כמדי 4 ביולי, אתמול (ה') חגגה ארה"ב את יום עצמאותה. השנה לאזרחיה יש עוד סיבה לחייך: הכלכלה הגדולה בעולם, שעדיין מלקקת את פצעי המשברים שחוותה, מראה באחרונה שיפור מתמשך. התאוששות זו מוסברת בחלקה על ידי פיתוח מואץ בתחומי האנרגיה - בייחוד של גז ונפט ממקורות לא קונבנציונליים - ויש מי שסבור, כי הדבר ישחרר את ארה"ב לעצמאות אנרגטית.
לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, "מאז מלחמת העולם השנייה ארה"ב היא המדינה הצרכנית והיבואנית הגדולה ביותר של נפט בעולם. תלותה בנפט התוותה במידה רבה את מדיניות החוץ שלה, והייתה כרוכה בהסדרים דיפלומטיים ובמעורבות ומחוייבות צבאית כלפי המדינות יצואניות הנפט".
עד לפני חמש שנים התחזית לאספקת הביקוש לנפט של המשק האמריקני הייתה ממוקדת במקורות חיצוניים: ייצור הנפט של המשק האמריקני הלך וירד מכ-535 מיליון טון בשנה בשנת 1970 לכ-334 מיליון טון בשנה בשנת 2008, וכלל צפי לגידול גם בתלות העתידית ביבוא הנפט.
אולם פיתוחים טכנולוגיים בעשור האחרון אפשרו את הפקת הגז והנפט הלא קונבנציונליים בארה"ב, ויצרו מקורות חדשים להיצע. כך, ייצור הגז הטבעי עלה משמעותית בשנים האחרונות. במקביל חלה ירידה בביקוש לנפט על רקע המשבר הכלכלי בארה"ב, וכן לאור שינוי בהעדפות הצרכנים בתחבורה האמריקנית. התוצאה הייתה שהתלות האמריקנית ביבוא נפט ירדה מכ-60% ב-2005 ל-44% ב-2012.
"באופן דומה", אומר קליין, "גם ייצור הגז הטבעי ממקורות לא קונבנציונליים, כלומר פצלי גז וגז הדוק, עלה משמעותית בשנים האחרונות. אם ב-2000 היקף ייצור הגז הלא קונבנציונלי היווה כ-2% מסך ייצור הגז האמריקני, הרי ב-2012 היקפו כבר היה 37%".
לדעתו, התפתחויות אלו בתחומי הגז והנפט הלא קונבנציונליים יוצרות שינוי מהותי במעמדה של ארה"ב בתחום האנרגיה. "מדובר בשינוי גם מבחינת פוטנציאל הצמיחה הכלכלית העתידית בארה"ב, מה שמהווה סיבה טובה נוספת לבנק המרכזי האמריקני למתן את ההרחבות הכמותיות. ירידה במחירי האנרגיה ובמחירי חומרי הגלם בתעשיות השונות בארה"ב מגלמת גם היא פוטנציאל לצמיחה, מהסבת אמצעי ייצור ומהתרחבות הפעילות בתעשיות שבהן הגז הטבעי ורכיביו מהווים חומר גלם משמעותי בייצור".
קליין מציין עוד, כי הירידה בעלויות וההתרחבות בפעילות הכלכלית צפויות גם להגדיל את ההכנסה הריאלית של הציבור, וכך להגדיל את הביקוש למוצרי צריכה ואת הפעילות במסחר הקמעונאי. "התרחבות בפעילות צפויה להגדיל את התעסוקה, את התוצר ואת ההכנסות ממסים. השינויים צפויים להפוך את ארה"ב לעצמאית כמעט לחלוטין מבחינה אנרגטית.
"התרחבות הפעילות בתחומים הלא קונבנציונליים, שצפויה לתמוך בתעשיות השונות במשק האמריקני, תומכת בצמיחת התוצר, במאזן המסחרי ובירידת שיעור האבטלה, ועל כן פועלת לחיזוקו של שער הדולר ביחס למטבעות אחרים. ירידה בעלויות הייצור של החברות והצרכנים צפויה להגדיל את התשואה על ההון, ולכן היא גם תומכת בהעלאת הריבית".
מגזרים שונים עשויים ליהנות
אז איך המשקיעים יכולים לנצל את השינויים הצפוים בתחום האנרגיה במעצמה הגדולה בעולם? מניתוח שערכו כלכלני הראל פיננסים עולה, כי לא מעט חברות ממגזרים שונים עשויות ליהנות ממגמת הפיתוח הלא קונבצניונלי בארה"ב.
לדעתם, מדובר בחברות המספקות שירותי שילוח ואריזה, כמו פדקס או UPS, שבהן הדלק הוא אחד המרכיבים הגדולים ביותר במבנה ההוצאות. למעשה, פדקס העריכה באחרונה, כי מעבר למשאיות המונעות בגז טבעי עשוי לחסוך לה 40% מעלויות האנרגיה כיום, המסתכמות בכמעט 5 מיליארד דולר.
או חברות פינוי אשפה כמו Waste Management. חברת פינוי האשפה הגדולה ביותר בארה"ב מתכננת להעביר את המשאיות שלה לשימוש בגז, ובחודש שעבר העריכה כי למרות שהמשאיות האלה יקרות יותר, כל משאית תחסוך לה כמעט 40 מיליון דולר בשנה בהוצאות דלק.
גם חברות בתעשיות הרכב וחלקי החילוף. Paccar, המייצרת משאיות, החלה לייצר משאיות המונעות בגז טבעי; וחברות המציעות שירותי השכרה וליסינג של משאיות המונעות בגז טבעי כמו Ryder System. בהראל מציינים עוד, כי שיפור בפעילותן תתמוך גם בחברות המתמחות בייצור המנועים המותאמים לגז, כמו Westport Innovations.
לפי אומדן שפרסם באחרונה גולדמן זאקס, תחום תשתיות האנרגיה לגז עשוי למשוך במהלך 7 השנים הקרובות השקעות בהיקף 57-65 מיליארד דולר.
לדעת כלכלני הראל, הדבר יכול להיטיב עם חברות כמו Chicago Bridge & Iron או KBR, שמתכננות, בונות, מעצבות ומתחזקות מתקני אחסון, טרמינלים, מכולות וציוד אחר לתעשיית הגז והנפט. גם חברות כמו Schlumberger ו-Halliburton, המספקות לחברות שירותים הקשורים לפעילות חיפוש והפקת לחברות בתחום, עשויות להרוויח ממנה.

הראל פיננסים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.