נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, אמר אתמול שעוצמתו של האירו בשנים האחרונות גרמה למרחב האירו לשכוח מהבעיות התקציביות היסודיות שלו. הוא מתח ביקורת גם על שוקי ההון, שלדעתו מגיבים תגובת יתר לקשיים הכלכליים הללו ומושפעים מדי מ"שמועות ודעות קדומות".
"השווקים היו שאננים וזחוחים מדי בעשור הראשון של האירו, ואילו כעת הם מגיבים פעמים רבות ללא פרופורציה לאירועים קטנים", אמר ואן רומפוי. "מה שהשתבש לא היה מה שקרה השנה. מה שהשתבש היה מה שקרה ב-11 השנים הראשונות של האירו. בכמה מובנים, היינו קורבן של ההצלחה שלנו".
לדברי ואן רומפוי, "האירו הפך למטבע חזק, עם מרווחי תשואה נמוכים (בין האג"ח הממשלתיות השונות). זו היתה גלולת שינה. לא היינו מודעים לבעיות היסודיות". בראיון ל"פייננשל טיימס" אמר עוד ואן רומפוי שמרחב האירו היה בחודש שעבר על סף שבירה, שהיתה עלולה לגרום למשבר עולמי. אך מנהיגי אירופה מבינים כעת שהדרך ליישם החלטות כואבות מבחינה פוליטית, אך הכרחיות כלכלית, כמו פתיחת שוק העבודה והעלאת גיל הפרישה.
ואן רומפוי יעמוד בראש פסגה של מנהיגי מדינות האיחוד האירופי שיתכנסו בבריסל ביום ה' השבוע לאישור תוכנית ההבראה לעשר השנים הבאות.
רגולציה הדוקה
הוא הכיר בכך שהשווקים מילאו תפקיד מועיל מאז שמשבר החוב היווני התפרץ, בכך שזיהו את נקודות החולשה בהתנהלות הכלכלית במרחב האירו.
עם זאת הוא הביע תמיכה ברגולציה הדוקה יותר על שוקי ההון, בייחוד על סוכנויות דירוג האשראי ושוקי הנגזרים - רגולציה שמגובשת כעת על ידי רשויות האיחוד האירופי. "רובנו איננו שמחים לראות את ההתפתחויות המוגזמות בשוק, אך כאשר מסתכלים על זה במבט רחב יותר, השווקים מענישים מדיניות גרועה, אם כי הם עושים זאת לעיתים בהפרזה חסרת פרופורציה ובהתבסס על שמועות ודעות קדומות", הוא אמר.
בתשובה לשאלה אם השווקים מתנהגים כמו "להקת זאבים" - תיאור שהשמיע שר האוצר השבדי, אמר ואן רומפוי: "זה לא באופיי להשתמש במילים כאלה".
האמנה עברה ריכוך
הוא אמר שהשווקים תרמו למשבר של מרחב האירו בכך שהיו רכים מדי כלפי ממשלות לא אחראיות מבחינה תקציבית בשנים שאחרי השקת האירו ב-1999.
הוא גם מתח ביקורת על ממשלות צרפת וגרמניה שריככו את אמנת היציבות והצמיחה, ספר החוקים של האיחוד, בשנת 2005. "זה שיגר את המסר הלא נכון".
ואן רומפוי, 62, לשעבר ראש ממשלת בלגיה, אמר שהאתגר הגדול של אירופה הוא להשיק רפורמות שיכפילו את קצב הצמיחה ויגנו על התמהיל הייחודי של קפיטליזם תוסס ומדיניות רווחה. "הדבר הקשה ביותר הוא רפורמות בתחום התקציבי ובכלכלה - תחרותיות, ורפורמות בשוק העבודה".
ואן רומפוי הוסיף כי "כל זה יהיה קשה, כמובן. בזמנים מסוימים תהיה תסיסה חברתית ואופוזיציה פוליטית". הוא ציין כי הוא מכיר כעת את רוב המנהיגים. "הם מוכנים לקחת סיכונים אדירים, כי הם יודעים מה מוטל על כף המאזניים מבחינת מרחב האירו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.