דרמה במגרש הרוסים: רבבות חרדים מלווים את ההורים מעמנואל למאסר

(עדכונים שוטפים) - כ-100 אלף חרדים הפגינו בבני-ברק ובירושלים: "גם אם יכינו לנו תאי גזים - נגיד כן לתורה ולא לבג"ץ" ■ סגן השר ליצמן נגד שלטון החוק: "אין ללכת נגד הרב; בג"ץ מונע משיקולים זרים"

ההורים החרדים מהיישוב עמנואל - שנשלחו למאסר למשך שבועיים בגין ביזיון בית המשפט לאחר שהפרו את פסיקת בג"ץ לאחד בין מגמת הילדות האשכנזיות לבין הילדות יוצאות עדות המזרח בבית-הספר "בית יעקב" - החלו להגיע בסביבות השעה 18:30 לתחנת המשטרה במגרש הרוסים בירושלים, משם הם יילקח למאסר.

הבנות ליוו את הוריהן בדרך למאסר, כאשר חלקן ממררות בבכי. ההתנהלות אינה מלווה בגילויי אלימות.

רבבות חרדים צבאו על אזור מגרש הרוסים בירושלים על מנת למחות נגד בג"ץ ולהביע תמיכה בהורים מעמנואל שנשלחו למאסר.

שעת ההתייצבות עוכבה ל-17:00

בג"ץ נענה היום (ה') בצהריים לבקשת משטרת ישראל לשנות את שעת ההתייצבות של ההורים מעמנואל למאסרם לשעה 17:00 אחר-הצהריים.

לדברי המשטרה, אתמול (ד') היא נתנה רישיונות לקיים תהלוכות מחאה והפגנות בבני-ברק ובירושלים, לפי בקשות של הציבור החרדי. ההפגנות הללו כוללות גם את ליווי ההורים בדרך לבית הכלא.

ואולם, לדברי המשטרה, הרישיונות לקיום התהלוכות, וההיערכות המשטרתית לשמירת הסדר הציבורי, נעשו עוד לפני שבית המשפט קבע את השעה 13:00 כשעת ההתייצבות בתחנת המשטרה במגרש הרוסים.

"בהתחשב בחובת המשטרה לשמור על הסדר הציבורי", נכתב בהודעת המשטרה לבית המשפט העליון, "ובאפשרות למילוי החלטת בית המשפט מבלי שיהיה צורך בשימוש בכוח לצורך אכיפת הצו, מתבקש בית המשפט לשקול את שינוי שעת ההתייצבות לאחר השעה 17:00".

בג"ץ, כאמור, נענה לבקשה - ושינה את שעת ההתייצבות למאסר לשעה 17:00.

מוקדם יותר הבוקר הורה בג"ץ להורים החרדים מעמנואל להתייצב בתחנת המשטרה במגרש הרוסים בירושלים בשעה 12:00, וזאת לפי בקשת הפרקליטות. לאחר מכן עוכב המאסר לשעה 13:00.

עוד נודע כי בג"ץ פטר מחובת התייצבות למאסר רשימה של אימהות ששמותיהן נאסרו לפרסום ושהופיעו בבקשת הפרקליטות. השופטים הביעו את תמיהתם על כך שנציג ההורים דווקא התנגד לבקשה לפטור את האימהות מהמאסר, והתנה את שחרורן במתן פטור דומה להורים אחרים. עוד התברר כי אחת האימהות חתמה לפי דרישת בג"ץ על התחייבות למלא אחר הוראות פסק הדין, ולפיכך גם היא שוחררה מחובת ההתייצבות למאסר.

נזכיר כי השבוע, למורת-רוחם של רוב ההורים האשכנזים ביישוב עמנואל, שופטי בג"ץ החליטו כי ההפרדה בין התלמידות בבית-הספר ביישוב מנוגדת לחוק - וחייבו את ההורים לשלוח את בנותיהם לבית-הספר בו לומדות גם תלמידות מעדות המזרח. בעקבות התנגדות ההורים, הורה בג"ץ שלשום (ג') לשלוח כ-160 צווי מאסר להוריהן של 86 בנות ביישוב עמנואל.

מחאות החרדים

בינתיים, בירושלים החלו כבר לפני הצהריים מחאות אלימות של חרדים, אשר ניפצו שמשות של כלי רכב ונמלטו מהמקום.

בצהריים החלה הפגנה המונית בבני-ברק, כאשר המפגינים הניפו שלטים בהם נכתב: "אל תגעו במשיחי", "בחרנו בתורה", "התורה קובעת" ו"בג"ץ פשיסט". לאחר מכן החלה הפגנת ענק גם בירושלים.

אחד ממארגני ההפגנה בבני-ברק קרא ברמקולים: "השבוע נפל דבר בישראל. האם הציות והמשמעת המוחלטת לגדולי הדור הם אלה שינחו את ההורים בגידול ילדינו - או מערכת המשפט? אנו מכריזים קבל עם ועולם: 'ועשית ככל אשר יורוך'". הוא זכה לתשואות הקהל והוסיף: "לבשנו בגדי חג, ואנו הולכים לכלא בלב שמח".

כרוז ההפגנה בירושלים קרא: "גם אם נצטרך לשבת בכלא שבוע, שנה או שנתיים, אנחנו הולכים כדי להגיד כן לתורה ולא לבג"ץ, גם אם יכינו לנו תאי גזים אנחנו נגיד כן לתורה ולא לבג"ץ".

סגר שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר לערוץ 2 כי הוא תומך במאבק ההורים ותקף את החלטת בג"ץ. לדבריו, "בציבור החרדי והדתי אין כזה דבר ללכת נגד הרב. אני תומך בהורים. בג"ץ מונע משיקולים זרים".

בהפגנות החרדים בבני-ברק ובירושלים השתתפו למעלה מ-100 אלף איש.

ניסיונות אחרונים לפשרה

לצד ההיערכות להפגנת ההמונים של החרדים בעקבות בג"ץ עמנואל, הגיעו לשיאם הבוקר גם המאמצים להשיג הסכמה בין נציגי החרדים האשכנזים לבין בית המשפט. בשעות הבוקר נקבעה פגישה בין נשיא המדינה, שמעון פרס, לחברי כנסת מיהדות התורה. פרס צפוי לקרוא בפני חברי הכנסת לקיום החלטת בג"ץ ולמניעת אפליה במוסדות החינוך, אך בבית הנשיא מקווים שהצדדים יצליחו להגיע להסכמות.

מאחורי הקלעים פועל גם יו"ר ש"ס לשעבר, אריה דרעי, שמנסה לגבש הסכמה שבמרכזה לימודים משותפים עד לסוף שנת הלימודים הנוכחית - אפשרות שנפסלה עד כה בידי מקורבי ההורים מעמנואל.

בתוך כך ניסתה גם הרבנות הראשית לסייע, אך נבלמה: הרב הראשי האשכנזי לישראל, יונה מצגר, ונציגים מהרבנות גיבשו טיוטת הסכם, שבמרכזה התנגדות להמשך האפליה בעמנואל. בגלי צה"ל דיווחו כי הטיוטה נגנזה ולא עלתה לדיון בעקבות התנגדות נציגים מהרבנות, בהם הרב אברהם יוסף, בנו של המנהיג הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף.

המשטרה הגבירה כוננות

בשעות הלילה קיימה המשטרה דיון נוסף לקראת הפגנות החרדים. רמת הפעילות של המשטרה הועלתה, ולא פחות מ-10 אלף שוטרים יתפרסו באזור ההפגנות. בנוסף, המשטרה מסרה כי היא ערוכה לשימוש באמצעים ככל שיידרשו, תוך תהליך קצר מול עצורים ומתפרעים. לאורך כל שעות ההפגנה תקיים המשטרה הערכות מצב שוטפות ובחינה מחודשת של תמונת המצב.

"מה שאנו רואים פה מבטא את המרקם העדין מאוד במדינת ישראל", אמר מפכ"ל המשטרה דודי כהן. "משטרת ישראל מאפשרת את קיום העצרת, ובשעה 17:00 יתייצבו 61 אסירים במגרש הרוסים ויובאו על-ידי משטרת ישראל לשירות בתי הסוהר".

כמו כן, תוגברה היום האבטחה סביב שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי, שעמד בראש ההרכב שפסק נגד ההורים מעמנואל. ההחלטה לכך התקבלה לאחר כמה התבטאויות חריגות שנשמעו נגד השופט לוי מצד גורמים חרדיים.

נזכיר כי אתמול ההפגנה הקבועה נגד העבודות במתחם אנדרומדה הפכה לאלימה, כאשר חרדים טיפסו על הגדר ופירקו אותה, יידו אבנים ובלוקים לעבר השוטרים ופצעו חמישה מהם וגם שני צלמים. 15 מפגינים נעצרו.

הרצוג לעליון: לא לכלוא הורים לילדים עם צרכים מיוחדים

שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, שיגר הבוקר לבית המשפט העליון בקשה דחופה באמצעות פרקליטות המדינה בנוגע למאסרם של ההורים החרדים מעמנואל. על-פי הבקשה, העליון מתבקש להורות כי במקרים הספורים של משפחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים ומוגבלויות, שאינם יכולים להישאר ללא השגחת אחד מהוריהם, ישלח למאסר רק אחד ההורים ולא שניהם.

במשרד הרווחה מסבירים כי לבקשה צורפו דו"חות סוציאליים פרטניים, תוך הקפדה על שמירת פרטיותם של המשפחות המדוברות. הבקשה היא במסגרת הליך "ביזיון בית המשפט" שהוציא בג"ץ לפני יומיים, לאחר שההורים החרדים האשכנזים בעמנואל סירבו לאפשר לילדות ממוצא מזרחי ללמוד באותן כיתות יחד עם ילדיהם.

בד בבד פנתה הבוקר בבהילות לשופטי בג"ץ עמותת "נוער כהלכה", שעתרה מלכתחילה כנגד ההפרדה העדתית בבית-הספר, בבקשה לעכב את ביצוע עונשי המאסר, "ולאפשר למצות את המחלוקות בדרך של פשרה".