מדינות אירופה אמורות להשיק השבוע את חבילת החילוץ הפיננסי הגדולה ביותר שניתנה אי-פעם למדינה אחת, בתקווה להרגיע את השווקים שחוששים שהסיוע ליוון יהיה רק הראשון בסדרת חילוצים יקרים של כלכלות נוספות בדרום-אירופה.
האירו המשיך הבוקר (ב') לרדת, למרות ההודעה של האיחוד האירופי ושל קרן המטבע בסוף השבוע, על רקע חשש שיוון לא תצליח ליישם את תוכנית הצנע שנכפתה עליה במסגרת החילוץ המסיבי, שהיקפו עלול להגיע ל-110 מיליארד אירו (146 מיליארד דולר) בשלוש שנים.
כלכלנים אומרים שאם סיוע החירום לא יצליח לשכך את חששותיהם של המשקיעים הסקפטיים - ולקבל את האישור הפרלמנטרי הנחוץ בגרמניה ובמדינות נוספות - מדינות אירופה עלולות להיקלע להוצאה של חצי טריליון אירו כדי להציל מדינות חלשות נוספות.
מחכים לאישור
"המשקיעים מתקשים להשתכנע שמדובר בפתרון של שיקוי קסם. הקיימות של תוכנית צנע כזו לאורך זמן היא עניין פתוח לשאלות", אמר טוני מוריס, אסטרטג מט"ח בכיר בבנק ANZ בסידני.
לדברי מוריס, "יש כמה בעיות שהשוק צריך לעכל: בטווח הקצר זה אישור הסיוע בפרלמנטים, בייחוד בגרמניה. שנית, לא ברור אם תוכנית הצנע היוונית תחזיק מעמד, על רקע המחאות הפוליטיות שראינו. הסוגיה השלישית היא באיזו מידה השווקים יתמקדו בקיימות ארוכת הטווח של מדינות כמו פורטוגל וספרד".
האירו, שהאנליסטים צפו שיתחזק בעקבות ההודעה על הרחבת החילוץ של יוון, ירד ב-0.9% ל-1.3221 דולר במסחר באסיה, לאחר שעלה ל-1.3359 דולר אחרי ההודעה ביום שישי.
הכלכלנים מעריכים כעת שהאירו ימשיך להילחץ כלפי מטה, כתוצאה מאי הוודאות הפוליטית והספקות בשאלה אם יוון תוכל לעמוד בצמצומים שהיא הבטיחה ובהעלאת המס בשווי 30 מיליארד אירו בשלוש שנים, וזאת בתוספת לצעדי צנע קודמים שכבר ננקטו.
מוריד את הסף
הבנק המרכזי האירופי, ה-ECB, הודיע היום כי יקבל את כל סוגי האג"ח היווניות כביטחונות להלוואות, אפילו אם דירוג האשראי שלהן ימשיך לרדת, כדי לאותת שהוא מאמין ביכולתה של יוון לפרוע את חובותיה בסיוע חבילת החילוץ.
הבוקר השעה ה-ECB את דרישת הסף שהוא קבע קודם לכן לקבלת אג"ח יווניות כבטוחות, ופירוש הדבר שהאג"ח הללו יוכלו לשמש כביטחונות להלוואות גם אם הסוכנויות מודי'ס ופיץ' ילכו בעקבות S&P ויפחיתו את הדירוג של יוון ל"זבל".
ה-ECB מסר בהודעה היום שהוא רואה בתוכנית הצנע היוונית תוכנית ראויה, ולכן הוא מבטל את דרישת הסף לדירוג של BBB- לאג"ח היווניות, שעדיין תקפה לאג"ח לא יווניות - מתוך הכרה במאמציה של יוון ובסיוע שהיא תקבל.
"מועצת הנגידים בדקה את התוכנית היוונית להפחתת החוב, והחליטה שהיא הולמת", נאמר בהודעת ה-ECB. "ההערכה החיובית הזו והמחויבות החזקה של ממשלת יוון ליישום מלא של התוכנית, הם הבסיס לביטול הדרישה שהוכרזה בזה, גם מנקודת מבט של ניהול סיכונים".
"גמיש ופרגמטי"
המהלך של ה-ECB מבטיח גם שהבנקים היווניים ימשיכו לקבל גישה לנזילות גם אם לא תהיה להם גישה לשוקי ההון הסיטונאי. הבנקים ביוון מחזיקים אג"ח מדינה בערך נקוב של כ-40 מיליארד אירו, רובן יווניות.
"הם רוצים לוודא שהגישה של הבנקים היווניים לנזילות לא תהפוך לבעיה במשבר הזה. זו סוגיה אחת שלא יהיה צורך לחשוש ממנה", אמר דרק שומאכר, כלכלן בגולדמן זאקס. "תמיד חשבנו שה-ECB היא מוסד גמיש ופרגמטי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.