הגז הטבעי מתחיל לזרום; לנדאו: "נשקול הכפלת תפוקה"

נתג"ז השלימה את הקמתו של פרויקט המצוף הימי ■ כבר בשבועות הראשונים להפעלתו, צפוי המצוף לחסוך למשק האנרגיה הישראלי כ-500 מיליון שקל

הבוקר (ה') ערכה חברת נתג"ז, בשיתוף עם חברת החשמל, טקס לציון סיום עבודות פרויקט המצוף הימי (BUOY) והתחברות האנייה המגזזת, למצוף. זאת, לאחר שנתג"ז השלימה את הקמתו של פרויקט המצוף הימי, אחד הפרויקטים המורכבים והחשובים שבוצעו במשק האנרגיה הישראלי. האנייה המגזזת שחכרה חברת החשמל, התחברה אל מערכת המצוף. בכנס נכח גם יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל.

עם הפעלתו של המצוף הימי, מדינת ישראל היא בין המדינות היחידות בעולם, שבאפשרותן לייבא גז טבעי נוזלי. המצוף שהוקם, הוא מסוג (Submerged Turret Loading Buoy STL) והוא צפוי לשמש כנקודת התחברות לאוניות גט"ן (LNG) מגזזות, אשר תפרוקנה גז טבעי ישירות אל המקטע הימי של מערכת ההולכה הארצית, בנפח של כ- 2.5 BCM לשנה.

מדובר במתקן בעל חשיבות אסטרטגית, אשר יאפשר למדינה לדאוג לאספקת אנרגיה רציפה לתחנות הכוח ולתעשייה בישראל, בתקופה של מחסור בגז טבעי ולצורך הגברת הביטחון האנרגטי שלה. כבר בשבועות הראשונים להפעלתו, צפוי המצוף לחסוך למשק האנרגיה הישראלי כ-500 מיליוני שקל ובשנים הקרובות צפוי המצוף לחסוך למשק האנרגיה מעל למיליארד שקל.

שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו ברך על סיום העבודות ואמר כי " הפרויקט הזה, שיכול לספק בין 1.5 ל-2 BCM , הוא נדבך חשוב בעצמאותה האנרגטית של מדינת ישראל, בכוונתו לשקול את אפשרות הכפלת תפוקתו על מנת להגביר את הביטחון האנרגטי של המדינה. יעד מרכזי וחשוב שעוד נמצא לפנינו הוא אישור מסקנות ועדת צמח, את זה נצטרך לעשות בהקדם האפשרי, מיד לאחר כינונה של הממשלה החדשה. אישורן חיוני לפיתוח משק הגז, לחיפושי הגז והפקתו. עיכוב האישור יעכב את פיתוח משק הגז הטבעי של ישראל".

השר הוסיף כי "הגז הטבעי הוא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק הישראלי, תחזית הצמיחה של המשק עודכנה כלפי מעלה באחוז שלם בזכות הפקתו של הגז. עם ישראל גילה בים התיכון אוצר בלום שיהפוך את החשמל ליעיל יותר, נקי יותר וזול יותר. משרד האנרגיה והמים על זרועותיו, מביא את הגז הטבעי למדינת ישראל. את זה אנחנו עושים באמצעות סדרה של פרויקטים, המרכזים שבהם, כמו זה שכאן, לקראת סיום. לעיתים נדירות זוכה שר לחזות בהשלמת תהליך שהוא החל בו. זו הוא רגע של שביעות רצון ואני שואב ממנו תקווה- אנחנו יכולים לגבור על הביורוקרטיה. הפרויקט הושלם בזמן מהיר ביותר, אני מודה לרשות הגז הטבעי, חברת נתג"ז וחברת החשמל. הדרך לא הייתה פשוטה והעבודה המשותפת להשלמת הפרויקט, הצליחה. גם בממשלה הבאה נשלב ידיים ונפעל יחד לטובת עם ישראל".

"מגבירים הבטחון האנרגטי"

יו"ר נתג"ז, רון חיימובסקי, אמר בטקס: "זהו יום חג למשק האנרגיה הישראלי. אני חושב שהפעם המספרים מבטאים את ההישג הגדול של השלמתו של המצוף הימי. המצוף הושלם תוך 20 חודשים, הורכב תוך 6 חודשים, תוך 13 חודשים כל הרכיבים נרכשו ויוצרו, תוך 8 חודשים אושרה התמ"א פה אחד. ובהמשך הוקם מצוף בגובה 10 מטרים, עוגני ענק בגובה של 18 מטר, צנרת באורך של 8 מטרים, מערכות ברזים תת- ימיות ובוצעו 5,000 שעות צלילה. המצוף הימי שהושלם בלוח זמנים קצר, הוא הגשמת חזונה של החברה, להגביר את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל והבאת הגז הטבעי, שממנו מופקת אנרגיה נקייה וירוקה, לרחבי הארץ. זאת בייחוד בתקופה של מחסור בגז טבעי".

מנכ"ל נתג"ז, שמואל תורג'מן מסר: "הקמת המצוף היה פרויקט מורכב, ההחלטה של משרד האנרגיה והמים ורשות הגז הטבעי הייתה החלטה אמיצה, כאשר המצוף הוקם בעבר רק בשלושה מקומות אחרים בעולם. ללא ההחלטה שלהם, לא היינו כאן היום. חברת נתג"ז השלימה את הפרויקט בזמן קצר ותוך התגברות על אתגרים רבים. החל ממחר, ישראל תהיה אחת מ-4 מדינות יחידות בעולם שיש להן מצוף ימי לקליטת LNG. המצוף יאפשר לקלוט כ- 80,000 קוב גז, אשר יספקו בין 3,000 ל- 4,000 מגהוואט בשעה. המערכת, שהקמתה עלתה כ-500 מיליון שקל, תקטין משמעותית את השימוש בדלקים יקרים ומזהמים, ובכך תביא לחיסכון של מאות מיליוני שקלים למשק האנרגיה בישראל, כבר בשבועות הראשונים להפעלתה. בנוסף, המערכת תאפשר גיוון מקורות לאספקת גז טבעי למדינה ותהווה שער נוסף למערכת ההולכה הארצית לגז טבעי".

מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, הדגיש כי "מדובר בבשורה של ממש ובציון דרך אסטרטגי בחייה של חברת החשמל, המצעיד אותנו למדרגה נוספת בתחום האיתנות האנרגטית שלנו. לאחר תחילת הפקת הגז משדה "תמר" במהלך 2013, ישמש הגז הנוזלי כאמצעי לאחסון גז, כגיבוי לתקלות וכמענה לביקושים העולים על יכולת האספקה של שדה "תמר". גליקמן הוסיף, כי הערכת החיסכון מניצול כל מטען מוערכת בכ-100 מיליון שקל, לעומת השימוש בסולר ומזוט וכרוכה בתועלת סביבתית מהיבט הפליטות הנלוות לייצור החשמל". גליקמן אמר עוד כי חברת החשמל נמצאת כעת במו"מ עם בז"ן וחברת OPC לאספקת גז נוזלי ושוקלת להביא אוניה נוספת על מנת להגדיל את יתרות הגז במדינה.