קרן יורק תשתלט על אי.די.בי פיתוח? מחזיקה 20% מהחוב

הקרן, בעלת השליטה בעבר בפסגות, רכשה בחודשים האחרונים אג"ח אי.די.בי. פיתוח ב-800 מיליון שקל ערך נקוב, ובכך הפכה למחזיקת האג"ח הגדולה ביותר בחברה, ומחזיקה בכ-20% מהחוב של החברה לנושים

קרן הפרייבט אקוויטי יורק קפיטל מריחה הזדמנות באי.די.בי פתוח, על רקע מצבה הפיננסי השברירי של הקבוצה. הקרן רכשה באחרונה נתח מהותי מאגרות החוב של אי.די.בי פתוח, החברה הבת של אי.די.בי אחזקות שבשליטת נוחי דנקנר. ככל הידוע, הקרן רכשה כ-800 מיליון ערך נקוב - כרבע מהחוב המתואם. ברכישת האג"ח השקיעה יורק כ-400 מיליון שקל. נציג קרן יורק בישראל, הוא ג'רמי בלנק.

על פי הערכות בשוק, אין בכוונת הקרן להוביל כרגע מהלך של השתלטות עוינת בחברה דרך הסדר חוב, שכן היא כרוכה בתהליך יקר, ארוך ומסורבל שיצריך פנייה לבית משפט. עם זאת, בקרן מעריכים כי לא מן הנמנע שבעתיד יהפכו מחזיקי האג"ח לבעלי המניות באי.די.בי פתוח (אם זו לא תצליח לעמוד בהחזר החובות). במקרה כזה תהיה הקרן בעלת מניות מרכזית ותוכל לפעול כדי למקסם את ההשקעה שלה על פי השקפתה.

לפי שעה נראה שבקרן ישקיפו מהצד על מאמצי הנהלת אי.די.בי לעמוד בהתחייבויותיה, כולל בדרך של מימוש נכסים.

בלנק מכיר היטב את שוק ההון הישראלי ומודע גם לסיכונים הכרוכים בהשקעה באג"ח של אי.די.בי פתוח, אך בקרן סבורים כי כמעט בכל תסריט אפשרי ההשקעה תניב רווחים; גם אם חברות הבנות של אי.די.בי פתוח יתאוששו, גם אם אי.די.בי אחזקות תיאלץ להזרים כספים לחברה כדי לשמור על השליטה, ואף במקרה של הסדר חוב מצבם של בעלי החוב הנוכחיים ישתפר.

נזכיר כי בכמה ימי מסחר בחודשיים האחרונים נרשמו מחזורים חריגים באג"ח של אי.די.בי פתוח, לאחר תקופה ארוכה שבה הן סבלו מהיעדר סחירות. האג"ח נסחרו בתשואת זבל ממוצעת של 55% (סדרה ח', שנפרעת במלואה בעוד תשעה חודשים, אף נסחרה בתשואה של למעלה מ-160%).

בשוק ההון העריכו כבר אז כי מקור המחזורים נובע מרכישות שביצעו קרנות גידור, שניצלו את גל המכירות שנאלצו לבצע תעודות הסל במסגרת עדכון הרכבי מדדי התל-בונד. היום התברר כי קרן יורק היא הרוכשת הבולטת, והאג"חים הגיבו למידע באופן חיובי כשעלו בעד 20%, לתשואה ממוצעת של 33%.

מיזוג כור ודסק"ש הוא מהלך מתבקש

לאי.די.בי פתוח חוב כולל של כ-6.5 מיליארד שקל, 4 מיליארד שקל מתוכו הוא החוב המתואם לאג"ח. עד חודש יוני 2013 יהיה על החברה לפרוע כ-1.4 מיליארד שקל מהחוב הכולל, כמחצית מכך למחזיקי האג"ח, בזמן שבידיה נכסים נזילים בהיקף של 885 מיליון שקל. בקרוב תקבל אי.די.בי פתוח סכום נוסף, בהיקף של 509 מיליון שקל, על חשבון יתרת התמורה מעסקת מכירת השליטה בכלל תעשיות (כת"ש) לידי לן בלווטניק.

למרות שבידי החברה הכסף לתשלום בשנה הקרובה, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח מודאגים ממצב החברה. ישיבת מחזיקי אג"ח של החברה לצורך גיבוש נציגות שתנהל מגעים עם הנהלת החברה (בדומה לנציגות שכבר מונתה באי.די.בי אחזקות) נקבעה ל-25 באוקטובר. הנציגות הנבחרת תכלול כמובן את קרן יורק וכן את מחזיקי האג"ח הגדולים האחרים באי.די.בי פתוח - הפניקס, פסגות והראל, שמחזיקים בשליש מחוב האג"ח.

אתמול נפגש בלנק עם מחזיקי האג"ח הגדולים, ופרש בפניהם את הניתוח שביצע עם אנשיו למבנה הקבוצה של דנקנר. כמו כן הוא הסביר על ההזדמנות שהוא רואה בהשקעה שביצעה הקרן. ביורק סבורים כי בפירמידה של אי.די.בי יש כמה חברות תפעוליות שניתן למכור בפרמיה משמעותית, וזאת לצד מיזוגים שניתן לבצע בין חברות המטה של הקבוצה.

ביורק סבורים כי מיזוג דסק"ש והחברה הבת כור (שכבר עמד על הפרק עד ששווי שתי החברות נחתך בחדות) הוא מהלך מתבקש. כור לכשעצמה היא נכס שניתן למכור בקלות בזכות קופת המזומנים שלה (למעלה מ-2 מיליארד שקל).

מלבד המזומנים, מחזיקה כור ב-40% ממניות מכתשים אגן (יצרנית חומרי ההדברה שצפויה להיות מונפקת בחו"ל בשנה הבאה), וב-2.3% ממניות הבנק קרדיט סוויס, שלהערכת יורק צריך למכור באופן מיידי.

מלבד כור מחזיקה חברת דיסקונט השקעות (החברה הבת של אי.די.בי פתוח) בשורת חברות תפעוליות חזקות, ובהן נכסים ובנין, שופרסל וסלקום. ביורק סבורים כי את נכסים ובנין ניתן למכור בפרמיה גדולה. גם לגבי כלל ביטוח, שאת השליטה בה מחזיקה אי.די.בי פתוח ישירות, סבורים בקרן כי פוטנציאל ההשבחה בה גדול.

יורק היא קבוצת קרנות השקעה שהוקמו ב-1991 על ידי ג'יימס דינאן, והיא בעלת משרדים בניו יורק, וושינגטון, לונדון והונג קונג. ב-2005 היא הציבה נציגות בארץ, שקמה עקב ההשקעה בחברת הלוויינים גילת שנעשתה דרך המרת חוב למניות.

קרן יורק מוכרת למשקיעים בשוק ההון המקומי בזכות שתי השקעות שלה - גילת לוויינים, שבה היא מחזיקה ב-19.7% מהמניות, ובית ההשקעות פסגות שאותו רכשה ב-2006 מבנק לאומי לפי שווי של 1.28 מיליארד שקל, ומכרה אותו לקרן אייפקס כעבור כ-4 שנים לפי שווי של 2.71 מיליארד שקל, לאחר שרשמה תשואה של 185% על השקעתה.

השקעה מוצלחת נוספת של יורק בישראל הייתה במניות בנק הפועלים. בתחילת 2008 רכשה הקרן 4% ממניות הבנק תמורת 735 מיליון שקל. לא ברור אם מימשה הקרן את החזקותיה, אך כיוון שהיא רכשה את המניות במחיר שפל היסטורי נרשם גם כאן רווח גדול.

קרנות יורק מנהלות כיום כ-15 מיליארד דולר בשורה של חברות שבהן השקיעו הן באמצעות רכישת מניות והן באמצעות אג"ח. במקרים מסוימים ההשקעה בוצעה בחברות במצוקה.