אולמרט העיד: הוצאות הגנתי במשפט החשבוניות הפיקטיביות ב-1997 הסתכמו ביותר ממיליון דולר

הוצאות הגנתו של רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, במשפט חשבוניות הליכוד הפיקטיביות, שבו היה נאשם ב-1997, עמדו על יותר ממיליון דולר; כך אמר היום (ב') אולמרט, בפתח היום השמיני לעדותו במחוזי בירושלים. לדברי אולמרט, ייצגו אותו כנאשם במשפט חשבוניות הליכוד עו"ד יגאל ארנון, שקיבל שכר טרחה שעמד על מיליון דולר בתוספת מע"מ; וכן עו"ד משה ישראל, שקיבל שכר טרחה בסך 60 אלף דולר בתוספת מע"מ; יועץ התקשורת, רוני רימון, שהועסק גם הוא בשירותו של אולמרט באותה תקופה, קיבל שכר של עשרות אלפי דולרים.

דבריו של אולמרט נאמרו במסגרת תשובותיו לאישום בפרשת מעטפות הכסף (טלנסקי), בתשובה לשאלותיו של סנגורו עו"ד נבות תל-צור, בדבר תרומה בסך 140 אלף שקל שקיבל ב-1997 לחשבונו הפרטי בבנק הפועלים, מאיש העסקים האמריקאי, מוריס טלנסקי. לדברי תל-צור, סעיף זה שבכתב האישום כלל אינו מהווה עבירה, כי על סעיף זה חלה התיישנות, וכי טלנסקי לא מסר גרסה לגביו בביהמ"ש. התביעה הבהירה כי אכן לא מדובר בעבירה, וכי התרומה נכללת בכתב האישום כדי לתת תמונה מלאה של מערכת היחסים הכספית שבין אולמרט לבין טלנסקי, בין היתר לאור הכחשותיו של אולמרט בחקירת המשטרה בעניין זה.

אולמרט מואשם בפרשת טלנסקי כי קיבל כספים בשווי של יותר מ-600 אלף דולר באופן בלתי חוקי מטלנסקי, תוך הסתרתם ממבקר המדינה. אולמרט סיפר כי קיבל תרומות בסך מצטבר של מאות אלפי דולרים לכיסוי הוצאות הגנתו במשפט החשבוניות הפיקטיביות, שממנו זוכה מחמת הספק. בחקירת המשטרה ב-2008 אמר אולמרט לחוקרים כי התרומה בסך 140 אלף שקל שקיבל מטלנסקי באותה תקופה, נועדה לכיסוי הוצאות הגנתו במשפט זה.

חוות דעת מאבי-יצחק

בעדותו היום אמר אולמרט כי קיבל תרומות למימון הוצאות משפטו ב-1997 בהתאם לחוות דעת שקיבל מעו"ד דן אבי-יצחק, שאליו פנה בעניין זה, וכי בנוסף קיבל גם חוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת דאז, עו"ד צבי ענבר, שקבע כי הכנסת לא תתערב בקבלת התרומה. לצד זאת, נוהלה תכתובת בנושא זה בין אולמרט לבין לשכת היועץ המשפטי לממשלה דאז, מיכאל בן-יאיר, ואף שנמסר לו כי לקבלת תרומות עשויות בנסיבות מסוימות להיות השלכות משפטיות אזרחיות ופליליות, טען אולמרט כי היועמ"ש לא הורה לו שלא לקבל תרומות, בעוד הוא מכהן כראש עיריית ירושלים וכח"כ.

"השורה התחתונה בחוות הדעת של אבי-יצחק הייתה שאני יכול לקבל תרומות, במגבלות שלפיהן מדובר באנשים שאין להם עסקים בארץ, שלא נזקקים לשירותיי, שיש להם יחס של ידידות ורצון טוב כלפיי, ושהם מוכנים לתרום לי את התרומה הזאת", אמר אולמרט. לדבריו, אחרי קבלת המכתב הראשון מלשכת היועץ המשפטי לממשלה, "שקלתי כיצד עלי לנהוג, התייעצתי פעם נוספת עם עורכי-דיני, ולאחר מכן פניתי פעם נוספת ליועמ"ש. פניתי עוד פעם ליועמ"ש. היועמ"ש לא טרח לומר לי 'אני ממליץ לך לא לעשות את זה'".

"מחבב את מסר"

בהמשך עדותו נשאל אולמרט ביחס לניהול כספי התרומות שקיבל במסגרת קמפיין הבחירות השני שניהל לעיריית ירושלים, ב-1998. אולמרט סיפר כי מקורבו, עו"ד אורי מסר, טיפל בכלל ענייניו הכספיים, ואף עמד בראש העמותה שטיפלה בקבלת התרומות ובתשלום לספקים השונים במערכת הבחירות. אולמרט ציין כי חוקרי המשטרה הטעו אותו כשאמרו לו בחקירה ב-2008 שעו"ד מסר אמר בחקירתו שפנה לאולמרט, לאחר שהתגבש חוב של 2 מיליון שקל לאחר תום מערכת הבחירות, ושאולמרט הפנה אותו לטלנסקי לצורך גיבוש החוב.

לטענת אולמרט, מסר דיבר איתו על כך זמן רב לפני שהתגבש חוב, ואולמרט הפנה אותו לטלנסקי רק לצורך מתן בטוחה לחשבון הבנק של העמותה, כדי שניתן יהיה להשתמש באשראי מטעם הבנק. "חיבבתי את אורי מסר מאוד, ואני ממשיך לחבב אותו", אמר אולמרט. "העובדה שהוא הציע לי לנהל את הכספים בקמפיין הפתיעה אותי וחיממה את לבי. אני אף פעם לא ניסיתי להתחמק מאחריות לדברים שהייתי מעורב בהם".

אולמרט הוסיף וטען כי גם אם היה מפנה את מסר לטלנסקי לצורך כיסוי החוב, לא היה בכך כל פסול, מאחר שמדובר בתרומות פוליטיות מותרות. "איזה מניע יכול להיות לרצות להסתיר את העובדה שטלנסקי אוסף לי כסף?", אמר אולמרט, "הרי כל הזמן אומרים לי קיבלת כספי שוחד מטלנסקי. זה לא חשוב אם המילה שוחד לא נאמרה או כן נאמרה. עד היום הזה, הרגע הזה, עוד לא ראיתי ראיה על מעטפה. אבל אני כל הזמן ממשיך לקרוא על פרשת המעטפות".