מועמד לנשיאות: "מבחינת אובמה - ישראל היא בעיה"

טים פולנטי, שמשויך לזרם המרכזי של המפלגה הרפובלקנית, יוצא נגד המגמה הבדלנית של מועמדי הימין הקיצוני ■ "מדיניות אובמה כלפי ישראל שוברת את ליבי"

לפחות סיסמה אחת מאחדת את המתמודדים הרפובליקניים על מועמדות מפלגתם לנשיאות: "הכה את אובמה בגלל יחסו לישראל". מדיניות החוץ של ממשל אובמה, ובמיוחד עמדתו כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, משמשות לפוליטיקאים רפובליקניים זה מכבר מטרה נוחה לניגוחים. אתמול עלה על העגלה הזו טים פולנטי, שמשויך לזרם המרכזי של מפלגתו.

פולנטי נדחק קצת הצידה בשבועיים שחלפו, בעיקר בגלל זיקוקי הדינור התקשורתיים שליוו את הצטרפותה למירוץ של מישל בקמן, מאושיות מפלגת 'מסיבת התה'. היא יודעת לעשות כותרות ולגייס כספים והסקרים האחרונים מציבים אותה מיד אחרי המתמודד המוביל, מיט רומני. פולנטי משתרך מאחוריהם, אבל אנליסטים משייכים אותו לקבוצת המתמודדים ה"ריאליים", אלה שיש להם סיכוי ממשי לזכות, בניגוד למתמודדים שנמצאים במירוץ בשביל הפוזה האידיאולוגית או בשביל האגו. פולנטי נהנה מתמיכה חזקה של הממסד הרפובליקני (ששוטם את מסיבת התה), ושל גורמים רבים בוול סטריט.

על רקע חילוקי הדעות בתוך המפלגה הרפובליקנית לגבי המעורבות האמריקנית באפגניסטאן ולוב, נקט פולנטי עמדה ניצית חד-משמעית. הוא יצא חוצץ נגד מגמת הבדלנות של הימין הקיצוני במפלגתו וקרא לרפובליקנים להקרין בהירות, נחישות ועוצמה כלפי העולם. יחס ממשל אובמה לישראל היה אחד מהנושאים המרכזיים בנאומו.

משפט המפתח היה: "בשום מקום חוסר יכולת השיפוט של אובמה אינה מהממת כל כך כמו התעסקותו עם ישראל".

"אין לאובמה מדיניות של ממש כלפי תהליך השלום"

"נשבר לי הלב כאשר אני רואה כיצד הנשיא אובמה מתייחס לישראל, ידידתנו הגדולה, כאל בעיה, ולא כאל בעלת ברית", אמר פולנטי. "נראה שהנשיא מאמין באמת ובתמים שהסכסוך הישראלי - פלסטיני מונח בשורש כל בעיה במזה"ת. הוא אמר זאת בקהיר ב-2009, ושוב השנה".

הוא הוסיף: "כיום, אין לאובמה מדיניות של ממש כלפי תהליך השלום. יש לו יחס. ותנו לי להגדיר בבירור באיזה יחס מדובר: הוא חושב שישראל היא הבעיה והוא חושב שהמענה לכך הוא עוד לחץ על ישראל. אני דוחה את היחס האנטי-ישראלי הזה. אני דוחה זאת מפני שישראל היא בעלת ברית קרובה ואמינה. אני דוחה זאת מפני שאני יודע שהעם בישראל רוצה בשלום".

לדבריו, "למרות מלחמות והתקפות טרור, ישראל מציעה לכל אזרחיה, גברים ונשים, יהודים, נוצרים ומוסלמים, לרבות 1.5 מיליון ערבים, חירות הדת, הזכות להצביע, גישה לבתי-משפט עצמאיים וזכויות דמוקרטיות אחרות".

"אנו חייבים להכיר בכך שהשלום יבוא רק כאשר כל אחד באזור יבין בבירור שארה"ב ניצבת לימין ישראל במלוא העוצמה", אמר פולנטי.

הוא מנה ארבעה עקרונות שינחו את מדיניותו כלפי ישראל, אם ייבחר: לא לחתור תחת עמדת ישראל במו"מ ולא ללחוץ עליה לקבל גבולות שיפגעו בביטחונה; לא ללחוץ על ישראל לנהל מו"מעם חמאס או עם ממשלה פלסטינית שכוללת את חמאס, אלא אם כן הארגון יכיר בזכות קיומה של ישראל, יתנער מטרור ויקבל הסכמי עבר; להפסיק מיד את הסיוע לפלסטינים אם לא יחדלו מההסתה נגד ישראל; וטיפוח גורמים מתונים בחברה הפלסטינית.

פולנטי אמר עוד, כי מדיניותו של אובמה כלפי העולם הערבי מבוססת על העדר תמיכה במפגינים שוחרי דמוקרטיה באיראן ובמצרים ועל נכונות רפלקסיבית לתמוך במנהיגים לא ראוייים נוכח הדרישות לחירות שעולות מקרב העמים שם.

המועצה הדמוקרטית היהודית הארצית, גוף של המפלגה הדמוקרטית, מתחה ביקורת קשה על המצגים המסולפים של פולנטי בכל מה שנוגע ליחס אובמה לישראל וקראה ל"להפסיק מיד את הרטוריקה הסרקסטית הריקה הזו". הדמוקרטים טוענים, כי פולנטי התעלם כליל מתמיכתו החזקה של אובמה בישראל.