ראש ממשלת ספרד נגד האיגודים: "רפורמה לטובת צמיחה"

ספאטרו נחוש להפחית עלויות הפיטורים ולבטל ההפרדה בין עובדים זמניים לקבועים ■ האיגודים מאיימים בשביתה כללית אם הרפורמה תאושר ■ שיעור האבטלה בספרד - הגבוה ביותר בגוש האירו

טיוטה של רפורמות בחוקי העבודה שצפויה לקבל את אישור ממשלת ספרד השבוע, תסייע ליצור מקומות עבודה ולשפר את האמון בכלכלה החלשה. כך אמר ראש ממשלת ספרד, חוזה לואיז ספאטרו בשבת.

הממשלה הציגה ביום ו' את החבילה בפני האיגודים ופדרציות העסקים, אחרי שלא הצליחה להשיג קונצנזוס של תמיכה בה במגעים התלת-צדדיים שנערכו בנושא בשלושת השבועות האחרונים.

"זה יקל על יצירת משרות ועל יציבות בתעסוקה, וייצר אמון בכלכלה הספרדית בטווח הבינוני", אמר ספאטרו שלשום. לדבריו, ההצעות שהכינה הממשלה שומרות על זכויות העובדים, אך גם מעניקות למעסיקים את הגמישות להסתגל לנסיבות קשות.

כלכלנים רואים ברפורמות בשוק העבודה הספרדי הלא גמיש את הצעד החיוני לכיוון השיקום של פריון העבודה בספרד והעלאתה של הכלכלה, שסובלת קשות מפקיעתה של בועת הנדל"ן המקומית, חזרה אל תוואי של צמיחה משמעותית. שיעור האבטלה בספרד, 20%, הוא הגבוה ביותר במרחב האירו.

אחרי שמדינות אירופה נאלצו להיחלץ לעזרת יוון בחודש שעבר, שוקי ההון העתיקו את תשומת ליבם לכלכלות חולות נוספות במרחב האירו. ספרד ופורטוגל מצויות כעת בלחץ לרסן את הגירעונות התקציביים המנופחים שלהן.

איגודי העובדים מתחו ביקורת על הצעות הרפורמה של ספאטרו, ואמרו שהן פונות למעסיקים ולא לעובדים. הם מאיימים בשביתה כללית אם החבילה תועבר בהצבעה בפרלמנט, שהממשלה מקווה לקיים ב-22 בחודש.

גם ארגון המעסיקים הספרדי CEOE דחה את הצעות הרפורמה.

הגוף הזה טען אתמול שהרפורמה תייקר את עלויות העבודה למעסיקים ותקשה מדי על שכירת כוח עבודה זמני. "CEOE מאמין שהצעות הממשלה אינן תורמות לצורך הדחוף במודרניזציה של שוק העבודה, ואין בהן די כדי לענות על צורכי המדינה", נאמר בהודעת הארגון.

התקשורת תומכת

רק התקשורת הספרדית תומכת ברפורמה הממשלתית. עיתונים מהמרכז-ימין כמו "אל מונדו", ועד לשמאל המתון כמו "אל פאיס", שתומך בממשלת ספאטרו, הדגישו את חשיבות הרפורמה במאמרי המערכת שלהם בשבת.

"בהתחשב בכך שהשביתה הכללית שהאיגודים מארגנים כמעט בלתי נמנעת, הממשלה צריכה לדחוף לכיוון של רפורמות עבודה שיסייעו ליצירת צמיחה לטווח הארוך", כתב "אל מונדו", שבדרך-כלל מותח ביקורת חריפה על ממשלת ספאטרו.

מטרת הרפורמות היא לחסל את השיטה המקובלת שמפרידה בין עובדים זמניים לקבועים, להפחית את עלויות הפיטורים ולקדם העסקת צעירים.