משרד התקשורת הזמין מומחים מאירופה להרצות על תחרות

בהרצאות השתתפו גם חברי ועדת חייק (הוועדה לבחינת הפיקוח וקביעת תעריפי בזק), ונציגים מלטביה, גרמניה, פורטוגל ועוד שהציגו מודלים שונים לתחרות וכן את הניסיון שצברו

מומחים בנושאי תקשורת ורגולציה מהאיחוד האירופי הגיעו השבוע לישראל על מנת להרצות בפני אנשי משרד התקשורת. בהרצאות השתתפו גם חברי ועדת חייק (הוועדה לבחינת הפיקוח וקביעת תעריפי בזק). נציגים מלטביה, גרמניה, פורטוגל ועוד ערכו במשך יומיים הרצאות שבהן הציגו מודלים שונים לתחרות וכן את הניסיון שצברו. שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי בא כחלק מסיוע שהוא מעניק למדינות במעגל השני. הסיוע מתבטא גם במענקים ובנגישות למידע שנצבר במדינות האיחוד בנושאי כלכלה וחברה.

בקרוב אמורה הוועדה לבחור חברת ייעוץ בינלאומית שתסייע לה בעבודתה. מטרתה המקורית של ועדת חייק הייתה לעסוק בפיקוח של תעריפי בזק, אך היא החליטה לשנות גישה ולעסוק במפת התקשורת העתידית, מתוך הכרה בנחיצות של השינוי בענף.

אחד המודלים שהוועדה בוחנת הוא שוק סיטונאי, משמע ספקי אינטרנט יוכלו לקנות תשתיות מבעלות התשתית ולמכור אותן ישירות לצרכנים.

נציגי האיחוד הראו כיצד עובדים שווקים סיטונאיים במדינותיהם. כיוון שאין מספיק ניסיון בארץ במודל הזה היה חשוב לראות איך כדאי לגשת אליו ואילו בעיות הוא יכול לפתור. בשוק הישראלי למשל יש שתי חברות תשתיות גדולות (בזק ו-HOT); וחברת החשמל מועמדת להיכנס גם היא אליו. עולה השאלה אם כניסתה לשוק תיצור את מודל השוק הסיטונאי האמיתי, או שצריך לחייב גם את בזק והוט למכור שירותים למפעילים במחיר מוזל.

נוכח אי-הוודאות בכניסתה של חברת החשמל לשוק עולה השאלה בוועדה ובמשרד התקשורת אם בכלל ניתן לבנות עליה כיוצרת שוק סיטונאי, או שבכל מקרה חייבים לחייב את בזק והוט בפתיחת תשתיותיהן בתמורה להקלות שיקבלו.