סערה בארה"ב: רפובליקני יהודי תמך בנתניהו - ומוקע כבוגד

המחוקק היהודי אריק קנטור, מס' 2 במידרג הסיעה הרפובליקנית בקונגרס, ספג ביקורת חריפה אפילו ברשת העיתונים הימנית "אקזאמינר", בשליטת המיליארדר פיליפ אנשוץ

הצהרה פזיזה של מחוקק יהודי רפובליקני בכיר בעקבות פגישה פרטית עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בשבוע שעבר, מעוררת סערת רוחות בקרב דמוקרטים ורפובליקנים גם יחד וגורמת תחושת אי נוחות בממסד היהודי בארה"ב.

המחוקק, אריק קנטור, שיהיה מס' 2 במידרג הסיעה הרפובליקנית בבית-הנבחרים בקונגרס הנכנס, הצליח לעשות את הבלתי אפשרי בוושינגטון המפולגת: יצירת חזית אחידה של שמרנים וליברלים נגדו, בגין מה שכמה ממותחי הביקורת מכנים בגידה או, למצער, העדפת האינטרס של מדינה זרה, ישראל, על פני האינטרס הממלכתי של ארה"ב.

הסערה פרצה בעקבות הצהרה שפרסמה לשכת קנטור אחרי פגישתו עם נתניהו בניו-יורק. בהצהרה נכלל המשפט הבא: "קנטור הדגיש (באזני נתניהו, ר.ד.) שהרוב הרפובליקני החדש בבית-הנבחרים ישמש משקל נגד (will serve as a check) לממשל שהיה, עד עתה, שלטון של מפלגה אחת בוושינגטון". ההצהרה כולה עסקה בישראל ובנושאים שקשורים בה ולפיכך נתפס המשפט על "משקל נגד" כיזמה של מחוקק יהודי לתמוך בישראל נגד מדיניות הממשל האמריקני.

את הביקורת הובילה דווקא רשת העיתונים הימנית "אקזאמינר", בשליטת המיליארד השמרני פיליפ אנשוץ, תורם גדול למפלגה הרפובליקנית, המדורג במקום ה-34 ברשימת עשירי ארה"ב של פורבס. אפילו העיתונות היהודית הופתעה מהצהרת קנטור וציינה שזו הפעם הראשונה בהיסטוריה שמנהיג אופוזיציוני כמו קנטור הבטיח לתמוך במדינה זרה נגד נשיא ארה"ב, נאמר בטור שפורסם בעיתוני הרשת. כמה ליברלים אומרים עתה, שהצהרת קנטור מהווה, אולי, עבירה פלילית או אפילו בגידה.

מהיפנים דרך סדאם חוסיין

העובדה שרשת עיתונים שתומכת באופן עקבי במפלגה הרפובליקנית מפרסמת ביקורת חריפה כל כך על מחוקק רפובליקני בכיר נתפסת כסימן למורת הרוח שבה התקבלו דברי קנטור במפלגתו שלו, שלא לדבר על המפלגה הדמוקרטית. לא מדובר באיזה אתר אינטרנט של הקו-קלאקס-קלן או של ניאו-נאצים אלא במדיה של הזרם המרכזי.

בטור נכתב, בין היתר: "באופן מסורתי, מדיניות החוץ בארה"ב נקבעת ע"י הזרוע המבצעת כדי להציג חזית אחידה וחזקה. החשש הוא, שארה"ב תצטייר תמיד במדינה חלשה בזירה הדיפלומטית אם ממשלות זרות יוכלו להשתמש במפלגות הפוליטיות לקידום האינטרסים שלהן. תארו לעצמכם, למשל, שהיפנים במלחמת העולם השניה היו מנסים לנהל מו"מ על תנאי הכניעה שלהם עם המפלגה הרפבוליקנית במקום עם ממשל טרומן. או דוגמה מהעת החדשה: מה היה קורה לו סדאם חוסיין היה רשאי לנהל מו"מ עם המפלגה הדמוקרטית לפני פרוץ מלחמת המפרץ? אותו היגיון תופס גם לגבי בעלות הברית של ארה"ב ושותפות הסחר שלה".

"למצער, דברי קנטור פוגעים ביוקרתה של ארה"ב ויוצרים תקדים מסוכן למדיניות החוץ של ארה"ב בעתיד", נאמר בהמשך המאמר. "לקנטור ולעמיתיו הרפובליקניים יש כל הזכויות לתמוך במדינת ישראל, אבל בשורה התחתונה נאמנותם צריכה להיות נתונה לארה"ב ולא לישראל. אם האינטרסים של ישראל מנוגדים לאלה של ארה"ב, אסור לממשלת ישראל, בתיאוריה, לפנות לרפובליקנים בקונגרס כדי שהם ישמשו 'משקל נגד' למדיניות החוץ של ממשל אובמה".

"יחד עם זאת, הטענה שקנטור אשם בבגידה היא מרחיקת לכת", גורס בעל המאמר. "רוב האנשים יאמרו, שבגידה צריכה להיות כרוכה לא רק במילים. מילותיו של קנטור עלולות להצביע על כך שהוא מציב את האינטרסים של ישראל לפני אלה של ארה"ב, אבל הדברים אינם מבטאים הסכמה מפורשת של אומרם לבגוד במולדתו".

"חיזור אחר הקול היהודי"

"אבל לליברלים יש טיעון חזק יותר כאשר הם אומרים שקנטור עבר עבירה פלילית על מה שקרוי חוק לוגאן. החוק הזה קובע, שכל אזרח אמריקני, שיוצר קשר עם ממשלה זרה כדי להשפיע על התנהלותה של ממשלה זו במחלוקת עם ארה"ב, ייחשב כי משעבר עבירה פלילית", נאמר עוד בטור. "כאשר ננסי פלוסי, יו"ר בית-הנבחרים, נפגשה עם נשיא סוריה לפני כמה שנים, בתקופת שלטונו של ממשל בוש, היה זה קנטור שהאשים את פלוסי בעבירה פלילית, והיא רק נפגשה עם נשיא סוריה, ולא התחייבה לעזור לו, כפי שקנטור התחייב לעזור לראש ממשלת ישראל. נראה שקנטור מאמין שחוק לוגאן מכוון לדמוקרטים בלבד".

בעקבות הביקורות פרסמה לשכת קנטור הודעה חדשה שמבקשת להבהיר, שההצהרה שהרפובליקנים ישמשו "משקל נגד" לממשל אובמה לא כוונה לישראל אלא להתנהלותם הכללית בקונגרס. ההכחשה הזו התקבלה בספקנות ב"אקזאמינר".

"ההכחשה של קנטור פשוט אינה מתקבלת על הדעת", טוען ה"אקזאמינר" במאמר אחר. "... המציאות היא שקנטור ניסה לשחק במשחק הוותיק של חיזור אחר הקול היהודי".

גורם יהודי אמר אמש לגלובס: "זו היתה טעות פטאלית של קנטור. אם היו לו תקוות להתמנות כמועמד לסגן נשיא בכרטיס רפובליקני ב-2012, הוא יכול לשכוח מזאת".