ההשקעות בלאקסטון, שלקח לביתו חבילה בשווי של 702 מיליון דולר.

במקום השני התמקמה אנדריאה ג'ונג (Andrea Jung), מנכ"לית יצרנית מוצרי הקוסמטיקה Avon Products שנסחרת לפי שווי של 13 מיליארד דולר. עלות השכר של ג'ונג, שמכהנת בתפקידה מזה כעשר שנים, עמדה על 13.9 מיליון דולר, ואילו במקום השלישי התמקמה קרול מיירוביץ' (Carol Meyrowitz), מנכ"לית רשת אביזרי הבית TJX Companies שנסחרת לפי שווי של 16 מיליארד דולר. עלות השכר של מיירוביץ', שמכהנת בתפקידה מזה שלוש שנים, עמדה על 12.8 מיליון דולר.

בשורה התחתונה, נשים משתכרות פחות מגברים, וכאן אין הרבה חידוש. כותבי המחקר מסבירים כי הדבר נובע מכך שהן נוהגות לכהן בתפקידן פחות זמן מעמיתיהן הגברים, הן עומדות בראש חברות קטנות יותר, ואלו שייכות לענפים שנפגעו יותר ממשבר האשראי האחרון. "מספר הנשים שעומדות בראש חברות ציבוריות הולך וגדל, אך שיעורן מתוך סך המנכ"לים והמנכ"ליות לא מראה סימני עלייה", הם מסכמים.

22