נתניהו על נאום אובמה: "להיות צודק זה גם להיות חכם"

(עדכון) - דיפלומטים ישראליים לחצו על הממשל להשמיט איזכור גבולות 67 מנוסח נאום אובמה ממש עד לרגע האחרון ■ שיחת טלפון נרגזת בין נתניהו להילארי קלינטון

הערב (ו'), בשעה 18:15 לפי שעון ישראל, ילווה נשיא ארה"ב ברק אובמה את ראש הממשלה בנימין נתניהו ללשכה הסגלגלה בבית הלבן לשיחה בת 50 דקות. זו תהיה פגישתם השביעית, אך, כמו רוב פגישותיהם הקודמות, היא תהיה תרגיל בהסוואת תסכולים הדדיים.

כבר כשנחת בוושינגטון הגיב נתניהו בפעם הראשונה לנאום אובמה - ותקף אותו: "לפעמים להיות צודק זה גם להיות חכם, בעיקר בדברים היסודיים החשובים לקונצנזוס הישראלי. יש דברים שאסור לטאטא מתחת לשטיח". אלה דברים שמתכנן נתניהו לומר גם בפני הקונגרס בשבוע הבא.

נתניהו מגיע לפסגה עם תחושה חריפה של אכזבה לאחר שלא עלה בידו לשכנע את הממשל להשמיט איזכור גבולות 67 מנוסח הנאום שנשא אובמה אתמול. רה"מ ניהל שיחת רגוזה עם שרת-החוץ הילארי קלינטון, כמה שעות לפני הנאום, וזמן קצר לפני שיצא לארה"ב, ודרש למחוק את האיזכור, אך לשווא. הממשל לא ויתר, אע"פ שדיפלומטים ישראליים הוסיפו ללחוץ על עמיתיהם האמריקניים לעשות כן ממש עד לרגע שבו עלה אובמה על דוכן הנאומים.

הנשיא, מצידו, חדור אמונה עמוקה שנתניהו אינו המנהיג שיוביל את ארצו לשלום.

"לפי כל הדיווחים, הם אינם בוטחים איש ברעהו", כותב היום "ניו יורק טיימס". "אובמה אמר לעוזרים ולמקורבים כי הוא אינו מאמין שנתניהו יסכים אי פעם לעשות את הוויתורים הגדולים שיובילו להסכם שלום".

העיניים נשואות לספטמבר

אבל שני המנהיגים לא יתירו לחילוקי הדעות ביניהם להאפיל על היעדים שקבעו לשיחה. מקורבי נתניהו אמרו ל"טיימס", שרה"מ "רוצה נואשות" שאובמה יפעיל את שריריה הדיפלומטיים של ארה"ב כדי לסוכך על ישראל מפני תוצאות ההצבעה בעצרת הכללית, בספטמבר, שצפויה להעניק הכרה למדינה פלסטינית. הוא יבקש שוושינגטון תטיל וטו בהצבעה במועצת הביטחון על ההכרה, הצבעה שתבוא בעקבות ההצבעה בעצרת הכללית. רה"מ גם יבקש שארה"ב תלחץ על בעלות בריתה באירופה לא לתמוך בהחלטה.

אובמה כבר התחייב בנאומו להתייצב בצד ישראל נגד מאמצים לשלול את הלגיטימציה שלה במוסדות בינלאומיים. אבל לא ברור עד כמה הנשיא יהיה מוכן להרחיק לכת כדי לשכנע את בריטניה, צרפת ומדינות אחרות באירופה להסתייג מהכרה במדינה הפלסטינית העתידית.

נתניהו גם יביע את מורת רוחו מאיזכור קווי 67. "בעוד שאנו מעריכים, ומקבלים בברכה, נקודות רבות בנאום הנשיא, יש היבטים מסוימים, כמו השיבה לגובלות 67, שסוטים מהמדינות האמריקנית הוותיקה, לרבות השיבה לגבולות 67", אמר ל"טיימס" שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן. "ראש הממשלה יעלה את הנושא באזני הנשיא. כפי שאובמה אמר, ארה"ב וישראל הן ידידות אמת וחברים צריכים להיות מסוגלים לדבר זה עם זה בגילוי לב".

קווים אדומים

כפי שדווח אתמול, רה"מ יאמר עוד לנשיא שישראל רוצה להמשיך ולקיים נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן ולהוסיף להחזיק בריבונותה על ירושלים ועל גושי ההתנחלויות, אך היא תהיה מוכנה לנהל מו"מ על שארית הגדה, שטח גדול יותר מכפי שנתניהו היה מוכן לפרט בעבר. נתניהו יסייג את נכונותו לוויתורים בתנאי אחד: שהממשלה הפלסטינית לא תכלול את חמאס.

אובמה, מצידו, ינסה לדלות מנתניהו מה הקו האדום שלו ומה הוא יהיה מוכן לתת אם הבית הלבן ייעתר לבקשות ישראל.

הנשיא ינאם שוב על המזה"ת ביום א', בעצרת השנתית של אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון. רה"מ ישא נאום באייפא"ק למחרת, ביום ב', וינאם לפני מליאות שני בתי הקונגרס ביום ג'.