המרדף אחר הנזילות בחברות הסטארט-אפ, הפך את השוק לממוקד יותר בדרכים יצירתיות להשיג אותה. כך, אין פלא שהשנה פרצו יוזמות של בורסות פרטיות, כמעין שלב ביניים בדרך לאקזיט האמיתי. על הרקע הזה, הפך בארי סילברט, מנכ"ל ומייסד SecondMarket, לגיבור השעה.
לאחרונה הוא זכה באות הפורום הכלכלי העולמי, כפורץ דרך טכנולוגי עליו יוכרז בפורום הכלכלי בדאבוס. תואר מפתיע, שכן לא מדובר בטכנולוגיה מרעישה, אלא במודל פיננסי ועסקי שסימני הזמן הפכו אותו למוצר מנצח.
"מלך הנזילות"
באמצעות הבורסה הפרטית SecondMarket, סילברט מציע מודל ייחודי. במסגרת המודל ניתן לסחור במניות של חברות פרטיות או ציבוריות, באופן ישיר בין קונים למוכרים, וכך הבורסה הזו הופכת לתחליף אמיתי לצרכי הנזילות בשוק.
גם אם הדרך להשיג נזילות להמוני סטארט-אפים מהבורסה הזו היא ארוכה, SecondMarket מצטיירת כתקווה הגדולה לשינוי. לא לחינם קיבל סילברט את הכותרת "מלך הנזילות", בכתבה שהתפרסמה עליו במגזין "פורבס" לפני ארבעה חודשים.
כעת מגיעה SecondMarket גם לישראל. סילברט, שישתתף בשבוע הבא בכנס הג'רני של ארנסט אנד יאנג ו"גלובס", יכריז שם גם על הקמת סניף ישראלי לבורסה המצליחה.
בראיון בלעדי ל"גלובס", הוא מתאר כי "הפוקוס של בפעילות בישראל יהיה סביב התעשייה הטכנולוגית ", אך מציין כי תהיה פעילות גם בנכסים פיננסיים אחרים שבהם סוחרים בבורסה שלו, כגון מוצרי חוב מורכבים מסוג ARS - בעקבות החשיפה של חברות ישראלית רבות למכשיר הזה, וכן בהשקעות של קרנות פרייבט אקוויטי.
לדברי סילברט, "זכינו להמון עניין בזה בחצי השנה האחרונה משתי קבוצות בישראל: מחזיקי מניות בחברות, וכן חברות טכנולוגיה מובילות, שחשבו ש-SecondMarket יסייע לבעלי המניות להשיג נזילות, ולהם למצוא עוד מקור מימון". הפעילות, לדבריו של סילברט, עתידה לצאת לדרך שבוע הבא. בהתחלה תנהל הנציגות המקומית שיחות עם חברות ומשקיעים, תשכור משרדים בהרצליה פיתוח - בצמוד למעוזות המימון של התעשיה הטכנולוגית - ועד סוף השנה תחל הפעילות האמיתית.
"יש 4,000 חברות מגובות הון סיכון בישראל, והרבה מתוכן עומדות להישאר פרטיות במשך תקופה ארוכה", הוא אומר, "הרבה משקיעים רוצים לקחת את הכסף מהשולחן ויש משקיעים בישראל ובארה"ב שמעוניינים להיות יותר מעורבים. אנחנו רוצים לספק את הגשר בין שני הצדדים".
קנסות מצד פייסבוק
לעתים נראה כי המניע האמיתי לקיומה של SecondMarket, הוא פייסבוק. הרשת החברתית הפופולרית מספקת את מירב הפעילות בבורסה של סילברט, עם 37% מסך הטרנזקציות שהתבצעו ברבעון האחרון, שסך המסחר הסתכם בו ב-75 מיליון דולר.
עובדי הרשת החברתית ומחזיקים אחרים במניות החברה אחראים על טרנזקציות של 150 מיליון דולר ב-SecondMarket, מאז יצאה הבורסה לדרך לפני כשנה וחצי. לפי המסחר בבורסה, השווי של פייסבוק מוערך ב-30 מיליארד דולר.
אלא שפייסבוק ומיד בעקבותיה גם מפתחת משחקי הרשת Zynga הודיעו לאחרונה על קנס בסך 2,500 דולר ו-6,000 דולר, בהתאמה, לעובדים שמעוניינים למכור את מניותיהם. כך חשף לפני כשבוע וחצי ה"ביזנסוויק". הדבר צפוי להוריד את כמות המתעניינים במכירת המניות, אבל מעיד גם על היחס אותו מקבלות הבורסות הפרטיות, ולדעתו של סילברט, לא במקרה. "הרבה מהאמון בוול סטריט נהרס", הוא קובע. "העסק שלנו מבוסס על שקיפות ואמון כך שלדעתי אנחנו ממוצבים טוב מאוד".
במשך השנה התרחבה הבורסה הפרטית שהקים סילברט ב-2004 גם להונג קונג, וגייסה 15 מיליון דולר, מחצית הסכום מלי קה-שינג, מי שנחשב לאיש העשיר בהונג קונג, עם הון מוערך של 21 מיליארד דולר.
הדיון לגבי המשקיעים, מעלה את שאלת הנזילות גם לגבי SecondMarket. הבורסה קיבלה ב-2009 עמלות תיווך מהטרנזקציות, שהתבצעו על הפלטפורמה שלה בהיקף 35 מיליון דולר. עד כה, צמחה הפעילות פי 3 לטרנזקציות בהיקף 300 מיליון דולר השנה.
"התוכנית שלנו, וסביר שזה יקרה בשנה הבאה, היא שבעלי המניות שלנו יסחרו במניות של SecondMarket בבורסה שלנו", אומר סילברט, "בוודאי שזה לא על סדר היום שלי להפוך את SecondMarket לציבורית. יש המון אי-נוחות לגבי הפיכה לחברה ציבורית. מה שאנחנו עושים, זה ליצור אלטרנטיבה כך שחברה תהפוך לגדולה מספיק לפני שתצא לנאסד"ק, ולא לכפות את מכירת החברה כדי לספק נזילות למשקיעים, שזה מה שקורה לעתים קרובות מדי כיום. אנחנו עומדים ליישם את המודל שלנו".
בעלי המניות של סילברט כוללים גם גורמי הון סיכון, כגון קרן NEA האמריקנית וקרן SIVB של לי קה-שינג, שתומכים לדברי סילברט באסטרטגיית האקזיט שהוא מתכנן: "בעלי המניות שלנו מסכימים כי השוק הציבורי שבור באופן מסוים. הם אוהבים את מה שאנחנו עושים, כי אנחנו מספקים אופציה שלא הייתה בעבר להישאר פרטיים ועדיין נזילים".
* היכן תהיו בעוד כמה שנים?
"בזכות הטכנולוגיה, אנחנו יכולים לחבר קונים ומוכרים מכל העולם. נוכל לספק הזדמנויות להשקעה בחברות לפני שהן הופכות ציבוריות, נביא עוד אלפי משקיעים ונרצה להיות פלטפורמה גלובלית, כך שכל מה שלא נסחר באופן ציבורי, ישתמש אצלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.