רפורמת התכנון והבנייה נוגעת גם קשר הדוק וישיר לתשתיות התחבורה, שבאופן טבעי מתלוות לבנייה חדשה. במשרד התחבורה צפויים להציג את עמדתם הרשמית במהלך השבוע, שתתבסס על רשמים מהשטח - מהחברות הממשלתיות כמו רכבת ישראל, נתיבי איילון, נ.ת.ע או חברות עירוניות ואחרות, מהן הם מזמינים עבודות. בינתיים, הם חולקים שבחים לאחדים מסעיפי הרפורמה, אך לא חוסכים ביקורת ממנה.
ישעיהו רונן, מנהל אגף תכנון תעבורתי במשרד התחבורה, מציין לטובה את ההסדרה המשופרת של סוגיית הפיצויים למתנגדים או לנפגעים מתוכנית, עצם הכרזת תוכנית כתוכנית לאומית, הניסיון להעתיק את המודל המצליח של הוועדה לתשתיות לאומיות לכל מחוז, וקיצור בולט בזמני קבלת האישורים.
אבל לצידם, הוא אומר, "יש פה מין נטייה מופרזת להפרטה. כולנו חוטאים בעניין הזה, הנובע ממחסור בכוח אדם, ופה הוא מקבל ביטוי בשני אופנים. אחד מהם הוא שהחוק מכריח את מוסדות התכנון לקחת יועצי תחבורה עצמאיים מהשוק הפרטי, בעלי מעמד מקביל לנציג משרד התחבורה. אי אפשר להטיל את האחריות על משרד התחבורה והנציגים שלו, אבל לתת לגורמים מן השוק הפרטי לקבוע עמדות.
"ההיבט השני הוא מינוי חוקר, שוב מהשוק הפרטי, לשמוע התנגדויות לתוכנית. החוקרים אומנם אנשים מאוד אינטליגנטיים, אבל לא בתחום המקצועי המסוים. לדעתי, החלטות כאלה או התנגדויות כאלה צריכות להישמע בוועדת משנה של מוסד התכנון עצמו".
רונן יוצא גם נגד האופן בו מתבצעת בדיקת החלופות במסגרת תכנון התשתיות והתכנון הסטטוטורי. "יש גבול כמה חלופות אתה יכול לבדוק. בסוף הדרך מי שמתכנן מתאהב דווקא בחלופה היקרה ביותר. זה טבע האדם".
מנהל האגף מותח ביקורת על הצוות המלווה של תוכנית גדולה ומורכבת, כמו הרכבת לירושלים. "הצוות מונה על מנת להקל על הנהלת הפרויקט, לספק לו אישורים זמניים לצורך התחלת עבודה, ובפועל זה עובד בדיוק הפוך, והופך לגורם מעכב, דורש אישורים לתוכנית שכבר אושרה".
תחת מה שהוא מכנה "קשרי גומלין בין חוק התכנון והבנייה הקיים והחדש עם מערכות חקיקה סמוכות", הוא מציין כי כוונת החוק המקורי הייתה לעסוק בנושאי הבנייה, כך שמשרד התחבורה יקבע את הסדרי הנסיעה במקטעים הסמוכים (כביש חד או דו-סטרי, פנייה שמאלה וכו'). "עכשיו חוק התכנון והבנייה מרשה לעצמו חירות בעניין הזה, וכשיש יותר מידי טבחים זה לא עובד. מה שבאמת נחוץ בחוק הוא ציפוף והגדלה של זכויות הבנייה בסמוך לתחנות הסעת המונים וזמינות החניה. אנחנו כבר הרבה זמן מצפים שהסוגיות האלה יכנסו לחקיקה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.