משחקים בכאילו עם כסף אמיתי

Temple Run: אפשר לקנות 2,500 מטבעות וירטואליים בדולר אחד, או 200 אלף מטבעות ב-20 דולר

משחקים רבים במחשב, ובעיקר בסמארטפונים ובטאבלטים, מציעים לשדרג את היכולות של הדמויות על-ידי רכישה של מוצרים וירטואליים בכסף אמיתי. התופעה הזו נפוצה גם במשחקי ילדים, שמאמצים אותם בחום ולוחצים על ההורים להוציא כספים כדי לטפח חיות וירטואליות ועוד. יצרניות המשחקים נהנות ממקור הכנסה חדש, ומפתחים יכולים להציע את המשחק שלהם חינם.

Temple Run: עכשיו גם לאנדרואיד

בחודש שעבר יצא למכשירים הניידים הפועלים על מערכת ההפעלה אנדרואיד מבית גוגל המשחק הממכר Temple Run. המשחק, הקיים לאייפון כבר מחודש אוגוסט, הצליח להגיע ל-40 מיליון הורדות למוצרי אפל ואפשר רק לדמיין כמה כסף מפסידות חברות שונות בעולם, שעובדיהן עסוקים בניסיון להרוויח כסף בעולם הווירטואלי, במקום לייצר כסף לחברה.

Temple Run הוא אחד ממשחקים רבים המתבססים על מודל הפרימיום (Freemium), בו המשחק ניתן להורדה בחינם, אבל המשתמש יכול לשדרג את החוויה באמצעות רכישה של מוצרים עם כסף אמיתי.

למשל, כדי להשיג כמות גדולה של מטבעות, המאפשרים לרכוש כוחות טובים יותר לדמות או לקנות דמויות אחרות, השחקן צריך להשיג כמות גדולה מאוד של מטבעות. יוצרי המשחק מאפשרים לחסוך את הפעולה הזו ולאפשר קנייה של 2,500 מטבעות וירטואליים ב-1 דולר או 200 אלף מטבעות ב-20 דולר. כמובן שיש משחקים רבים נוספים בשוק, שמאפשרים לרכוש לדמויות המופיעות שם בגדים ומוצרים דומים בכסף אמיתי.

אפילו בטלוויזיה

נושא הכסף הווירטואלי במשחקים העסיק אפילו את יוצרי הסדרה הבריטית "מראה שחורה". בפרק "15 מיליון נקודות זכות" מוצג עולם בו הכסף והדברים שאנשים רוצים לקנות הם וירטואליים. במקום לשאוף לקנות תיק של מותג יוקרה, השחקנים בסדרה חוסכים כסף בשביל לרכוש ביגוד או תסרוקות יותר אופנתיות לדמויות שלהם. הכסף הפיזי בסדרה לא קיים, והוא נמצא רק בצורה וירטואלית.

הרווחים שיצרניות עושות כבר היום מרכישות וירטואליות של אנשים, הופכת את התסריט של מראה שחורה, לעתיד לא ממש דמיוני.

הפרסומת שמחליפה את הכסף הווירטואלי

חברה ישראלית בשם TokenAds הבינה שרכישה של מוצרים וירטואליים היא הזדמנות עסקית למפרסמים, שלאו דווקא רוצים לפרסם באנרים בתוך הכותר עצמו. המודל של החברה, שנוסדה על-ידי אור בן נפתלי וחיה סוגוט, מחזיקה מודל, מאפשר לחברות להציע הטבות של טוקנים (מטבעות וירטואליים) במשחקים שאיתם יש להם הסכם. "במקום לקנות דלק בכסף אמיתי לטרקטור וירטואלי, אנחנו מאפשרים למשתמש להירשם לניוזלטר או לצפות בפרסומות ולקבל את המוצר במשחק חינם", אומר בן נפתלי.

בתמורה, המפרסם משלם על המוצר הווירטואלי וטוקן אדס מעבירה סכום מסוים למפתח המשחק. מלבד זה, ניתן גם לקבל טוקנים ברכישה של פריט פיזי בחנות, כמו קנייה בסופרמרקט.

טוקן אדס, הפעילה מ-2009, היא חברה רווחית הפועלת במדינות שונות במערב אירופה ודרום מזרח אסיה, כאשר הכוונה שלהם היא לפעול באזורים שהם לא ארה"ב. "השוק המקומי מאוד קטן", אומר בן נפתלי. "המפרסמים הישראלים עדיין לא ממצים את הפוטנציאל של שוק זה. בארץ הפעילות נמצאת בחיתולים, כאשר אל על ובבילון הם הגופים שעובדים איתו כרגע". *''