הוועד המרכזי בלשכה דחה הצעה להחזיר את משוב השופטים

התנגדותו של ראש לשכת עורכי הדין יורי גיא-רון להחזרת המשוב, בניגוד לעמדתם של אלפי עורכי דין, מהווה "יריית פתיחה" בקמפיין לראשות הלשכה לקראת הבחירות בעוד שנה ■ ועד מחוז ת"א יחליט בקרוב על קיום משוב משלו

ועד מחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין צפוי להחליט בקרוב על קיום "משוב שופטים" משלו, בקרב 29 אלף עורכי הדין במחוז. זאת לאחר שהוועד המרכזי של הלשכה דחה אתמול ברוב גדול את ההצעה להחזיר את המשוב במסגרת המוסדות הארציים של הלשכה, אם הנהלת בתי המשפט לא תסכים להגמיש את נוהל דחיית הדיונים בבתי המשפט. התנגדותו של ראש הלשכה, עו"ד יורי גיא-רון, להחזרת המשוב, בניגוד לעמדתם של אלפי עורכי דין, מהווה "יריית פתיחה" בקמפיין לראשות הלשכה, לקראת הבחירות בעוד שנה.

17 חברי הוועד המרכזי הצביעו אתמול בהצבעה טלפונית על הצעתו של חבר הוועד עו"ד אפרים נוה, ולפיה אם בתוך 60 ימים לא ישונה נוהל דחיית הדיונים שפרסמה נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, תחדש הלשכה את "משוב השופטים". בתום ההצבעה התברר כי נוה נותר במיעוט: רק 3 מחברי הוועד תמכו בהצעתו, לעומת 10 שהתנגדו ו-4 שלא השתתפו בהצבעה. מלבד נוה תמכו בהצעתו חבריו לסיעה יראון פסטינגר ודוד אור-חן. בראש מחנה המתנגדים להחזרת המשוב עומד ראש הלשכה, גיא-רון, שיישר בהצבעתו קו עם ביניש עצמה, שאמרה בשבוע שעבר כי ההצעה להחזיר את המשוב היא "איום סרק". גיא-רון וידא שכך יהיה, ועמו התנגדו למשוב גם חברי הוועד רון גזית, משה וינברג, צבי פירון, תקוה טליתמן, חוה מרצקי ואחרים.

תוצאות צפויות

"תוצאות ההצבעה בוועד המרכזי אינן מפתיעות ואף היו צפויות", אמר ל"גלובס" עו"ד נוה, "שכן לראש הלשכה וסיעתו יש רוב אוטומטי בוועד המרכזי והוא עשה בו שימוש. מצער שראש הלשכה התעלם מציבור עורכי הדין שבחר בו והנאנק וסובל מנוהל דחיית הדיונים שהונחת עלינו ללא כל תיאום או הידברות. במקום שנזכה ליחס של שיתוף פעולה והידברות, זכינו לנוהל דרקוני, ולפיכך עלתה ההצעה להחזיר את המשוב כדי לבדוק אם עורכי הדין סבורים שהם האחראים לתחלואי המערכת וסחבת התיקים".

"ממשיך את היו"ר הקודם"

חברו לסיעה, עו"ד פסטינגר, ציין כי עד להחלטה אתמול, הוועד המרכזי של הלשכה מעולם לא החליט על הפסקת משוב השופטים, אלא שהמשוב הופסק על ידי ראש הלשכה הקודם, שלמה כהן, באופן חד-צדדי. "לצערי, יורי גיא-רון ממשיך בשיטות של שלמה כהן", אמר פסטינגר, "כנראה בגלל שההשתתפות של השופטים בכנס השנתי באילת חשובה לו יותר מאשר דעתו של ציבור עורכי הדין". יו"ר המועצה הארצית של הלשכה, עו"ד עמוס ון-אמדן, שלא השתתף בהצבעה, אמר כי "המשוב היה מפעל חשוב ושימש כלי בקרה ראוי על מערכת המשפט, הוא בוטל מטעמים לא ענייניים וראוי היה להחזיר אותו".

הכדור עובר כעת למחוז תל אביב, שמלבד הלחצים שהפעיל על הוועד המרכזי לחדש את המשוב, שוקל כעת עריכת משוב שופטים משלו בקרב עורכי הדין מהמחוז, המהווים שני שלישים מכלל עורכי הדין בלשכה. אם אכן כך יקרה, השופטים שיזכו למשוב יהיו מכלל ערכאות השיפוט בארץ ולא רק ממחוז תל אביב והמרכז. זאת, בנימוק שעורכי הדין ממחוז זה מופיעים בכל בתי המשפט בישראל.

יו"ר ועד המחוז, עו"ד דורון ברזילי, הגיב בחריפות לתוצאות ההצבעה בוועד המרכזי. "לצערי", מסר ברזילי, "גיא-רון ממשיך להוביל לשכה המנותקת מציבור עורכי הדין. קבלת ההחלטה בהצבעה טלפונית ללא דיון וללא התייחסות אפילו לכך שלמעלה מ-90% מעורכי הדין תומכים בהחזרת המשוב, מצביעה על זלזול של ממש. אני יכול לכבד את העובדה שליורי יש עמדה שונה, אבל אינני מוכן לקבל שהוא לא מנהל בעניין עקרוני זה דיון מהותי ומסודר. חייבת להיות איזושהי בקרה או ביקורת לגיטימית על עבודתם השוטפת של השופטים, זאת כמובן בזהירות המתבקשת ובשמירה על כבודם".

ברזילי מתייחס בדבריו לסקר האינטרנטי שערך ועד המחוז בשאלת החזרת המשוב, ושתוצאותיו נחשפו בשבוע שעבר ב"גלובס". נכון לאתמול הצביעו במסגרת הסקר למעלה מ-3,000 עורכי דין, מתוכם רוב מכריע הביע את עמדתו בעד החזרת המשוב - יותר מ-2,990 עורכי דין, לעומת 264 שהצביעו נגד. מדובר במספר גדול יותר של עורכי דין מזה שהשתתף בסקר הלשכה לקראת הכנס השנתי.

ואולם גיא-רון איננו סומך ידיו על תוצאות אלה. "כ-28 אלף עורכי דין מתוך 30 אלף החברים במחוז תל אביב לא התייחסו למשאל, שבוודאי לא היה סקר", מסר ראש הלשכה בתגובה, "הדבר נובע בין היתר, כנראה, מהתובנה שלהם שנושא המשוב הועלה באחרונה כגחמה פוליטית שמטרתה לפגוע במערכת השיפוט בישראל ולבזות את שופטיה. הטענה שהועלתה, ולפיה האלימות המילולית והפיזית כנגד שופטים התרחבה גם בשל היעדר ערוצי ביקורת לגיטימיים, ראויה לדיון מעמיק. הלשכה עוסקת כרגע בהתמודדות ביקורתית נגד נוהל דחיית דיונים, בהידברות עם מערכת המשפט, בהתאם להחלטת הוועד המרכזי מלפני שבועיים".