"פטור ממע"מ על רכישת דירה ראשונה? זה לא אפקטיבי"

גורמים בענף מגיבים להצהרתו של שר השיכון כי יפעל לפטור רוכשי דירה ראשונה ממע"מ ■ ניסים בובליל , נשיא התאחדות בוני הארץ: "לא ליצור מצב שהממשלה מבטיחה הבטחות לזוגות הצעירים - ואז יוצרת קיפאון בשוק"

הצהרתו של שר השיכון כי יפעל לפטור רוכשי דירה ראשונה ממע"מ וזאת כדי להקל על מצוקת הדיור של הזוגות הצעירים נתקלת בתגובות חיוביות מצד בכירים בענף הנדל"ן.

יש לציין שהדבר אינו מפתיע, בעיקר בכל הקשור לתגובות הקבלנים משום שהטבה מסוג זה, החלה רק על רכישת דירות חדשות, תפעל באופן ברור וישיר להעלאת הפעילות במשרדי המכירות של הקבלנים. במקביל, נשמעת גם ביקורת על אפשרות המהלך להשפיע על מחירי הדירות בצורה רחבה ועל האפשרות לאכיפתו.

"הקבלנים בונים היום דירות בידיעה שמרבית הזוגות הצעירים לא יוכלו לרכוש אותם בשל עליית המחירים ובשל המגבלות על המשכנתאות. לכן התאחדות בוני הארץ הודיעה מספר פעמים כי היא תומכת בקביעת מע"מ של 0% על דירות חדשות לרוכשי דירה ראשונה ובהכרה בריבית על המשכנתאות כאמצעים לסיוע לזוגות הצעירים", כך אמר היום ניסים בובליל , נשיא התאחדות בוני הארץ. "עם זאת, על שר השיכון לפעול בנחישות ולא ליצור מצב כפי שראינו בעבר שהממשלה מבטיחה הבטחות לזוגות הצעירים יוצרת קיפאון בשוק ולאחר מכן נוצרת התפרצות של ביקושים שגוררת עליית מחירים מחודשת".

האוצר: "פטור ממע"מ על דירה ראשונה יעלה 3 מיליארד ש'"

אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים בת"א-יפו-בת-ים: "מדובר בצעד חשוב וחיובי בתהליך לפתרון מצוקת הדיור בישראל. עם זאת, מדובר רק בצעד ראשון בדרך להשגת המטרה, כאשר החסמים בענף הבנייה עודם קיימים. הפטור ממע"מ על דירה ראשונה אינו אפקטיבי כל עוד ישנו מחסור חמור בקרקעות, בעיקר באזור המרכז ובהיצע הדירות החדשות שהצטבר לאורך העשור האחרון לכדי כ-100 אלף דירות. בנוסף, יש להתייחס לעודף הרגולציה, ההליכים הבירוקרטים המסובכים והמחסור בעובדים מקצועיים, המקשים על הקבלנים בעבודות הבניה ולקצר ולייעל על כמה שניתן את תהליך הוצאת היתר הבניה בישראל".

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס: "אנו מברכים על היוזמה של שר הבינוי והשיכון החדש בנושא ביטול המע"מ לזוגות צעירים שרוכשים את דירתם הראשונה. אנו מקווים שהשר יצליח לצלוח את התנגדות האוצר המסורתית לשיעורי מע"מ דיפרנציאליים - התנגדות אשר מנעה מהלך דומה בתקופת הממשלה הקודמת. עם זאת, יש לזכור, כי משמעות ההחלטה היא לשלוח זוגות צעירים רבים לרכוש דירות חדשות וזאת מאחר ובשוק דירות היד השנייה אין מרכיב של מע"מ. יש לצפות שהמחירים בדירות יד שנייה יתקנו כלפי מטה בעקבות המהלך, אך זאת רק במקומות שבהם קיימת פנייה מעורבת. מדובר בצעד בכיוון הנכון ואנו מקווים שלא יהפוך לספין תקשורתי בלבד".

אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות': "הרעיון כרעיון הוא מבורך, אבל יהיה קשה מאוד ליישום, אם בכלל. מי ישמור על חברות הנדל"ן שלא יעלו את המחיר של הדירה? אנחנו חיים בשוק חופשי בו המחירים נקבעים על פי ביקוש והיצע ואין שום מנגנון פיקוח שיבטיח כי יזם לא יגלגל את הפטור ממע"מ ופשוט יעלה מראש את מחיר הבסיס של הדירה. אין פיקוח על כך שאכן הזוג הצעיר יקבל הנחה אמיתית ומי יקבע את הקריטריונים לזכאים? האם זוג צעיר ממשפחת טייקונים שרוכש דירה ראשונה יקבל גם הוא הנחה? אני מסופק אם המדינה תוכל להקים מנגנון בקרה אמיתי. כך או כך, הצעה זו יכולה לעבוד רק אם אותו זוג צעיר ישלם כרגיל את המע"מ ליזם ועם הקבלה ילך לבקש החזרים מהאוצר".

לדברי יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ"ל חברת אאורה ישראל: "מדובר בהבטחה מצוינת למשק הישראלי. בהנחה ואכן ההבטחה תמומש, הצעד הזה יראה שלמדינה אכן יש כוונה אמיתית לעזור לזוגות צעירים לקנות דירה בישראל. עם זאת, יש להגביל את ההטבה לדירות במחירים של עד מיליון שקל, כך שהצעד ישתלם גם למדינה ויכוון בניה של יזמים במקומות שבהם המחירים יכולים להיות שפויים. בנוסף, אם הסכום יוגבל, הדבר יעזור לזוגות הצעירים לקבל החלטה להתרחק מהמרכז אל עבר המעגל השלישי, ובכך בעצם תאפשר להשיג מטרה לאומית חשובה- פיזור אוכלוסין אמיתי בארץ".

יקי אמסלם מנכ"ל חברת אלמוג כדאי: "בניגוד לכל ההצעות והאמצעים שננקטו עד כה, מדובר בצעד דרמטי וקיצוני, שיכול לחולל שינוי בשוק ולהנגיש בפועל את מחירי הדירות לזוגות צעירים. אני מאמין שהקבלנים יתמכו בצעד כזה. חשוב כמובן להכין מראש קריטריונים ברורים, ולהגדיר מראש באיזה דירות מדובר. לדעתי ראשית יש לקדם אזורי פיתוח חדשים, בהם יש אינטרס לאומי".

עמי פרץ, בעלים ומנכ"ל חברת בוני התיכון: "הורדת המע"מ על דירה חדשה מהווה הנחה משמעותית ביותר עבור זוגות צעירים בארץ, ואין ספק כי היא תגדיל את כוח הקניה של חתך אוכלוסיה זה, ותכניס "דרייב" חדש לענף. הדבר עשוי לדרבן יזמים לתכנן ולשווק פרויקטים המיועדים לזוגות צעירים. סוף סוף אנחנו רואים דרך חשיבה יצירתית שלא ראינו כמותה בשנים האחרונות ושבאמת מכוונת לטובת הצרכן. עד כה, העיסוק בצד הביקוש התרכז בגזרות ולא בהקלות. יחד עם זאת יהיה מעניין לראות יישומה של הצעה מסוג זה, והשאלה העיקרית שעולה היא איך הממשלה תוכל לוותר על ההכנסה מהמע"מ והאם אכן תעבור בוועדת הכנסת".

לדברי ניסים אחי עזרא מנכ"ל חברת הבניה דוניץ: "יש לברך על יוזמתנו של שר השיכון ואני בטוח כי מתן הפטור ממע"מ לזוגות הצעירים יסייע להם להגשים את רצונם לרכוש דירת מגורים, לרבות באזור המרכז, ולהתחיל את חייהם המשותפים עם יתר ביטחון ויציבות כלכלית".

דרור קוזניצקי, מנכ"ל מנרב פרויקטים: "רואים את האור בקצה המנהרה. סוף סוף הדגש הוא על כך שרכיב המיסוי על דירות בישראל גבוה מאוד. הורדה של 17% - 18%, במידה והמע"מ אכן יעלה החודש, היא משמעותית כשמדובר במוצר יקר כמו דירה. צריך לזכור כי כלל המיסים שהרוכש צריך לשלם בעבור דירה מגיעים עד לכ- 30%-40% מערכה, כך שמדובר בהורדת מחיר משמעותית. בהנחה ואכן ההבטחה תמומש, היא ללא ספק תעזור בקבלת החלטה של זוג צעיר לרכוש דירה אולם עדיין לא תפתור את הבעיה של משפרי הדיור, פלח גדול מאוד באוכלוסיה, לו קשה להתקדם לדירה גדולה יותר בשל המחירים הגבוהים".

אלון עמרם, בעלים ומנכ"ל חברת עמרם אברהם, מתייחס לדברי שר השיכון ואומר כי "המהלך בהחלט מבורך ואני מאמין שגם עשוי לעודד יותר צעירים לקנות דירות. מנתוני החברה, בפרויקטים שאנו בונים בחדרה ובפרדס חנה, יש המון זוגות צעירים שמתעניינים ורוצים לרכוש דירה, אך לא משיגים את המימון הדרוש לכך. אני מאמין כי ביטול המע"מ יאפשר להם לקנות דירה ולקבל משכנתא מהבנק".

לדברי רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק: "כל מהלך באמצעותו המדינה מוזילה את מחירי הדירות לזוגות הצעירים הוא מבורך. עם זאת, אני מקווה שהמדינה לא תתנה תנאים שיוציאו את העוקץ מההטבה כמו למשל פטור ממע"מ רק באזורים מסוימים. לדעתי, צריך לאפשר לזוגות הצעירים ליהנות מההטבה בכל מקום שיבחרו בארץ ובכל דירה שירצו לרכוש".