תארו לכם שאתם נכנסים לבנק לבקש הלוואה, והפקידה דורשת מכם לעבור קודם כל בדיקה גנטית. בעזרת תוצאות הבדיקה, הבנק יוכל לגלות אם יש לכם נטייה להיכנס לחובות ויוכל להחליט אם לתת לכם את ההלוואה ובאיזו ריבית. נשמע מופרך? לא בהכרח. חוקרים מלונדון סקול אוף אקונומיקס ומאוניברסיטת קולומביה גילו שלצד גורמים סביבתיים וחברתיים, אנשים בעלי מבנה גנים מסוים נוטים להיכנס לחובות יותר מאשר אחרים.
החוקרים התמקדו בגן הידוע בשם MAOA, שקשור למוליכים העצביים סרוטונין, דופאמין ואדרנלין, השולטים בין היתר על מצב הרוח, קצב הלב והיכולת הקוגניטיבית. היעילות של הגן בייצור אנזים שמפחית את פעילות המוליכים העצביים הללו משפיעה על הסיכויים להיות אימפולסיבי או בעל נטייה להתמכרויות.
בכל גן, וגם ב-MAOA, יש שני אללים (alleles) שקובעים את הביטוי של התכונה של הגן. ב-MAOA, האללים יכולים להיות בעלי יעילות גבוהה או יעילות נמוכה, כך שאדם יכול להיות בעל שני אללים בעלי יעילות גבוהה, או שניים בעלי יעילות נמוכה, או אחד מכל סוג (בהתאם לגנטיקה שירש מההורים). המחקר גילה שעבור בעלי אלל אחד של יעילות נמוכה נמצאה עלייה של 8% בסיכוי להיות בחובות, ועבור בעלי שני אללים של יעילות נמוכה - עלייה של 16%. במחקר השתתפו 2,500 צעירים בני 18 עד 26.
"ברור מהממצאים שבעלי 'הגן הלא יעיל' הזה, ששולט באופן חלקי על הדחפים שלנו, קשורים משמעותית לסיכוי להיכנס לחובות", אמר ג'אן-עמנואל דה נב, שערך את המחקר ביחד עם ג'יימס פאולר. "כמובן שזה לא הגורם היחיד - הסביבה, גנים אחרים והאינטראקציה ביניהם משחקים גם הם תפקיד, אך זה בהחלט גורם משמעותי".
אם גם אתם נושאים את הגן הלא יעיל, אל תרגישו לא נוח. לפי המחקר, הגן נמצא אצל כמחצית מהאוכלוסייה. החוקר מעלה סוגיות אתיות וחוקיות שעלולות להתעורר בעקבות המחקר, משום שבדיקה גנטית פשוטה (באמצעות שיער או דגימת רוק) עשויה לקבוע את מידת הסיכון להיכנס לחוב. "בנקים יוכלו לבקש את המידע הגנטי כדי לקבוע את הזכאות להלוואה או גובה הריבית, וזו הסיבה שאנחנו ממליצים לממשלות להוציא אל מחוץ לחוק כל אפליה על בסיס גנטי", אומר דה נב.
סבתא אשמה
באחד המדורים הקודמים סקרנו את הקשר בין מקום המגורים לבין שכיחות של אוטיזם, כפי שעלה ממחקר שנערך בארה"ב. במחקר אחר, שנערך באוניברסיטת בריסטול הבריטית, נבדק הקשר בין גיל הסבתא לשכיחות האוטיזם.
איך קשורה הסבתא? מחקרים קודמים מצאו קשר בין גיל ההורים לבין שכיחות האוטיזם אצל ילדיהם, אך המחקר הנוכחי מצא שגיל הסבתא מצד האם משפיע גם הוא, ואולי אף יותר. מסתבר שככל שהסבתא מבוגרת יותר, כך גדל הסיכוי לאוטיזם אצל הנכד/ה.
למעשה, גיל הסבתא כיום אינו משנה, אלא גילה בעת שילדה את אמו של הנכד שאובחן כאוטיסט. ככל שהסבתא הייתה מבוגרת יותר אז, כך גדלים הסיכויים שהנכד יסבול מאוטיזם. הסבירות שהנכד יאובחן כאוטיסט אם הסבתא ילדה את אמו בגיל מבוגר מ-30 גבוהה פי 2 מאשר אצל סבתות שילדו צעירות יותר. אם הסבתא הייתה בת 35 או יותר כשילדה את האם, הסבירות כבר גבוהה פי 3.
החוקרים ציינו שהקשר שהתגלה היה אמנם מפתיע, אך סביר. סיבה אפשרית לכך היא שעיתוי ה-Meiosis - חלוקת התא ליצירת תאי המין, כלומר תאי זרע או ביציות - אצל הבת בהיותה עובר, משפיע על הגנים של הנכד.
"אם הממצאים יחזרו על עצמם בניסויים נוספים, הם יאתגרו את האופן בו אנו חושבים על השפעות גנטיות והתפתחותיות על אוטיזם", אמר מרקוס פמברי, פרופסור אמריטוס שמתמחה בגנטיקה אצל ילדים. לדבריו, "הממצאים מצביעים על גורמים שפועלים בזמן שבו האם הייתה עדיין ברחם, והם יכולים להשפיע על התפתחות השחלות שלה ולפיכך גם על הגנום של ילדיה העתידיים".
המחקר פורסם במגזין PLoS ONE של הגוף המדעי הבינלאומי Public Library of Science. החוקרת שהובילה את המחקר, פרופסור ג'ין גולדינג, אמרה שלמיטב ידיעתה מדובר במחקר הראשון שבחן את הקשר בין גיל הסבתא לאוטיזם, והוסיפה שנדרשים מחקרים נוספים לבדיקת הממצאים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.