הכסף הגדול: כמה מרוויחים בעבודה בשוק ההון?

העיסוק ב"כסף גדול" מושך צעירים רבים, אלא שמאחורי הזוהר מסתתרת מציאות לא פשוטה ■ מה צריך בשביל להגיע לקריירה בשוק ההון, ואיך זה נראה?

המשקיע האגדי וורן באפט אמר פעם כי שוק ההון הוא המקום האולטימטיבי לעשות בו כסף בקלות. יהיה כמובן מי שיחלוק על התזה הזו, ויזכיר לכל מי שמכוון את מהלכי הקריירה שלו לתחום זה, כי זוהי גם הזירה שהכי קל בה לאבד כסף. מכל מקום, "כסף קל" היא מטבע לשון שתמיד ממגנטת אליה אנשים, בעיקר צעירים, בני דור Y.

"'כסף גדול' היא האטרקציה המרכזית שמושכת עובדים לתחום", אומר אהוד כהן, מנכ"ל נקודת פתיחה, המתמחה בהשמת עובדים בשוק ההון. "גם אם זו אשליה גרידא, יש משהו זוהר מאוד באפשרות לסחור בכסף גדול, לשווק כסף גדול, ולייעץ בענייני כסף גדול. עצם העיסוק הזה ממצב את העוסקים בו גבוה גם בעיני החברים שלהם, ביום שישי בסלון".

"מהסיבה הזו, נדיר מאוד כי אנשים שעובדים בתחום עוזבים אותו", מוסיף ישראל מורגנשטרן, מנהל המרכז להשכלה פיננסית ומרצה בהמי"ל. "זהו מקצוע לכל החיים, ולרוב מי שמתחבר לתחום מתמכר אליו, הוא קם בבוקר ו'מת' ששעת הפתיחה של הבורסה תגיע כבר. הלהט הזה למקצוע הוא משהו שנמצא בדם".

"אטרקציה נוספת שמושכת עובדים לתחום", מסביר כהן, "מונחת ברמות השכר הגבוהות יחסית של העוסקים בענף. אמנם השוק היום נמצא בדפנסיבה (בין השאר על רקע מיזוגים ועשרות בתי השקעות שנסגרו מאז 2008), שמובילה לפליטת עובדים וירידה בשכר, אבל עדיין זהו שוק שמתגמל את העוסקים בו על בסיס הצלחה וניתן להגיע בו גם לרמות שכר גבוהות יותר מאשר בהיי-טק.

ההשכלה - תואר בכלכלה או במנהל עסקים

כהן: "למקצועות כמו אנליזה, ניהול השקעות, שיווק השקעות וייעוץ השקעות נדרש כמעט תמיד תנאי סף של תואר ראשון בכלכלה או במנהל עסקים, כאשר תואר שני בתחום הללו יעניק עדיפות למועמדים בתחילת דרכם. לעומת זאת, ככל שלעובדים יש יותר ניסיון בתחום, משקל ההשכלה בעיני המעסיקים הולך ופוחת, והם מייחסים יותר חשיבות לטרק רקורד של המועמד ופחות לתאריו האקדמיים".

מורגנשטרן: "צעיר שהולך ללמוד ייעוץ השקעות או ניהול השקעות לאחר התואר הראשון, נדרש גם לעבור סדרת מבחנים לא פשוטה מטעם הרשות לניירות ערך, שכוללת מבחנים באתיקה מקצועית, בדיני ניירות ערך, ובשני מבחנים מקצועיים נוספים. לאחר שהוא עובר את המבחנים הללו, הוא מקבל אישור לעשות סטאז' בגוף פיננסי, כאשר הסטאז' הזה נמשך תשעה חודשים במקרה של ניהול תיקים, ושישה חודשים במקרה של ייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני. למותר לציין, כי בתקופת הסטאז' השכר נמוך מאוד".

ההתמחות - לא פשוט למצוא משרת סטאז'ר

מורגנשטרן: "נכון להיום צוואר הבקבוק הוא למצוא מקום שיאפשר לך לעשות את ההתמחות. נדיר מאוד למצוא בעיתון או באתרי הדרושים משרת 'דרוש סטאז'ר בשוק ההון'. למי ששוקל לפנות לתחום כדאי לקחת את הקושי הזה בחשבון".

* ממה נובעת הבעיה?

"מדי שנה מסיימים כ-600-700 איש את מבחני הרשות לניירות ערך, ויוצאים אל שוק שלא יכול להציע כל-כך הרבה מקומות עבודה לסטאז'רים. יתר על כן, אדם שכבר עובד כטלר בבנק והולך לקורס ניהול תיקים מטעמו, ממשיך באופן טבעי את הסטאז' בבנק שבו הוא עובד. כך קורה שאנשים המגיעים 'מבחוץ' לעשות סטאז', מוצאים את עצמם מול מציאות לא פשוטה: משרות הסטאז' כבר תפוסות ומאוישות על-ידי אנשים מבית".

* איך מתמודדים עם האתגר הזה?

"כמו תמיד גם כאן צריך להפעיל קשרים ופרוטקציה, אבל יש גם מספר דרכים אחרות. ההמלצה שלי היא להיכנס למערכת הבנקאית או לגוף השקעות מלמטה (כטלר או כאיש מכירות של מוצרים פיננסיים), ומשם לצאת אל הקורס המקצועי - ואז בעיית הסטאז' עם סיום הקורס נחסכת. אפשרות שניה היא להתחיל כטריידר עצמאי, להראות ניסיון מוכח של ביצועים מרשימים על הכסף האישי שלכם, ואז כבר יקפצו עליכם, בעיקר גופי נוסטרו שירצו אתכם בשירותיהם בלי רישיונות, מבחנים וסטאז'ים".

האישיות - ביטחון עצמי וכריזמה

כהן: "המעסיקים מחפשים אנשים שבשפת הגוף שלהם ובלבושם משדרים ביטחון עצמי, בעלי כושר ביטוי רהוט, כריזמה, ויכולת לתת הופעה בטוחה מול לקוחות בכירים. ברוב המקרים המעסיקים לא ילכו על מועמדים אינטרוברטים, סגורים ומאופקים".

מורגנשטרן: "כיוון שהשוק דינמי מאוד ועתיר נסיקות וצניחות, כיווצים והתרחבויות, המעסיקים בשלב הגיוס מניחים דגש גם על קור רוח ורציונליות. הם יחפשו אנשים חזקים, לא תגובתיים, אנשים שיודעים לנהל את הרגשות שלהם ולנטרל אותם. בין השאר, כדי להצליח לחתוך הפסדים בזמן ולא לפתח סנטימנטים לא רלבנטיים למניה שבה הם בחרו".

הקשיים - מקצוע תובעי, קשה ושוחק

מורגנשטרן: "למרות האמירה של באפט שהכי קל לעשות כסף בשוק ההון, מבחינה נפשית המקצוע הזה תובעני וקשה לא פחות מאשר 'להרים ארגזים בשוק הכרמל'. גם אם מבחוץ העיסוק נראה זוהר וקל, בפועל זו עבודה שוחקת, שדורשת עצבי ברזל ונמשכת גם מעבר לשעות העבודה הרשמיות. העליות והמורדות של הבורסה יכולות לטלטל אנשים בתחילת דרכם המקצועית ולהשפיע עליהם באופן אישי, כי ברגע שאתה מנהל כספים של אנשים אחרים רמת האחריות שרובצת עליך היא עצומה, והתנודתיות של המרחב הזה לא מוסיפה בריאות: ביום מוצלח שעשית כסף ללקוחות שלך אתה בהיי אדיר, וביום שהפסדת בו כסף ללקוחות שלך אתה הולך הביתה בדיכאון. יחד עם זאת, יש לא מעט אנשים בענף שמתמכרים לזה ואוהבים את האדרנלין שכרוך בעבודה שלהם".

כהן: "השחיקה של איש מקצוע בשוק ההון קשורה לכך שמלכתחילה הוא נכנס לזירה עם אנשים הישגיים ותחרותיים מאוד: אתה גם נדרש לעמוד בלחצים מול הלקוחות, גם לעמוד ביעדים פנימיים, וגם להתמודד בתחרות מול הבנצ'מרק בשוק. התחרות הזו עזה כל-כך, בין השאר גם מכיוון שהיא שקופה מאוד עם תוצאות שמבוטאות במספרים".

הקידום - מקשיבים הרבה מדברים פחות

מורגנשטרן: "ההמלצה הטובה ביותר לעובד מתחיל בשוק ההון היא למפות את המנטורים המקצועיים (למשל, הסוחרים הטובים ביותר בפירמה, אלה שעולים אליהם לרגל להתייעצויות), ולבקש לעשות אצלם סטאז'.

"טיפ חשוב נוסף הוא לא לדרוך על מפתן המשרד בבוקר לפני שקראת את כל מדורי הכלכלה והתעדכנת בפרטי הפרטים שלהם. למה? כדי שתדע על מה מדברים התותחים של המשרד כאשר אתה יושב איתם בארוחת הצהריים.

"הטיפ הכי חשוב למתחילים בענף הוא להקשיב כמה שיותר ולדבר כמה שפחות, כדי לאסוף כמה שיותר את דקויות הידע המקצועי מן השפיצים במשרד. ברגע שעובדים אחרים יגיעו אליך עם שאלות כמו 'מה אתה אומר על מניה איקס', או 'מה דעתך על מה שקרה למנהל בחברה Y', זה כבר סימן טוב, שאומר כי מיצבת את עצמך בפוזיציה לקידום".

כמה מרויחים
 כמה מרויחים