"אנחנו רווחיים", מתגאה יעקב ברוש, מנכ"ל עמידר כשהוא מצהיר סוף סוף על רווח שנתי, בסך 13.7 מיליון שקל ב-2009, למרות שזה נובע בעיקרו מהכנסות מימון, שבלעדיהן הייתה עמידר נשארת הפסדית. ועדיין, החברה המשכנת הממשלתית מצליחה להציג גידול עקבי בהכנסות ובתזרים המזומנים מפעילותה השוטפת (תזרים שהכפיל עצמו אשתקד) - למרות שמלאי הדירות, שעבור שיכון כל אחת ממנה מקבלת עמידר עמלה מהמדינה, הצטמצם בממוצע ב-2,000 דירות לשנה בעשור שחלף.
"אנחנו לא מחלקים דיבידנדים, אלא מחלקים חלק גדול מהרווחים לפעילויות לא מתוקצבות או שמתוקצבות בחסר", אומר ברוש, שמשמש כמנכ"ל החברה מזה 5 שנים, הקדנציה השנייה שלו בשירות הציבורי לאחר צה"ל. אותן פעילויות, לפי ברוש, הן בעיקר אחזקת דירות ("הבעיה הגדולה ביותר בדיור הציבורי") ופעילויות רווחה ("זה תמיד לא מספיק").
מספר הדירות הציבוריות יורד. מניין תייצרו רווחים?
ברוש: "שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, קנה 270 דירות. הוא לפחות מנסה להגדיל את כמות הדירות בדיור הציבורי, אבל זה בשוליים. משרד האוצר לא רוצה, כמדיניות, לרכוש דירות ב-10 שנים האחרונות.
"אנחנו חושבים להיכנס לתחומים שונים, למשל תמ"א 38 (חיזוק מבנים תמורת זכויות בנייה) ופינוי בינוי. גם ככה בבניינים של פרויקטים כאלה בהם עמידר מחזיקה 2-3 דירות אני הופך מהר מאוד למייצג המוביל של בעלי הדירות מול היזם, וככה מוודא שאנחנו מקבלים הצעה הוגנת. היום אני בקיא כיצד לממש את זה בפרק זמן קצר ורואה את הרווח הפוטנציאלי. אני גוף ציבורי ולכן אני לא מחפש לעשות רווח בשמיים. גם רווחיות של 5%-10% מספיקה לי".
ומה יעלה בגורל הנזקקים לדיור ציבורי?
"באזורי הביקוש תור הממתינים לדירות ציבוריות עשוי לארוך 3-7 שנים. המדינה מעדיפה לתת פיתרון בדמות סיוע בשכר-הדירה. זה פיתרון לא טוב, כי גם סיוע של 1,000 שקלים לא מכסה שכ"ד ממוצע של 3,000 שקלים".
עמידר (לצד מתן חן ומ.ג.ע.ר) נכנסה בנעליהם של הבנקים למשכנתאות כמעניקה שירותי סיוע ממשלתי בשכ"ד. עמידר הייתה לזוכה הראשונה במכרז כשהציעה לגבות מהמדינה את העמלה הנמוכה ביותר - 73 שקלים כולל מע"מ לתיק, פחות ממחצית מהעמלה שקיבלו הבנקים.
"אני לא צריך את הבונוסים של הבנקים", אומר ברוש. "לשמחתי, בניגוד לעבר - אז המדינה חסמה אותי - כיום היא מוכנה שאעלה לה יותר בזול בדיור הציבורי, ושאבצע פעילות השלמה שתביא לי רווחים - מה שבעבר היא לא הרשתה לי והיום היא מאשרת". אחת האופציות שנשקלות היא מתן משכנתאות לאוכלוסיות המסורתיות של עמידר המתקשות לקבל משכנתא בתנאים המסורתיים, ולצורך זה נבחנים שתופי פעולה עם שתי חברות ביטוח כדי שיספקו את המימון. "אני יכול לתת רווח קטן לחברת הביטוח, דלתא קטנה לי ולתת תעסוקה נוספת לעובדים הקיימים שלי, שהפעילות שלהם כיום מצטמצמת", אומר ברוש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.