מכבי מונעת ממבוטחיה טיפולים בבתי חולים של הכללית

מדובר בין היתר בבתי החולים בילינסון, שניידר, קפלן, מאיר, כרמל ובית לוינשטיין ■ מכבי: "חולים שכבר החלו בטיפול לא ייפגעו"

מבוטחי קופת חולים מכבי גילו לאחרונה כי הם אינם מורשים לקבל שירותים רפואיים בבתי חולים מרכזיים שבבעלות קופת חולים כללית. כך נודע ל"גלובס". המשמעות היא שחלק גדול מבתי החולים בישראל סגורים בפני מבוטחי מכבי, אלא במקרים חריגים או דחופים במיוחד. הסיבה: ויכוח על שיעור ההנחות שבתי החולים מעניקים לקופה.

הוויכוח הזה התחיל כבר בינואר האחרון, אולם החריף מאוד בשבועות האחרונים. מדובר בעיקר בבתי החולים בילינסון, מאיר, קפלן, שניידר, העמק, וכרמל, וכן בשלושה בתי חולים שיקומיים או גריאטריים: הרצפלד, בית לוינשטיין ובית רבקה.

לטענת הכללית, מכבי דורשת לקבל מבתי החולים של הקופה הנחות בשיעור של כ-25% בממוצע, בעוד שמשרד הבריאות קבע כי שיעור ההנחות לא יעלה על 16% - זאת לאור ההידרדרות במצבם הפיננסי של בתי החולים בעקבות הנחות גדולות יותר שניתנו בעבר. בכללית רומזים כי במכבי דורשים מבתי החולים שלה הנחות גבוהות יותר מאלה שניתנות להם בבתי החולים הממשלתיים, זאת כדי לפגוע בקופה שהיא מתחרה ישירה של מכבי.

במכבי, לעומת זאת, טוענים כי הכללית היא זו שמונעת הסכם בין הצדדים: "מכבי הציעה לשלם לבתי החולים של הכללית בדיוק כפי שהכללית משלמת לבתי החולים הממשלתיים, אבל הכללית סירבה. כלומר, הכללית אינה מוכנה לאפשר לנו את אותם התנאים שהיא מקבלת מבתי החולים הממשלתיים. מדובר בכספי ציבור בגובה עשרות מיליוני שקלים בשנה שיבואו על חשבון שירותי בריאות אחרים, ולכן חובה לנהוג בהם באחריות. אנחנו נכונים לחתום ללא דיחוי עם הכללית על הסכם ובלבד שהוא יהיה הוגן והגיוני. יודגש ויובהר כי לא ייפגע הרצף של חולים שכבר החלו בטיפול, ובהם חולים אונקולוגיים, מטופלות פריון, דיאליזה ועוד".

עוד מבהירים במכבי, כי משרד הבריאות אישר כבר לפני חצי שנה את רשימת בתי החולים שהגיעו להסדר עם הקופה והם פורסמו כנדרש. "אנחנו מעוניינים לאפשר לחברי מכבי לקבל שירות בכל אחד מבתי החולים בישראל. כך היה עד שהסתיים ההסכם עם הכללית לפני חצי שנה", הוסיפו.

בכללית דוחים את הטענה כאילו הקופה זוכה להנחות גדולות יותר בבתי החולים הממשלתיים. עמדת הכללית מגובה בדוחות של משרד הבריאות שהצביעו על כך שדווקא הקופות הקטנות יותר זכו, לפחות בעבר, להנחות גדולות יותר.

החולים משלמים

בינתיים, מי שמשלמים את המחיר הם מבוטחי מכבי. מבוטחת שמתגוררת בגדרה, למשל, לא קיבלה ממכבי טופס התחייבות (טופס 17) לבית החולים קפלן הקרוב לביתה, והיא נאלצת לעבור טיפולי הפריה בבית החולים הפרטי אסותא בת"א, שנמצא בבעלות מכבי. הדוגמאות מגוונות.

"בשבועות האחרונים הנהלות בתי החולים של הכללית מוצפות בפניות של מבוטחי מכבי, שנמנעת מהם היכולת לקבל טיפול רפואי קרוב לאזור מגוריהם בבתי חולים ציבוריים מהמובילים בישראל", כותב ד"ר אהוד דווידסון, ראש חטיבת בתי החולים של הכללית, במכתב למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. "מקוממת במיוחד גם העובדה כי חולים חברי מכבי אינם יכולים לקבל שירות בבית החולים שניידר באופן חופשי, במיוחד האמור במרכזי מצוינות כגון היחידה לניתוחי לב, והיחידה האנדוקרינולוגית - כך שהם אף נאלצים לעיתים לממן הטיפול מכיסם או לא מגיעים כלל".

פרופ' גמזו השיב השבוע על המכתב: "אם מכבי פוסחת על בי"ח כללי של הקופה, אינני חושב שזה נכון ולא אתן יד לכך, ובעיניי הסדר בחירה שכזה לא מאושר ולא ראוי. אכנס דיון בנושא זה מיידית".