"פסע ממימוש החזון להפרחת הנגב"

"מאז מעבר צה"ל מסיני חזרה לגבולות 67', עיר הבה"דים בצומת הנגב היא הפרויקט הגדול ביותר שהצבא עבר ויעבור. התשתיות הן הכורח והצורך. את פרויקט קרית ההדרכה אנחנו לא מסמנים כפרויקט נדל"ן או כפרויקט בינוי, אלא כפרויקט שיביא למהפכת הדרכה". כך מתאר סא"ל שלום אלפסי, ראש מינהלת עיר הבה"דים בצה"ל, את הפרויקט הענק שצפוי להסתכם ב-2 עד 4 מיליארד שקל עם לו"ז לאכלוס עד 2014.

אלפסי, ממייסדי עיר הבה"דים, מציג בלשכתו את "מגילת העצמאות" של הפרויקט מ-2005, עליה חתומים הנשיא דאז משה קצב, ראש הממשלה דאז אריאל שרון, בוגי יעלון כרמטכ"ל, שאול מופז כשר הביטחון וגבי אשכנזי כסגן הרמטכ"ל. "למרות השמות האלה", אומר אלפסי, "הקרדיט להקמת עיר הבה"דים הוא של דוד בן גוריון, שהיום אנחנו נמצאים כפסע ממימוש חזונו להפרחת הנגב. התחלנו כבר עבודות בשטח עצמו וסיימנו לפני חודשיים את עבודות העפר. השטח כולו מיושר ומפולס. המטווחים מוכנים ואנחנו מעריכים שתוך חודש-חודשיים נצא למכרזים לחיבור המחנה לתשתיות לאומיות.היעד הוא שהזכיין שיזכה במכרז יגיע לפרויקט המחובר לתשתיות".

שטח עיר הבה"דים הוא כ-2,000 דונם ושטחו הבנוי צפוי לעמוד על 250 אלף מ"ר. את המחנה יאכלסו 10,000 חיילים בממוצע ביום. בהליך המיון המקדים (PQ) של מכרז עיר הבהד"ים לבחירת הזכיין נבחרו בשנה שעברה חמש קבוצות, הכוללות את שיכון ובינוי בשיתוף אשטרום, אפריקה ישראל בשיתוף אלקטרה, מבני תעשייה בשיתוף א. דורי ואלטל וכן חברת מנרב יחד עם שפיר. השלב הבא במכרז, ה-RFP (הזמנה להגשת הצעות מחיר), צפוי להתפרסם עד סוף המחצית הראשונה של 2010. "להערכתנו תוך שנה יהיה לנו קבלן", מציין אלפסי.

גלובס: כמה מקומות עבודה אזרחיים ייווצרו במסגרת הפרויקט?

"במעגל הישיר אנחנו מעריכים שייווצרו מקומות עבודה לכ-1,000 איש ובמעגל השני כ-5,000 איש שהם התומכים מסביב, יצרנים שיעבדו מחוץ לקריה. היווצרות מקומות העבודה תביא אזרחים להגר לדרום, כי אין שם היום את כל מקצועות העבודה שאנחנו מחפשים. אנחנו נעניק נקודות איכות במכרז למי שיוכיח שהוא מעסיק אנשי דרום. לפי מחקרים שביצענו, לפחות 50%-60% מאותם אנשי קבע צפויים להעתיק את מקום מגוריהם לסביבה, באמצעות שכונות מגורים שיוקמו על ידי מינהלת המגורים באכ"א או באמצעות השתלבות ביישובים קהילתיים.

"המהלך כבר נותן אותותיו גם בתחום הנדל"ני ואלו נתונים שמתפרסמים. הדוגמא הכי טובה היא שיווק הקרקעות בדימונה. על 40 מגרשים הגיעו 600 נרשמים. גם בירוחם חל שיפור במספרים".

מה עם בני/בנות הזוג?

"איש קבע, כמו כל אזרח, שרוצה להעתיק את מקום מגוריו, צריך לוודא שיש לו עוגן כלכלי שמחזיק אותו. בעניין התעסוקה אנחנו הולכים על מיפוי מקצועות בני הזוג, יושבים עם משרד התמ"ת ומנסים יחד לייצר מקומות השמה. אם היום אנחנו יודעים שיש 30 מורים בקרב בני הזוג, אנחנו כבר מהיום מנסים למצוא להם מקומות תעסוקה בחינוך באזור. זה חלק מצעדי העידוד שאנחנו מיישמים".