מחקר: נשים מופלות בהון סיכון - בשל מחסור בקשרים ובהגזמות

לטענת החוקרת לגברים קל לגייס הון סיכון כי הם "מבטיחים את הירח" ■ בשעה ש-41% מהעסקים הפרטיים בארה"ב שייכים לנשים, רק כ-5% מהחברות הללו הן מגובות הון סיכון

זה עלול להישמע מיושן להתלונן שההון סיכון בישראל, הוא עסק של גברים. אבל מתברר שגם בארה"ב טענה זו רלוונטית.

החוקרת רבקה לסוסנקי היא המייסדת של GrowBiz Media, חברת ייעוץ ותוכן, שמסייעת ליזמים להאיץ את הצמיחה בחברה. לאחרונה היא ערכה מחקר בתחום ובו היא מציגה נתונים של המרכז לעסקים קטנים. לפי נתונים אלו, בשעה ש-41% מהעסקים הפרטיים בארה"ב שייכים לנשים, רק כ-5% מהחברות הללו הן מגובות הון סיכון, הרבה פחות מהמצב בחברות שגברים מנהלים.

לסוסנקי כתבה בבלוג שלה שגם במוסף הנשים של פורבס, Forbes Woman, ניסו לבדוק לאחרונה מדוע עולם ההון סיכון הוא עולם של גברים. בפורבס הביאו את סיפורה של היזמת האמריקנית משנות ה-90, סינדי פנדוס, שהקימה וניהלה חברת היי-טק. היא למדה שאנשי ההון סיכון מעדיפים לדבר עם העובדים הגברים שלה מאשר איתה. כפתרון לכך, פנדוס הקימה קרן משלה, Illuminate Ventures, שמשקיעה בחברות בשלבים המוקדמים.

סוסנסקי מציינת מספר סיבות, שמסבירות את המחסור בנוכחות נשית בהון סיכון. לדבריה, "רק 10% ממנהלי הקרנות הם נשים. לאנשים קל יותר לדבר עם בני מינם. לכן, רוב אנשי ההון סיכון מדברים עם גברים אחרים".

היא טוענת גם שנשים נוטות לתאר את עצמן והחברות שלהן באופן שקרוב יותר למציאות, לעומת גברים שאוהבים להרהיב ו"להבטיח את הירח". ומוסיפה: "ההון סיכון הוא עסק של קשרים אישיים, ולא מעט החלטות להשקיע, נעשות כי יש היכרות מוקדמת. לנשים יש פחות סיכויים להכיר אנשים שיש להם כסף פנוי להשקעה".

מצד שני, כותבת סוסנסקי, זה יכול להיות גם הפתרון - אם יותר נשים ישקיעו ביצירת קשרים עם אנשי הון סיכון, אולי בעתיד הקשרים האלה יוכלו לשמש אותן לטובה.