"אם לא יופעל כוח מסיבי על איראן - המאמצים ייראו לא רציניים"

מקורות ישראלים: "ישראל לוחצת על ארה"ב להגביר נוכחותה הצבאית במפרץ הפרסי" ■ יו"ר המטות המשולבים בארה"ב הביע הסכמה עקרונית לבקשה ■ הנושא יידון בפגישה בין אהוד ברק לרוברט גייטס

ישראל לוחצת על ארה"ב להגביר את נוכחותה הצבאית במפרץ הפרסי, בד בבד עם מאמציה להחריף את הסנקציות הבינלאומיות על משטר האייתולות. כך מוסרים מקורות ביטחוניים ופוליטיים ישראלים. המקורות מצוטטים בגיליון החדש של דיפנס ניוז.

בקשת ישראל שצבא ארה"ב יעשה שרירים מול חופי איראן תידון השבוע בפגישתו של שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, עם עמיתו הישראלי, אהוד ברק, בפנטגון, אמרו המקורות. המהלך המבוקש יהיה צעד נוסף בתהליך של "התחייבויות ביטחוניות", יזמה אמריקנית שמיועדת לשכך את חששות ישראל מפני התכנית הגרעינית של איראן.

המקורות הישראלים אמרו, כי בקשת ישראל להגברת הנוכחות הצבאית של ארה"ב במפרץ הפרסי קיבלה הסכמה עקרונית מאדמירל מייקל מולן, יו"ר המטות המשולבים (הרמטכ"ל) של צבא ארה"ב, בשיחות שניהל בשבוע שעבר בישראל.

"כל עוד האיראנים לא יראו כוח מסיבי מרוכז סביבם, הם יהיו משוכנעים שאף צד נגדם אינו רציני דיו", אמר גורם בטחוני בכיר בישראל לדיפנס ניוז. "האיראנים צריכים לראות שלארה"ב ולמדינות המערב אכן כוונה רצינית והמשמעות היא, שסנקציות והפגנה של כוח צבאי צריכות להינקט בעת ובעונה אחת".

דובר שגרירות ארה"ב בת"א נמנע מתגובה, אך דובר בפנטגון אמר לשבועון: "אנו מרוצים מאוד ממערך הכוחות שלנו ברחבי האזור מול האיום שנשקף מאיראן".

לדברי מקורות בישראל, לארה"ב תכנית תלת-שלבית די למנוע מאיראן לפתח יכולת גרעינית צבאית: לחץ פוליטי, סנקציות ושימוש בכוח. העצמת הנוכחות צבאית במפרץ היא למעשה הרחבה של השלב השני, הסנקציות, ולא מעבר לשלב השלישי, שימוש בכוח, אמרו המקורות.

לפי כמה הערכות בישראל, נכלל רמז סמוי להגברת הנוכחות של הצי האמריקני מול חופי איראן בנאומו של ראש המשלה, בנימין נתניהו, בירושלים בשבוע שעבר. נתניהו אמר: "הזמן הולך ואוזל. צריך לנקוט סנקציות חזקות עכשיו... סנקציות כאלה חייבות לכלול צעדים להפסקת יבוא מוצרי נפט מעובדים (בנזין) לאיראן והפסקת יצוא אנרגיה מאיראן".

בתחילת ביקורו בישראל אמר מולן, במסיבת עיתונאים: "עבדנו קשה בשנתיים שחלפו כדי לתמוך ביכולות מוגברות באזורים מסוימים, לא רק פה, בישראל, אלא גם באזור".

הוא הוסיף, כי צעדי הביטחון נושאים אופי הגנתי, וההחלטה על נקיטתם נעשית בעקבות בקשות של ישראל ומדינות אחרות, שמודאגות מהתגברות האיום האיראני. בתשובה לשאלה, האם צעדים אלה ננקטים כדי להניא את ישראל מהתקפה על איראן, אמר מולן: "לעולם לא ננסה לפגוע בזכות הריבונית להגנה עצמית של מדינה זו, או של כל מדינה אחרת".

אבל, בתשובה לשאלה אחרת, הזהיר מולן מפני "התוצאות הבלתי מתוכננות" של התקפה ישראלית. "פריצת עימות תהיה בעיה גדולה, גדולה, לכולנו", אמר הרמטכ"ל האמריקני.

גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי במשרד ראה"מ, אמר לדיפנס ניוז, כי אינו יכול לאשר שמולן אכן נתן הסכמה עקרונית להגברת הנוכחות הצבאית האמריקנית במפרץ הפרסי. אך, לדבריו, אם הידיעה נכונה, צעד זה יהיה מכוון יותר לישראל ולמדינות המודאגות במפרץ, ופחות לאיראן.

"ארה"ב מכירה בצורך להראות שהיא נוקטת פעולות רציניות נגד האיום האיראני, כדי לרופף את הלחץ שחשה ישראל לנקוט פעולה חד-צדדית (נגד איראן)", אמר איילנד. "במקביל, חייבת וושינגטון להתמודד עם המתיחויות הגוברות בקרב מדינות המפרץ הפרסי, וצעד זה יוכל להיות מאמץ לשכנע מדינות אלה שארה"ב לא תפקירן, גם אם איראן תרכוש יכולת גרעינית".