מדדי אירופה סגרו בירידות חדות, למרות חבילת הסיוע ליוון

כלכלת ספרד צמחה ב-0.1% ברבעון הראשון ויצאה מבחינה טכנית מהמיתון ■ גרמניה אישרה את הסיוע ליוון - מנהיגי האיחוד האירופי מתכנסים היום בבריסל לאשר גם כן את הסיוע ■ היום ומחר ידונו מנהיגי ה-G7 במשבר

את שבוע המסחר שהסתיים היום יעדיפו המשקיעים באירופה לשכוח. בורסות אירופה פתחו היום (ו') את המסחר בירידות, זה היום הרביעי ברציפות, אך מהצהריים החלו הירידות להתמתן באופן ניכר על רקע התקדמות בחבילת הסיוע ליוון ונתונים טובים בספרד. בשעתיים האחרונות שוב התחזקו הירידות והמדדים המובילים המשיכו בצניחה החופשית של הימים האחרונים. בסיכום שבועי ירדו המדדים האירופאים המובילים בקרוב ל-9%.

אמש בוול סטריט ובאירופה התנהל המסחר בירידות על רקע החשש מפני משבר החובות באירופה. אך בלילה החלו המדדים בוול סטריט לקרוס בכמעט 10%, ככל הנראה בשל הזנת פקודות מסחר שגויות. מניות גדולות צללו בעשרות אחוזים, כמו למשל פרוקטר אנד גמבל שצללה ב-37%. השוק האמריקני תיקן את מרבית היריבת עד סוף יום המסחר וב-SEC (רשות ני"ע בארה"ב) חוקרים את נסיבות האירוע.

בינתיים באירופה, תוכנית הסיוע ליוון בדרך לקבלת אישור סופי. בית המחוקקים התחתון של גרמניה אישר בצהריים את התוכנית חרף הביקורת הציבורית, וזאת בשל הלחץ שהפעילה קאנצלר גרמניה אנגלה מרקל. לאחר מכן אושרה התוכנית גם בבית העליון. בהמשך היום יכונסו מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל ויידונו במשבר החובות ביוון, כאשר הם צפויים לאשר סופית את חבילת הסיוע בהיקף 110 מיליארד אירו. בנוסף, פורום מדינות ה-G7 יקיים היום שיחת ועידה מיוחדת לדון בהתפתחויות האחרונות.

טכנית, ספרד יצאה מהמיתון

מניות הבנקים באירופה עמדו גם היום במוקד והמשיכו לרדת. מבין המניות הבולטות נזכיר את סוסייטה ז'נרל , קרדיט סוויס ו-HSBC . סוחרים באירופה מכנים את התנאים לירידות בתור "הסערה הכמעט מושלמת", בייחוד אחרי הירידות החדות אמש בוול סטריט, שככל הנראה נגרמו בשל הזנת פקודות מסחר שגויות.

השבוע עמדה במוקד לא רק יוון אלא גם ספרד, בעקבות שמועה לפיה ספרד תפנה לאיחוד האירופי בבקשה לסיוע של 280 מיליארד אירו. ראש ממשלת ספרד הכחיש את הדברים נמרצות. היום פרסמה ספרד את נתוני הצמיחה שלה לרבעון הראשון, מהם עולה כי הכלכלה יצאה ממיתון. לפי נתוני התמ"ג, המשק הספרדי צמח ב-0.1% ברבעון הראשון של השנה, לאחר 6 רבעונים רצופים של התכווצות. בכל שנת 2009 התכווצה כלכלת ספרד ב-3.6%.

הירידות החדות באסיה התמתנו מעט

בורסות אסיה נסחרו היום בירידות שערים חדות, אך אלו התמתנו לקראת הסגירה. המסחר נפתח אמנם בירידות של כמעט 4% ביפן בעקבות הנפילות אמש בוול סטריט, אך הסוחרים נרגעים מהדיווחים לפיהם המפולת בוול סטריט נגרמה בשל פרודות המסחר השגויות שהוזנו אמש. הניקיי סגר את היום בירידה של 3.1%.

בכל זאת, המדדים באסיה ירדו היום ביותר מ-2% לשפל של יותר מחודשיים בשל החששות מהתפשטות משבר החובות באירופה. לפי דיווחים בסוכנויות הידיעות, סוחרים באסיה הביעו חשש כי משבר החובות הינו בגדר "אפטר שוק" למשבר הפיננסי הגדול, מה שעשוי להכביד על ההתאוששות הכלכלית העולמית.

ראש ממשלת יפן אמר היום לסוכנויות הידיעות כי הוא "מודאג מאוד מהמשבר ביוון", לקראת שיחת ועידה מיוחדת שיערוך פורום מדינות ה-G7 היום.

המניות הבולטות היום באסיה היו כמובן מניות הפיננסים, שנמצאות תמיד במוקד כאשר נרשמות ירידות שערים חדות. מניות אלה רשמו היום ירידות חדות, כמו למשל Mitsubishi UFJ Financial Group או HSBC .

מניות המשאבים חוטפות גם הן בעקבות הירידה החדה במחירי הנפט והסחורות אמש. מניית קנוק , חברת הנפט הגדולה בסין, יורדת בבורסת הונג קונג ובאוסטרליה מאבדת גובה מניית Woodside Petroleum .

מניותיהן של חברות הייצוא ביפן ירדו עקב ההתחזקות הדרמטית של הין היפני מול הדולר. כך, למשל, מניית נינטנדו נפלה בכ-10% וקאנון בכ-4.2%.