הערכות: אובמה רמז לשיתוף האחים המוסלמים בתהליך עתידי

ברק אובמה: "יש להביא את כל הקולות במצרים אל השולחן" ■ קולות בקונגרס מזהירים מפני האחים המוסלמיים

נשיא ארה"ב, ברק אובמה אמר הלילה (ו'), בתגובה ראשונה על התפטרות חוסני מובארק, כי יש לשתף את "כל הקולות" בשיח הפוליטי שייפתח במצרים בין הצבא וקבוצות האופוזיציה. כמה אנליסטים אמרו, בתגובות ראשוניות, כי ייתכן שזה איתות לשיתוף האחים המוסלמיים בתהליך הפוליטי העתידי. בשבוע שעבר פורסמו ידיעות כי אובמה, כמו גם כמה מיועציו, אכן תומך בשיתוף האחים המוסלמיים בשיח הפוליטי.

מיד לאחר דברי אובמה, אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי הממשלה הבאה במצרים צריכה להכיר בהסכם השלום בינה לבין ישראל.

"אני חושב שהשותפות שלנו עם מצרים ועמה ב-30 השנים שחלפו הביאה יציבות לאזור ותרמה לשלום, במיוחד השלום בין מצרים לישראל", אמר גיבס. "לדעתי חשוב שהממשלה הבאה במצרים תכיר בהסכמי השלום שנחתמו בין מצרים לישראל".

אובמה אמר: "מעל הכל, המעבר (השלטוני) חייב להביא אל השולחן את כל הקולות במצרים. ארה"ב תוסיף להיות ידידה ושותפה של מצרים. אנו מוכנים לספק כל סיוע שיידרש"."מצרים לעולם לא תחזור להיות מה שהיתה", אמר אובמה. "בהחלטתו להתפטר, נענה מובארק לרעב של העם המצרי לשינוי. אבל זה לא סוף תקופת המעבר במצרים. זו רק ההתחלה".

הנשיא הוסיף: "אני בטוח שיהיו ימים קשים בעתיד, ושאלות רבות יישארו ללא מענה... אך אני משוכנע כי בני העם המצרי יוכלו למצוא את התשובות בדרכי שלום". הוא קרא לצבא להבטיח מעבר "אמין" לדמוקרטיה, כלומר "הגנה על זכויות האזרחים, ביטול חוקי החירום, תיקון החוקה... ושרטוט דרך ברורה לבחירות חפשיות והוגנות".

הנשיא הציג את התפטרות מובארק כאירוע היסטורי מן המדרגה הראשונה והשווה אותה לנפילת החומה בברלין, למסע הבלתי אלים של גנדי לשלום ולהישגיו של מרטין לתר קינג במסע לשוויון זכויות לשחורים בארה"ב.

"גלגלי ההיסטוריה הסתובבו במצרים בקצב מסמא", הכריז אובמה. "... העם המצרי משמש לנו מקור להשראה".

הנשיא דיבר בהערצה על ה"תושיה" של צעירי מצרים ועל "הכוח המוסרי של אי אלימות" בקרב המפגינים ששינה את מהלך ההיסטוריה וקידם את הצדק. "היום הזה שייך לעם המצרי", אמר אובמה.

קודם לכן אמר סגן הנשיא, ג'וזף ביידן, בנאום בלואיוויל, קנטאקי, כי התפטרות מובארק היא "רגע מכריע לא רק בהיסטוריה של המזה"ת אלא בהיסטוריה בכלל".

"הממשל שלנו אמר כבר מההתחלה, שעתידה של מצרים ייקבע ע"י עמה", אמר ביידן. "...אפילו באווירה הפולמוסית שבה אנו פועלים, ארה"ב דיברה הפעם בקול אחד; דמוקרטים ורפובליקנים מדברים בקול אחד. זו אחדות חשובה וחשיבותה תלך ותיגבר בימים הרי הגורל שמצפים לנו". הוא קרא לאיראן ללמוד את לקחי מצרים. "ידידיי באיראן.. צאו לרחובות, שחררו את האסירים (הפוליטיים) מבתי-הכלא", אמר ביידן.

בינתיים מתחילים להישמע בקונגרס קולות שמזהירים מפני השתלטות גורמים מוסלמיים קיצוניים על מצרים. מובילה את המקהלה הזו היא אילנה רוס-לטינן, יו"ר ועדת יחסי החוץ של בית-הנבחרים ואחת מהידידים הנאמנים ביותר של ישראל בקונגרס.

בהודעה שפרסם משרדה של המחוקקת נאמר, כי יש למנוע מהאחים המוסלמיים השתתפות בשיח הפוליטי בין הצבא המצרי לקבוצות האופוזיציה.

ארה"ב ובעלות בריתה חייבות "לקרוא לדחיה חד-משמעית של מעורבות כלשהי של האחים המוסלמיים וקבוצות קיצוניות אחרות שעלולות לנצל או לחטוף את המאורעות במצרים כדי לבצר את כוחם, לדכא את העם המצרי ולפגוע פגיעה קשה ביחסי מצרים עם ארה"ב, ישראל ומדינות חופשיות אחרות", נאמר בהודעה.

בשימוע בקונגרס שנערך עוד לפני התפטרות מובארק, טענה רוס-לטינן, רפובליקנית, כי ממשל אובמה לא ניצל מנוף הסיוע האמריקני למצרים כדי לתמוך בכוחות הפרו-דמוקרטיים במדינה. במקום זאת, התמקד הממשל ב"יציבות קצרת טווח, יציבות שמבוססת על אישיותו של אדם אחד, אבל זו לא היתה יציבות יציבה, כפי שהוכיחו המאורעות בימים שחלפו".

כצפוי, מחוקקים על גבעה הקפיטול קיבלו את התפטרות מובארק בברכה, אך כמה מהם הזהירו מפני התפרצויות של אלימות.

הארי ריד, מנהיג סיעת הרוב הדמוקרטי בסנט, אמר: "אנו קוראים לכל הצדדים (במצרים) ליהמנ מאלימות בתקופת המעבר השלטוני; אנו נעקוב בקפידה אחרי המצב". וסנטור ג'ון קרי אמר, כי עתה מגיע החלק הקשה במצרים: עריכת בחירות חופשיות והוגנות.