ישראל מזהירה: ננקוט בכל האמצעים לבלום את המשט המתוכנן מלבנון לעזה

האו"ם מתנגד לוועדת החקירה הישראלית: "נעדרת משקל בינלאומי" ■ שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שליו: "ישראל שומרת לעצמה הזכות, תחת החוק הבינלאומי, לנקוט כל האמצעים הנחוצים למניעת משטים נוספים לעזה"

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הכריז אמש (ליל שבת), כי הוועדה העצמאית שהקימה ממשלת ישראל לחקירת אירועי המשט בעזה, ב-31 במאי, נעדרת משקל בינלאומי ולפיכך היא אינה נהנית מאמינות בעיני העולם. במקביל, הגישה ישראל מכתב למזכ"ל, ובו היא מזהירה שתנקוט את כל האמצעים שעומדים לרשותה כדי לבלום משט עתידי מלבנון לעזה.

למרות העובדה שישראל מינתה שני נציגים בינלאומיים לוועידה - וויליאם טרימבל מצפון אירלנד וקן ווטקין מקנדה - טוען המזכ"ל שרוב המדינות שעמן נועץ תמימות דעים שהשתתפות נציגים אלה "אינה מספיקה כדי להקנות לוועדה אמינות בינלאומית".

באן הציע בעבר להקים ועדת חקירה בת ארבעה או חמישה חברים, לרבות נציג אחד מישראל ונציג אחד מטורקיה, שבראשה יעמוד ג'פרי פאלמר, לשעבר ראש ממשלת ניו-זילנד. ישראל דחתה את ההצעה, אך טורקיה קיבלה אותה. אמש אמר באן שהוא מוסיף לדון עם ממשלת ישראל ביוזמה שלו. לדבריו, שתי חקירות (זו של ממשלת ישראל וזו בחסות או"ם) יוכלו להשלים זו את זו.

"בעוד שאני מאמין (שלישראלים) יש יכולת לקיים חקירות פנימיות משלהם, בה בעת תוכל חקירה זו (של או"ם) ליהנות מאמינות בינלאומית", אמר המזכ"ל. "הצעתי להקים גוף בינלאומי, בחסות צד שלישי, שבה יישתתפו באופן פעיל טורקיה וישראל. אוסיף לעשות מאמצים כדי להשיג זאת".

באן קידם בברכה את החלטת ישראל להקל את ההסגר על עזה, אך אמר כי נחוץ "שינוי בסיסי" כדי לשפר את תנאי החיים בעזה. בשבוע שעבר טען השבועון הימני "וויקלי סטאנדארד", כי ממשל אובמה הודיע למשלות זרות, שבכוונתו לתמוך בהחלטה אפשרית של מועצת הביטחון להקים ועדת חקירה בינלאומית של או"ם. הבית הלבן הכחיש את הידיעה.

במכתב למזכ"ל ולמועצת הביטחון, מזהירה שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שליו, כי "ישראל שומרת לעצמה את הזכות, לפי החוק הבינלאומי, לנקוט את כל האמצעים הנחוצים למנוע (ממשט עתידי מלבנון) להפר את ההסגר הימי שמוטל עתה על רצות עזה".

שליו קראה לממשלת לבנון ולקהילייה הבינלאומית למנוע הפלגתו של עוד משט לעזה ואומרת שניסיון נוסף של המארגנים להעביר לרצועה מוצרים הומניטריים דרך הים רק יסלים את המתיחות וישפיע על השלום והביטחון באזור.

השגרירה אומרת במכתב, כי כוונות מארגני המשט מלבנון הן "מפוקפקות" וכי הם אמרו בראיונות לאמצעי תקשורת שברצונם להיות "שאהידים". לדבריה, יש "קשר אפשרי" בין המארגנים לבין "ארגון הטרור חיזבאללה" ואי אפשר להוציא מכלל אפשרות שטרוריסטים או כלי נשק יוברחו לעזה על סיפונן של אוניות המשט מלבנון.

שליו מציינת, שלמרות העובדה שגלעד שליט עודו בשבי, מוסיפה ישראל לספק סיוע הומניטרי יום-יומי לעזה. "אם מארגני המשט רוצים לשפר את המצב ההומניטרי ברצועה הם יכולים לעשות זאת באמצעות הצינורות המקובלים", אמרה.