השוק אומר את דברו

אילקס מדיקל a מדטכניקה

אילקס מחפשת תרופה למניית מדטכניקה

1. העסקה: אילקס המתמחה באבחון על בסיס ביולוגיה מולקולרית - חברה ותיקה ומבוססת בשוק המכשור הרפואי - רכשה את מדטכניקה, חברה עוד יותר ותיקה ממנה ולא פחות מבוססת, העוסקת בשיווק של מכשור רפואי הן לאבחון והן לטיפול.

אילקס רכשה בעסקה כ-54% מהמניות מידי קבוצת עילדב ומשפחת טאובר, תמורת 257 מיליון שקל, סכום שהיווה אז פרמיה של 22% על מחיר השוק.

הרציונל של העסקה היה ליצור חברת ענק בתחום הציוד הרפואי בישראל, כאשר איחוד המכירות של שתי החברות מביא אותן להיקף של כ-400 מיליון שקל בשנה.

2. המימון: עד לביצוע הרכישה, אילקס מימנה את פעילותה בעיקר מהון עצמי ומאשראי ספקים. לצורך ביצוע העסקה סגרה החברה הסכמי מימון עם שני בנקים בהיקף של 205 מיליון שקל, כשיתרת סכום הרכישה, 52 מיליון שקל, מומנה ממקורותיה העצמיים.

3. המצב הנוכחי: אילקס, בשליטתו וניהולו של משה בן-שאול, נמצאת במהלך של הפקת סינרגיות ומציאת נקודות השקה בין התפעול והשיווק שלה ושל מדטכניקה, למרות שהן ממשיכות לפעול כחברות נפרדות.

על התוכניות העתידיות שלו אמר בן-שאול ל"גלובס" באחרונה: "שבע שנים לא הייתה השקעה משמעותית במדטכניקה, אנחנו נהפוך את החברה ליציבה יותר ונהיה הכי גדולים".

אלא, שבשוק ההון סובלת מניית מדטכניקה ממומנטום שלילי: שווי השוק של החזקות אילקס מדיקל בחברה עומד על 173 מיליון שקל - הפסד על הנייר של 33% ביחס למחיר הרכישה, לאחר ירידה של 12% במניה מאז סגירת העסקה. מניית אילקס איבדה רבע משוויה מאותו מועד.

הרשי פרידמן a אזורים

הרשי פרידמן נכנס לאזורי הפסד

1. העסקה: אזורים, שבעבר נחשבה לחברת בנייה רווחית ומובילה בישראל, ידעה רק כיוון אחד - מטה, אל עבר סופה המר - מאז שהשליטה בה עברה לידי שעיה בוימלגרין, בסוף 2006. בנק מזרחי-טפחות, הנושה הגדול ביותר של בוימלגרין, שם סוף לקטסטרופה כשהעמיד את מניותיו בחברה למכירה. בסוף תהליך התמחרות שנערך בפברואר השנה, זכה במניות המיליונר היהודי-קנדי הרשי פרידמן, ששילם 300 מיליון שקל תמורת מניות השליטה - דיסקאונט של 9% על מחיר השוק.

איש העסקים ממונטריאול פעיל בתחום הנדל"ן בישראל כבר מספר שנים בפרויקט מגדל דירות היוקרה בארי נהרדע בת"א, במתחם ארזה במוצא ובמתחמי דיור בירושלים, בית שמש ואשדוד. במשך זמן רב הוא חיפש פלטפורמה שבאמצעותה יוכל לפתח את פעילות הנדל"ן שלו בישראל.

2. המימון: לטענת פרידמן, העסקה כולה מומנה באמצעות הון עצמי.

3. המצב הנוכחי: ממועד החתימה על העסקה ועד היום ירדה מניית אזורים ב-32%. שווי מניות השליטה שבידי פרידמן נחתך בהתאם, והוא מופסד כ-100 מיליון שקל על הנייר. פרידמן פעיל בצפון אמריקה בתחומים של פלסטיק, עופות ובשר, ומצבו הכלכלי טוב. עדות לכך קיבלנו השבוע כשפרידמן עמד בהתחייבותו להזרים לאזורים 64 מיליון שקל במסגרת הנפקת זכויות בהיקף של 100 מיליון שקל. ועדיין, מצב החברה בעייתי ומאתגר אם להשתמש בלשון עדינה. היקף החובות של אזורים במאוחד מסתכם ב-3.5 מיליארד שקל.

לאחר שנפטרה מפעילות בתי המלון ומהפעילות במזרח אירופה נותרה חברת הנדל"ן עם חשיפה ענקית לענף המגורים בישראל. עד לאחרונה מדובר היה ביתרון גדול, אך היום מעורר המגזר הרבה סימני שאלה. לאחר שמחירי הדירות עלו בשיעור חד ורציף משנת 2003, קשה להאמין שהמגמה תימשך.

מליסרון a בריטיש ישראל

בריטיש עדיין לא הדביקה את הפרמיה של מליסרון

1. העסקה: כדי להפוך למלכת הקניונים של ישראל יזמה מליסרון של יולי וליאורה עופר את רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן המניב בריטיש ישראל. בריטיש היא ענקית קניונים מקומית עם שורה של נכסים אטרקטיביים כמו הגרנד קניון בחיפה, קניון רחובות, קניון אבנת בפ"ת, בילו סנטר, קניון השרון, קניון לב אשדוד ועוד.

בעסקה שנחתמה בספטמבר 2010 והושלמה באפריל 2011 רכשה מליסרון את מניות השליטה בבריטיש מידי ליאו נואי (55.8%) ופויו זבלדוביץ' (15.7%) תמורת 1.7 מיליארד שקל, לפי שווי חברה של 2.4 מיליארד שקל. עמיר בירם, מנכ"ל החברה הנרכשת מאז שנת 2003, סיים אז את תפקידו עם אקזיט מרשים של 80 מיליון שקל (חלקו במניות נואי).

2. המימון: המימון הורכב ברובו מהלוואות. 700 מיליון שקל מהחברה האם, עופר השקעות, וסכום דומה מהלוואות שהעמידו גופים פיננסיים: 300 מיליון שקל מהבנק הבינלאומי, ו-400 מיליון שקל מהראל ביטוח. מליסרון עצמה העמידה הון עצמי של 300 מיליון שקל, והיא בוחנת בימים אלה הנפקת אג"ח בהיקף של 600 מיליון שקל.

3. המצב הנוכחי: מליסרון כבר אינה אותה חברה סולידית ושמרנית שהייתה לפני שקנתה חברה ממונפת תוך גיוס אשראי בעצמה בכדי לבצע את הרכישה. כעת, בעקבות השינוי במינוף, מליסרון אף שוקלת לבצע הנפקת זכויות בכדי לחזק את ההון שלה. עד סוף השנה תפעל החברה למיזוג מלא של בריטיש לתוכה בדרך משולבת של הצעת רכש והחלפת מניות ובסוף התהליך תימחק בריטיש מהמסחר.

מליסרון שילמה בעסקה פרמיה של 32% על מחיר השוק במועד הדיווח הראשוני על העסקה, וביצעה את הרכישה לפי שווי חברה של 2.4 מיליארד שקל לבריטיש. נכון להיום, כשבריטיש נסחרת לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל בלבד, ההפסד של מליסרון על הנייר מסתכם ב-213 מיליון שקל. אם כי חישוב כזה אינו מביא בחשבון את פרמיית השליטה ששולמה בעסקה.