"המילואים הוא עולם מעניין, שמתחבר לפאן מיליטריסטי"

ד"ר יועז הנדל, שספרו "אבא הולך למילואים" יצא באחרונה, אומר בראיון ל"גלובס": "בתי בטוחה שבמילואים מחלקים מתנות"

ד"ר יועז הנדל (37), שימש עד לא מזמן כראש מערך ההסברה הלאומי ונאלץ לפרוש מתפקיד זה במסגרת "פרשת נתן אשל". מאז עזב את התפקיד במשרד ראש הממשלה, הוא משמש כראש המכון לאסטרטגיה.

הנדל שירת בצה"ל במשך 6.5 שנים, שם היה לוחם ומפקד בשייטת 13. במסגרת שירות המילואים, הוא השתתף במלחמת לבנון השנייה וב"עופרת יצוקה". עם סיום השירות הצבאי, הוא החל בקריירה עיתונאית. הנדל כתב ב"ידיעות אחרונות", "מקור ראשון" ו"מעריב" בנושאי פוליטיקה, צבא, ציונות ויהדות וכן הגיש את התוכנית רצועת הביטחון בגלי צה"ל. במקביל הוא סיים דוקטורט בהיסטוריה באונ' ת"א.

לאחרונה יצא ספר הילדים שכתב, "אבא הולך למילואים", שמלווה באיוריו בפלסטלינה של אבי פרידמן (הוצאת "ידיעות ספרים"). זהו אמנם ספרו הראשון שנכתב לפעוטות, אבל השלישי בסך-הכול. קדמו לו "תנו לצה"ל לנצח", שנכתב יחד עם פרופ' זכי שלום ו"ישראל נגד איראן, מלחמת הצללים", שכתב יחד עם יעקב כץ. הנדל נשוי ואב לשני ילדים, תבור ובארי.

איזה ספר אהוב עליך במיוחד?

"'יונה ונער' של מאיר שלו. אני אוהב את ההסתכלות הצינית שלו על העולם, אפילו שהוא לא מהמחנה הפוליטי שלי".

איזה ספר ילדים אתה אוהב?

"'יותם הקסם' של יאנוש קורצ'ק הוא ספר מקסים. הילדים שלי אוהבים לעשות קסמים וזה ספר שמכניס אותם לעולם של דמיונות ומתחבר לנקודת המבט השונה שלהם על העולם. וזה לא משנה אם מדובר במילואים או ביהודים במלחמת העולם השנייה".

איך הגעת לנושא הספר "אבא הולך למילואים"?

"הבת שלי, ככל שגדלה, התחילה לשאול שאלות על המילואים. מצאתי שמנקודת המבט שלה, כל התהליך של לבישת המדים וחזרה הביתה אחרי כמה ימים, הוא מסקרן, מעניין ומצחיק במובנים מסוימים וניסיתי לפי השאלות שלה לכתוב את הטקסט. אני רוצה לציין בהקשר הזה שהתבלין, הצבע והרוח האמיתיים של הספר הם האיורים של אבי פרידמן, שהוא מג"ד חי"ר במילואים וחבר ילדות שלי".

יציאה של אבא למילואים גם עלולה להיות קשה לילדים, לא?

"לא עסקתי בקושי אלא בעצם החוויה הזו שיש לילדה אחת קטנה, במקרה הבת שלי, תבור, לעומת העולם שאני מכיר כאדם וכמפקד".

תן דוגמה לחוויה מאפיינת שבאה לידי ביטוי בספר.

"באחד הימים הלכנו, המשפחה, ליום כיף למילואים, וקיבלנו שם מתנה - איזה סמל צבאי, ומאז תבור הייתה בטוחה שבמילואים מחלקים מתנות והחלה לבקש שאביא לה מהמילואים צעצוע כזה או אחר. הדרך שבה היא מסתכלת על עולם המילואים מאוד מעניינת ומסקרנת. המדים, הצבע. זה עולם חינני ומעניין שבסוף מתחבר לפאן מיליטריסטי, אבל זה חלק מהחיים במדינת ישראל ולכן חלק מהחיים של הילדים".

איזה מועמדים היית מציע לתפקיד שר החינוך ושר התרבות?

"את אלעזר שטרן לשר החינוך, ולשר התרבות את רון לשם. שטרן הוא מחנך ולשם הוא איש שמצד אחד מבין, חי ונושם תרבות בינ"ל ומצד שני לא מתבייש להיות ציוני".

אפרופו ציונות, מה דעתך על ממשלת האחדות החדשה? אלו חדשות טובות לעם ישראל?

"ימים יגידו. זה פחות משנה מה הכריזו בכירי הממשלה עם הקמתה, ויותר משנה מה יהיו התוצאות".