דניס רוס, דמות מפתח במדיניות החוץ האמריקנית והדיפלומט שהטביע את חותמו במדיניות האמריקנית כלפי ישראל, העולם הערבי ואיראן, הודיע הערב (ה') שהוא פורש מתפקידו במועצה לביטחון לאומי, שם הוא מכהן כיועץ בכיר לנשיא בנושאי "האזור המרכזי", שמוגדר כמזה"ת, אפגניסטאן, פקיסטאן, איראן, המפרץ הפרסי ודרום אסיה.
רוס, שהודיע על ההתפטרות בפגישה עם מנהיגים יהודיים, סיפר לעמיתיו בבית הלבן כי הבטיח לאשתו שיעזוב את השירות הממשלתי לאחר שתי שנות כהונה. הוא הצטרף לממשל אובמה בפברואר 2009 כיועץ בכיר לשרת החוץ, הילארי קלינטון, וביוני השנה הוא עבר למועצה לביטחון לאומי.
הוא שירת בממשלים קודמים בתפקידים בכירים בעלי השפעה על מדיניות ארה"ב במזה"ת וגיבש יחסים הדוקים עם צמרת הממשל בישראל. קשריו בירושלים הפכו אותו לאיש הקשר המרכזי של וושינגטון בישראל, תפקיד בעל חשיבת מכרעת בתקופה שבה היחסים האישיים בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנשיא ארה"ב, נמצאים בשפל המדרגה.
"ניו יורק טיימס" ציין הערב, שפרישתו של רוס, כמה חודשים לאחר פרישתו של ג'ורג' מיטצ'ל, השליח המיוחד של ממשל אובמה למזה"ת, מותירה את הממשל עם נבחרת מזרח-תיכונית מצומצמת, עובדה שמצביעה על התפוגגות החשיבות שמייחס הממשל לתהליך השלום.
רוס, ששירת שלושה נשיאים, ידוע בגישתו הדקדקנית לדיפלומטיה, אמר ה"טיימס", אך גישתו היתה מנוגדת לאינסטינקטים הנועזים ולגישה המרוחקת שאיפיינה את אובמה. מכל מקום, פקיד בבית הלבן אמר, כי פרישתו של רוס אינה נובעת ממחלוקת על מדיניות. אחת מהיזמות הבולטות שלו בתקופה האחרונה היתה גיבוש הצעה להחיות את תהליך השלום, שלפיה הישראלים והפלסטינים יסכימו על גבולות 1967 כנקודת מוצא לשיחות.
אובמה העלה את ההצעה בנאום בשעה שנתניהו שהה בוושינגטון. רה"מ דחה את ההצעה על הסף והתוצאה היתה עימות חריף בין שני המנהיגים, ששרידיו לא נעלמו עד היום. בחודשים האחרונים, ביקר רוס כמה פעמים באזור במאמץ לשכנע את הפלסטינים לבטל את יזמתם לפנות לאו"ם כדי לקבל הכרה במדינה פלסטינית. גם מאמץ זה כשל.
רוס היה גם ממעצבי מדיניות הלחץ על איראן, יחד עם משרד האוצר האמריקני, והוא היה אחראי לתיאום עם ישראל בנושא זה. למרות שהסנקציות האמריקניות טרם הניעו את טהראן לבטל או להשעות את תכנית הגרעין שלה, אין ספק שהן פוגעות פגיעה ממשית בכלכלת איראן. תפקיד מרכזי נוסף בתיק שלו היה גיבוש המדיניות האמריקנית כלפי האביב הערבי. רוס ניסה לאזן בין האינסטינקט הטבעי של מדיניות ארה"ב לתמוך בפריקת העול של משטרים עריצים, לבין שמירה על אינטרסים אמריקניים מסורתיים באזור שעליו נשנעת ארה"ב למילוי צרכי האנרגיה שלה.
בהודעה שפרסם רוס הערב נאמר: "לאחר כמעט שלוש שנות שירת בממשל, אני פורש לחיים פרטיים. אני עושה זאת ברגשות מעורבים. לכבוד היה לי לעבוד בממשל אובמה ולשרת את הנשיא, במיוחד בתקופה של שינויים חסרי תקדים במזה"ת. ברור שעדיין נותרה עבודה רבה לעשותה, אך הבטחתי לאשתי שאחזור לעבוד בממשל רק לשנתיים ושנינו הסכמנו שהגיע הזמן שאכבד את ההבטחה". דבר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר, כי רוס אכן הבהיר, כאשר הצטרף לממשל, שהוא יעבוד רק שנתיים. "לאור ההתפתחויות באזור, הנשיא מעריך את העובדה שרוס נשאר כמעט שנה שלמה נוספת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.