פסק דין: "פגמים מהותיים רבים" במכרז של חברת החשמל

השופטות מיכל נעים דיבנר ונציגת המעסיקים אביבה שור קבעו כי הליכי המכרז נוהלו תוך היעדר שקיפות, הפלייה לרעה של חבר הוועד ומדיניות מכוונת ומגמתית להביא לפסילתו

הנהלת חברת החשמל ניסתה למנוע באופן בלתי חוקי מחבר ועד המתנגד לה להתמנות במכרז לתפקיד מנהל מחלקה, כך קבע אתמול בית הדין האזורי לעבודה בחיפה. בית הדין מצא כי במכרז "נפלו פגמים מהותיים רבים אשר יש בהם כדי להעיד על ניהול לא-שוויוני ותחרות לא הוגנת".

השופטת מיכל נעים דיבנר ונציגת המעסיקים אביבה שור קבעו כי הליכי המכרז נוהלו תוך היעדר שקיפות, הפלייה לרעה של חבר הוועד ומדיניות מכוונת ומגמתית להביא לפסילתו. בין היתר קבע בית הדין כי מנהל אגף התכנון ההנדסי בחברה יצחק בלמס הסתיר מחברי וועדת המכרזים מידע חיוני שהיה עשוי להכריע את הכף לטובת קובל, "סימן" את מוני קובל והציג את יתרונותינו וחסרונותיו בצורה מגמתית ולקויה. לצד בלמס מתחו השופטים ביקורת על חברי וועדת המכרזים וקבעו כי קיים בחברה נוהג פסול שבו חברי וועדת מכרזים "סוגרים עניינים" בשיחות מסדרון לא מתועדות מחוץ לכותלי הוועדה.

בית הדין גם מתח ביקורת על המנכ"ל הקודם של חברת החשמל עמוס לסקר שהתבקש להכריע בסוגיה וכתב כי "שגה באופן מהותי כשנתן לתחושותיו להפריע בקבלת החלטה מושכלת" וכי "המשיך באותו קו התנהלות אשר מחפש את הפגמים בקובל".

את התביעה לבית הדין הגיש מוני קובל, מראשי וועד המהנדסים הצפוני הנחשב למתנגד העיקרי של הנהלת חברת החשמל. ב-2009 ניגש קובל עם 13 מועמדים נוספים למכרז למשרת מנהל תכנון אזרחי לתחנות משנה וטורבינות גז. במאי 2009 עלו קובל ומועמד נוסף לשלב הגמר. בוועדת המכרזים המשותפת תמכו נציגי הוועד בקובל ונציגי ההנהלה במועמד השני. עקב המבוי הסתום בוועדה הועברה ההכרעה למנכ"ל. במרץ 2010 אחרי שראיין את השניים, בחר המנכ"ל במועמד השני על פני קובל. תוך כדי ההליכים הוגשה נגד קובל תלונה אנונימית. תוצאות מבחני התאמה שאליהם נשלחו שני המועמדים הצביעו לדעת השופטים על "מקרה חריג שבו נבחר לתפקיד מנהל מחלקה מועמד אשר מבדקי התאמתו לניהול העידו על יכולת ניהולית פחותה מזו של מועמד אחר".

קובל עתר לבית הדין באמצעות עורכי הדין אופיר מנצ'ל ורון דרור וטען כי הופלה לרעה ונפסל מלקבל את התפקיד רק בשל היותו חבר וועד. לתביעתו הצטרף וועד המהנדסים הצפוני שיוצג על-ידי משרד עו"ד זיסמן, אהרוני גייר. החברה טענה בין היתר כי לקובל אין את הניסיון הניהולי הדרוש לתפקיד משום שהוא מקדיש את מרבית זמנו לענייני וועד העובדים.

בפסק הדין ארוך ומנומק קיבלה השופטת את תביעתו של קובל והורו לבטל את הליכי המינוי ולהחזיר לוועדת המכרזים את ההחלטה. השופטת פסקה לחברה לשלם הוצאות משפט בסך 15,000 שקל לקובל ולמועמד השני. השופטות ציינו כי חברותו של קובל בוועד אינה יכולה לשמש שיקול בבחינת מועמדותו לתפקיד. הן מצאו כי יצחק בלמס מנהל האגף לתכנון הנדסי שבו מועסק קובל נהג במשוא פנים כשלא דיווח לחברי וועדת המכרזים כי הממונה הישיר על קובל ועל המועמד השני ממליץ על קובל לתפקיד.

"בלמס פעל כחבר ועדה במשוא פנים מובהק כלפי קובל" כתבה השופטת בפסק הדין "אנו דוחות בשתי ידיים את ניסיונה של הנתבעת (חברת החשמל. ע' ב') להמעיט ממשמעותה של התנהלות פגומה זו". השופטת מצאה פגמים בהתנהלותם של שני חברי וועדה נוספים מטעם ההנהלה שפעלו לדעת השופטת בצורה תמוהה תוך שינויי עמדה קיצוניים ובניגוד לעקרונות השקיפות. כך למשל, אבנר אבן-עזרא חבר וועדה מטעם ההנהלה שתמך בקובל הודיע לפתע על העברת תמיכתו למועמד השני לאחר שיחה שקיים עם נציגת הנהלה אחרת. "מה היה תוכנה המלא של אותה שיחה והאם התקיימו שיחות נוספות מחוץ לכותלי הוועדה שגרמו לאבן-עזרא להפוך את דעתו מקצה אל קצה - זאת לא נדע" כתבו השופטות.

מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "לעמדת החברה, פעלה החברה במכרז נשוא ההליך - כמו בכל מכרז אחר - באופן ענייני והוגן ובהתאם להוראות הדין. החברה קיבלה היום את פסק הדין והיא לומדת אותו ותשקול את צעדיה לאורו. למותר לציין, כי החברה תכבד כל הכרעה שיפוטית ותפעל בהתאם לה".