תיקוני השכר בהיי-טק זרעו אופטימיות בהחזרי המשכנתאות

עובדי ההיי-טק הפחיתו מיחזור המשכנתאות - כך טוען מנכ"ל משותף בחברת T-I-M ייעוץ משכנתאות ופיננסים, אייל ליבוביץ' ■ במקביל, הם מנסים לפרוס את ההחזרים

עובדי חברות ההיי-טק הפחיתו בחודשים האחרונים את מיחזור המשכנתאות שלהם - כך טוען מנכ"ל משותף בחברת T-I-M ייעוץ משכנתאות ופיננסים, אייל ליבוביץ'. "ברבעון האחרון רק כ-27% מקרב ממחזרי המשכנתאות היו עובדי חברות היי-טק, בעוד בתקופה המקבילה אשתקד עמד שיעורים על כ-50% מהממחזרים", אומר ליבוביץ'.

הסבר אפשרי לכך טמון בנתונים החיוביים שפורסמו לאחרונה, בדבר עלייה של 30% בביקוש לעובדי היי-טק ברבעון השלישי של 2010 לעומת הרבעון המקביל של 2009. נתונים אלה נוטעים בקרב רבים תחושה, מוטעית לעיתים, של ביטחון פיננסי מובטח. זאת, בעוד שבפועל המשק ככלל ושוק ההיי-טק בפרט פועלים במחזוריות מסוימת, ומצריכים מהלווה להתאים את גובה ההחזר גם למציאות כלכלית עתידית שאינה איתנה בהכרח.

תקופת ההחזר הממוצעת למשכנתאות שניטלו על-ידי עובדי חברות היי-טק עומדת על 10-14 שנים, זאת בניגוד לתקופה המקובלת בשאר המשק של 17-25 שנים. פרק הזמן הקצר נובע מכך שגובה ההחזר החודשי עמד על כ-5,000-6,000 שקל, סכום הגבוה ב-1,500 שקל בממוצע משאר נוטלי המשכנתאות. אלה מבין הלווים שלא עמדו בנטל ההחזר החודשי של המשכנתא בשנה נאלצו למחזר אותה.

קשיים מימוניים עתידיים

אולם כיום, לאור תיקוני השכר שהחזירו במקרים רבים את השכר לרמתו טרום המשבר, חלה ירידה בשיעור הממחזרים. עם זאת, חלק מהעובדים, כפי שההיסטוריה מלמדת, צפוי להיתקל בקשיים מימוניים עתידיים.

לדברי ליבוביץ', ניתן להצביע על מגמה במסגרתה עובדי חברות היי-טק נוטים בעת האחרונה לפרוס את ההחזר החודשי לתקופה ארוכה יותר מזו שננקבה עד כה, לרוב, למשך תקופה של 15-20 שנים. לפרק הזמן הארוך יש משמעות גם בנוגע לגובה ההחזר, שלרוב עומד על כ-3,500 שקל.

ליבוביץ' מסביר כי "הנתונים מלמדים שציבור גדול מתוך עובדי ההיי-טק נוטל וממחזר משכנתאות, כשהחלק היותר משמעותי בהן מבוסס על מסלול ריבית הפריים. ההסבר לכך טמון גם בעובדה כי במסלול הפריים ניתן לבצע סילוקים של ההלוואה או חלקה ללא קנסות".

לדבריו, "רבים מהעובדים לוקחים בחשבון שמשכורתם תצמח באופן ליניארי בשנים הבאות ויתאפשר להם לספוג עליות יותר משמעותיות בהחזרים החודשיים מתוך כוונה לבצע סילוקים מלאים או חלקיים בעתיד של המשכנתא. אלמנט נוסף שקיים בריבית הפריים, ושקרץ לעובדי החברות, הינו שבמסלול הפריים, יתרת קרן ההלוואה אינה צמודה ואינה מתנפחת עם הזמן כמו שקורה במסלולים צמודי המדד".

לבסוף, אומר ליבוביץ', כי אין ספק שגם עובדי ההיי-טק התפקחו והבינו כי מדובר בחתונה לשנים רבות עם הבנק שמעניק את המשכנתא. "על כן, יש לבחור את המסלול הטוב ביותר, תוך הסתכלות ארוכת-טווח לשנים קדימה, ותוך בחינת המחויבויות העתידיות של התא המשפחתי שהולך וגדל או אולי שינויים בהכנסות או ביכולות ההחזר".