בתום פגרה שנמשכה 85 יום, שבו הבוקר חברי הכנסת לפעילות במשכן. מושב החורף של הכנסת, שיסתיים רק בעוד חמישה חודשים וחצי, ערב פגרת הפסח, גדוש הכרעות פוליטיות שצפויות אולי אף לטלטל ולזעזע את המערכת הפוליטית.
אולם, האירוע הדרמטי של מושב החורף כלל אינו פרלמנטרי, אלא משפטי. בעוד כשלושה שבועות יפרסם בית המשפט את הכרעתו בתיק ליברמן, שתשליך על כל המערכת: החל ממצבו האישי של ליברמן, שעשוי לפרוש אם יוטל עליו קלון, או שישוב למשרד החוץ ויקרא תיגר על מנהיגותו של נתניהו, וכלה בביטול האיחוד בין ישראל ביתנו לליכוד.
קודם לכן יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות שיהוו מבחן כוח פוליטי למפלגות בכנסת. וגם למותו של הרב עובדיה יוסף ולפריימריז לראשות העבודה עשויה להיות השפעה על מבנה הקואליציה. במקביל, יעלו להצבעה חוקי המשילות, חוק משאל העם והשוויון בנטל להצבעה. את המושב יחתום סוף המרוץ לתפקיד נשיא המדינה, שכרגע שניים מתמודדים עליו: רובי ריבלין ופואד בן אליעזר, אך לא מן הנמנע שעד מאי, מועד ההצבעה, יתווספו מועמדים נוספים.
אדלשטיין: "לפנינו מושב מכריע"
החל מהשעה 16:00 התכנסו כל חברי הכנסת במליאה לאירוע הפתיחה של המושב. יושב-ראש הכנסת, חה"כ יולי אדלשטיין, פתח את המושב ולאחריו נאם נשיא המדינה שמעון פרס. בתום דבריו ימסור ראש הממשלה, ח"כ בנימין נתניהו, הודעה מדינית על פעילות הממשלה בתקופה שחלפה ועל תוכניותיה למושב הקרוב. בתום דברי ראש הממשלה, תישא דברים ראשת האופוזיציה חה"כ שלי יחימוביץ.
יו״ר הכנסת, יולי אדלשטיין אמר בנאומו כי ״לפנינו מושב מכריע. מושב, שבו נצטרך לחרוץ דין בסוגיות רגישות ושנויות במחלוקת. סוגיות, שמשמעותן נוגעת לכל שדרות החברה הישראלית ואף לגורל האזור כלו. סוגיות, שללא ספק תשפענה, על עתידה ודמותה של החברה הישראלית כולה״.
בהמשך, הביע אדלשטיין את חששו ואמר: ״אם אנחנו נגרום לזילות הכנסת - הציבור יפסיק להאמין בה, ויפסיק להאמין בנו. אם הבית הזה יבוזה וייהרס בידיי היושבים בו - לא יהיה מי שישקם אותו עבורנו״. הוא הוסיף כי, ״כשחבר כנסת מדבר על 'למסור את הנפש', מונח שאני מוקיר ומעריך, הוא צריך לחשוש, אולי יהיה מישהו שיבין את דבריו כהיתר או כמצווה לפגיעה בעצמו או באחרים״.
אדלשטיין התייחס בנאומו לאיום הגרעין האירני ולהתפתחויות האחרונות בנושא. ״בשבועות האחרונים היינו עדים למלכודת דבש בדמות מתקפת פיוס מזויף שהוביל נשיא איראן הנבחר. הייתה זו מתקפת פיוס מבית היוצר האיראני שכל מטרתה הפגת הסנקציות, תוך ניסיון מתמשך להרוויח זמן ועוד זמן. לרגע היה נראה כאילו המערב כולו נשבה בקסמיו של המנהיג האיראני המפויס ושוחר השלום״. אדלשטיין הזהיר כי גם אם האירנים נשמעים כביכול מתונים ופייסנים - על ישראל להיזהר מליפול למלכודת זו.
נשיא המדינה, שמעון פרס, התייחס בדבריו לחתני פרס נובל. "גם השנה בחלוקת פרסי נובל בלט חלקם המרשים של בני העם היהודי. וביניהם בעלי זיקה עמוקה לישראל. שניים מהם נולדו והתחנכו כאן. זכייתם חיממה את ליבנו. ונודה על האמת, גם צבטה את ליבנו. כשהתקשרתי לברך ליוותה אותי גם תחושת צער על אשר נדדו לחוץ להשלים את מחקריהם פורצי-הדרך, שהחלו בבית. כי מדינת ישראל, למרות קוטנה, הייתה לשיאנית עולמית במדע וטכנולוגיה. זו זכות שהגענו לכך. וזו חובה המוטלת עלינו שנסיקתינו לפסגות לא תיפסק. הגניוס היצירתי הישראלי מדהים בתפוקתו".
פרס המשיך ואמר כי "אין תקווה גדולה מזו לעמנו. אם נדע להוסיף ולנסוק מדעית ולהמריא מדינית. צפוי למדינה שלנו, שעוברת היום קשיים לא מעטים, עתיד מזהיר. עם הפערים החברתיים ועם הגירעונות שהצטברו. עלינו להטות אוזן קשבת לדאגות העם, לקשיים שנתקל בהם הדור הצעיר. עלינו להתייחס בכובד ראש לתחושת הניכור ולמצוקה הנשמעת מקרב ערביי ישראל ומיעוטים אחרים ולפעול למענם. עלינו להרחיב את מעגל העבודה ולהעלות את פריונו. עלינו גם למנוע בריחת מוחות. ליצור את התנאים הדרושים כדי שאנשי מדע מבטיחים יוכלו לפתח את מלוא יכולתם בביתם. בבתינו. חיינו מעבודה קשה. לא פונקנו על ידי המזל. ועתה משהתמזל מזלנו וגילינו אוצרות גז, אסור להרפות את כושר היצירה שלנו, ולהשקיע את האוצרות שגילינו- בעתיד. העתיד תלוי בהמשך העלייה לישראל ונסיקתה לפסגות עוד יותר גבוהות של מדע וטכנולוגיה. את אשר צברנו במאמץ כלכלי, עלינו לחלק בצדק חברתי. אל נוריד דגלים ואל נַעֲלִים עין".
לדברי פרס, "הפתרונות לא יבואו מאליהם. נבחרי העם חייבים להתגייס, כפי שהתגייסו נבחרי העם בעבר, למאמץ משותף כדי לענות על הצרכים החדשים. על ישראל להצטיין בסובלנותה בחריצותה, בכיבוד הזולת בשוויון זכויות למיעוטים, ובחתירה לשלום אמת עם שכניה. אנו חוששים היום, ובצדק, מגרעון תקציבי ובכל זאת אני מעיז לומר שגירעון חינוכי הוא מסוכן לא פחות. אנו חייבים להעניק לחינוך ולמדע יותר מאשר יתרון יחסי. וליצור זינוק מדעי. זינוק מדעי יביא גם השקעות חדשות. השנה למשל, החלו כבר השקעות רציניות מסין ונוספו להשקעות שלא פחתו מאירופה ומאמריקה. דבר זה גם יתרום לעליית רמת החיים".
לסיכום, הביע נשיא המדינה דאגה ממצאי מחקר של המכון לדמוקרטיה המצביעים על עליה בשיעור הישראלים הרואים בישראל כמדינה יהודית כקודמת למדינה דמוקרטית. "בעיני זוהי חלוקה מסוכנת ומשוללת בסיס היסטורי. מדינה יהודית ומדינה דמוקרטית חד הן. לא ניתן להפריד ביניהן. הפרדה כזו עלולה להביא לפילוגו של העם היהודי. העם היהודי אינו אורח בדמוקרטיה, הוא בין יוצריה. ברגע שהתורה קבעה שכל "כל בני האדם נולדו בצלם אלוקים", הונח היסוד לדמוקרטיה. "ואהבת לרעך כמוך" היא יסוד האחווה בדמוקרטיה. היציאה מבית העבדים היא ראשית המסע של האנושות לעבר החירות. הדמוקרטיה היום שוב אינה רק הזכות להיות שוֶוה, אלא זכותו השוָוה של כל אדם להיות שונֶה. העם היהודי אינו יכול להיות לא-דמוקרטי, שכן פירושו הוא גם להיות לא יהודי. ואילו מדינה יהודית יכולה לשמור על צביונה היהודי רק על ידי רוב יהודי. בן-גוריון העדיף מדינה שאופייה הטריטוריאלי לא יסכן את אופייה היהודי. כמעט כל ראשי-הממשלות של ישראל הגיעו לאותה מסקנה.
"ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חזר כעת והבהיר שאסור גם היום לסכן את אופייה היהודי על ידי סיכון הרוב הדמוקרטי. היהדות כמו הדמוקרטיה הן צמאות שלום. כיהודים אנו אף מצווים לרדוף שלום ולא להמתין לניסים שיביאו אותו. השלום עם מצרים והשלום עם ירדן. המו"מ עם הפלסטינאים הם לא רק אינטרס מדיני, בטחוני וכלכלי כאחד, אלא גם צו מוסרי עליון הטבוע במורשותינו. אני מברך בכל ליבי על חידוש השיחות עם הפלסטינאים. השיחות מתנהלות, הרחק מאור הזרקורים. ומאפשרות מו"מ רציני כדי לממש את הפתרון של "שתי מדינות לאום לשני העמים.
"מו"מ אינו דבר קל. הוא נפתח במצב של היעדר אמון בין הצדדים. הוא מתנהל כאשר כל צד רואה ברעהו יריב, לא ידיד. אבל מו"מ לא נולד מאמון אלא נועד ליצור אמון. הוא לא מתחיל מקיום ידידות, עליו לפתח ידידות. אינני מציע ליטול סיכונים בעלמא, אך גם להחמיץ הזדמנות ולהזריק בעורקינו סקפטיות או ציניות. אני מודע לסכנות. ואני מכיר את הקשיים. שלום דורש ויתורים ואלה כואבים וקשים. ראש הממשלה המנוח מנחם בגין צדק כאשר אמר והכריע 'עדיפים קשיי השלום על ייסורי המלחמה'. תמכתי במהלכיו של מר בגין אף על שהייתי אז ראש האופוזיציה. כי לדעתי האופוזיציה לא נולדה כדי למנוע שלום. דעתי לא השתנתה ואני סבור שגם כיום בתפקידי הנוכחי אמלא את חובתי הממלכתית לתמוך בתהליך השלום שאתה מוביל. עלינו לעשות מאמץ עליון כדי לפנות מכשולים לשלום שבאים מבחוץ".
פרס התייחס גם לנושא האירני: "איראן גרעינית היא סכנה לשלום העולם כולו. היא מערערת את יציבות האזור. היא מאיימת על שלומה של ישראל. מתק השפתיים של רוחאני הוא אכן עַרֶב לאוזניים שעייפו מצרימותיו של אחמדינג'ד. אבל על העולם לבחון את אירן על פי מעשיה ולא על פי הצהרותיה. כמאמר חז"ל: "מעשיך יְקָרְבוּהוּ ומעשיך יְרַחֲקוּהוּ ". המעשים חייבים להיות אמינים, שקופים, לא חלקיים ולא דחויים. תכליתם לפרק את היכולת האיראנית לייצר נשק גרעיני. להפסיק את בניית הטילים ארוכי הטווח שנועדו לשאת ראשי חץ גרעיניים עד לליבה של אירופה ואפילו עד החוף המזרחי של ארצות-הברית. לגבי הגרעין אפשר אולי לתרץ שיש לו גם שימוש אזרחי. לטילים האלה אין שום שימוש אזרחי הם רק נושאים איום גרעיני. המשך נחוש של הסנקציות הכלכליות מגובות באופציות אחרות הוא כורח שאין להרפותו עד אשר יניב מעשים ולא רק דיבורים. האיום הוא מעשי. הסכנה מעשית. והנדרש מאיראן מעשים.
"העמדה הברורה שהציג הנשיא אובמה כלפי אירן היא עמדה, חד-משמעית ובלתי מתפשרת, ועלינו להתייחס אליה ככזו. לישראל אין גבול משותף עם אירן. ואין סיבה לקיום סכסוך בין עמינו. הסכנה איננה העם האיראני אלא משטר האייתולות שלו. שהכריז על כוונתו להשמיד את ישראל. המשטר הזה זורע איבה פנאטית ומעניק תמיכה נדיבה לארגוני טרור כגון חיזבאללה, חמאס ובשלטון הדמים הרצחני בסוריה. המדיניות הנוכחית של משטר האייתולות היא איום על ישראל אבל למעשה מהווה סכנה לעולם כולו. ניטרול האיום הוא משימה המוטלת על הקהיליה הבינלאומית כולה. ובכוחה גם להשיגה. ברצוני להודות מעל במה זו לנשיא אובמה ולנשיא פוטין על שיתוף הפעולה ביניהם לנקוט באמצעים הדרושים כדי לסלק את הנשק הכימי שבידי סוריה, ובהקדם האפשרי", אמר.
נתניהו: "המשטר בטהרן טרם זנח את הכוונה לפתח גרעין"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פתח את דבריו בתנחומים לבני משפחות של הרב עובדיה יוסף. "הרב המשיך מסורת מפוארת של גדולי ישראל שהקדישו חייהם ללימוד תורה. לרבים מאיתנו היה מרגש כיצד עד רגעיו האחרונים ממש, כולל בתקופת מחלתו הוא שקד על לימוד כתבי הקודש בידיעה שהוא תורם למורשת הנצח של ישראל".
לאחר מכן פנה נתניהו להתייחס להתפתחויות בזירה הבינלאומית: "זה שנים שאנחנו פועלים בהצלחה לא מבוטלת לגבש חזית רחבה נגד יכולתה של איראן לפתח גרעין. יחד עם ארה"ב ומדינות נוספות הוטלו סנקציות כלכליות על איראן ותחת הלחץ הזה איראן התקרבה לנקודת שבר, אבל המשטר בטהרן טרם זנח את הכוונה לפתח גרעין, אבל הוא שינה את הטקטיקה בדרך להשגת היעד. בעקבות ההפרות השיטתיות של מועצת הביטחון איראן יכולה להעשיר במהירות אורניות ברמה נמוכה לרמה גבוהה ולכן היא מוכנה היום לוותר על העשרה ברמה נמוכה תמורת הקלות בסנקציות. כלומר היא מוכנה לתת מעט מאוד תמורת הרבה מאוד. אין שום סיבה לאפשר לה את זה, אין סיבה לסגת מהחלטת מועצת הביטחון. זו תהיה טעות היסטורית להרפות מהלחץ עכשיו רגע לפני שהסנקציות נשיגות את מטרתן. צריך לזכור שלחץ בינלאומי הוא זה שהביא את האיראנים למגמת ויתור כלשהיא והוא שיכול להביא אותה לויתור ממשי על תוכנית הגרעין הצבאי שלה.
"בניגוד לתפיסה המקובלת, הקלה בלחץ לא תחזק את התפיסה הפושרת אלא דווקא את הגישה של חמינאי ותתפס כניצחון המשמעותי שלו. איראן ממשיכה לפתח טילים יבשתיים שמסוגלים לשאת טילי חץ גרעיניים שיכולים להגיע למזרח התיכון, ארה"ב, אירופה ולחלקים נוספים בעולם. האזור כולו ימצא בסכנה וגם העולם. אין ספק שנשק גרעיני באיראן יכוון קודם כל אלינו. האיראנים מצהירים שזו כוונתם ולכן ישראל לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני. באשר לסוריה, במשך שנים אמרנו שמי שמחזיק נשק בלתי קונבנציונלי עלול לעשות בו שימוש.
"באשר למצרים - אנחנו מייחסים חשיבות רבה לשלום עימה. היא עוגן של יציבות בלב המזרח התיכון. השלום בינינו מושתת על הסדרי ביטחון מוצקים וגם על הבנות בינלאומית שיש לעשות הכל כדי לשמרן. לפני שנתיים היתה אופוריה גדולה בפתח האביב הערבי. אני לא הייתי שותף לה. מנגד גם היה חשש שניצחון האיסלם הרדיקלי הוא בלתי נמנע. אבל הוא לא בלתי נמנע כי בקרב עמים באזור יש רצון עז להשתחרר מאל קעידה, האחים המוסלמים וגרורותיהם. זו התפתחות בעלת מימדים היסטוריים. בפעם הראשונה מאז כינונה של מדינת ישראל גוברת ההבנה בחלקים נרחבים של העולם הערבי שישראל אינה האויב של העולם הערבי, שבנושאים רבים אנו נמצאים עימם בחזית אחת. ייתכן שההבנה הזו תפתח הזדמנויות חדשות באזורניו. אני מקווה שגם הפלשתינים מבינים זאת. היום רבים מבינים שטוב שלא נסחפנו עם האופוריה של האביב בערבי ושהסכמנו לנווט בשיקול דעת את דרכינו מהמציאות האזורית.
"אל מול הסערות יש גם רגעי נחת. היום נמכרה חברה ישראלית במיליונים לפייסבוק, ויש חברה שנמכרה לגוגל. לצד זאת יש לזכור ששיעור האבטלה הוא מהנמוכים בעולם המערבי. אזרחי ישראל יודעים להעריך שמצבננו הביטחוני השתפר וכלכלת ישראל ממשיכה לצמוח. אני מבטיח שנמשיך לשפר את איכות החיים, להוריד את יוקר המחיה, כדי שנוכל כולנו לחיות ברווחה. אנחנו נדרשים לנקוט מדיניות מפוכחת ואחראית בנושאי פנים. במושב החורף עומדות בפנינו כמה משימות- להביא שינויים בשיטת הממשל, לחוקק חוק משאל עם ולחלק את הנטל באופן שיויני יותר מבלי לשסות ציבור בציבור. אני אדאג להיפגש עם ראשי הסיעות כדי להעביר את כל החוקים הללו וגם אנסה לקבל תמיכה של חברי באופוזיציה.
"אבל אל מול כל אלה עומדים לנגד עיני השמירה על הגבולות. בלמנו את תופעת ההסתננות לחלוטין. בחצי השנה האחרונה הגיעו לישראל אפס מסתננים. היא המדינה היחידה שהצליחה להשתלט על חדירה לגבולותיה, דבר שהיה מסכן את צביונה היהודי והדמוקרטי. אנחנו נמשיך לפעול בנושא. כפי שבלמנו את המסתננים נוציא את אלה שלא הספיקו להיכנס. אם יהיה צור בכך נביא לכנסת חקיקה שתביא לשליטה מוחלטת בגבולותינו. בד בבד נמשיך לפתוח שווקים כמו סין למשל.
"הרבה בזכות הפעולות של הממשלה גם הנגב מתעורר לחיים אבל הוא עומד בפני זינוק של ממש. האינטרנט צריך הגנה מפני מדינות וישראל היא כוח עצום בתחום הזה. באר שבע תהפוך למעצמת סייבר עולמית. קו הרכבת לאילת יהפוך לחזון בעל יכולת ביצוע. הנסיעה בין תל אביב לאילת תערך שעתיים וחצי בלבד. זו תהיה מהפיכה שלא היתה כדוגמתה. החזון שלי הוא לחבר את הפריפריה ממטולה עד אילת, שעיירות הפיתוח יהיו סוף סוף ערים מפותחות. וגם הרצון להשיג שלום עם הפלשתינים. כולנו רוצים שלום בטוח ולא הסדר שיתמוטט עם כינונו. במישור הביטחוני בכל הסדר ישראל תוכל להגן על עצמה בלכ איום והיא לא תשען על כוחות זרים. כיצד ייתכן ש פלשתינים לא מוכנים להכיר במדינה פלתשינית? מה ככ מסובך להכיר בעובדה היסטורית זו. והשאלה שצריכה להישאל היא מדוע שכנינו הפלשתינים מתעקשים בנחרצות ובקביעות לא להכיר בזה. זהו מרכיב חיוני להתפייסות אמיתי ולשלום אמיתי ובר קיימא.
"אני מבין מכלי התקשורת של הרשות הפלשתינית. שפלשתין משתרעת ממטולה ועד אילת ושהסכם יחתם בלי הכרה כמדינה יהודית. החלק הראשון לא נכון והחלק השני לא יהיה. אנחנו עושים מאמצי אמת להגיע לסיום הסכסוך עם הפלשתינים. זה לא קל אבל אני נחוש לנסות, והניסיון הזה לא נעשה כדי לקבל כותרת בעיתון או מחיאות כפיים מהקהילה הבינלאומית. דווקא על קרע הטלטלות הרבות שפוקדות את עולמינו אני אומר לכם שישראל ממשיכה להיות סיפור הצלחה אדיר. אני משוכנע שנצליח להתמודד עם כל האתגרים ונביא ברכה שלום ביטחון לעם היושב בציון".
בנט על גל הפיטורים: אפס אחוז מס זו בעיה
ראשי המפלגות הקדישו היום את ישיבות הסיעה לפרישת תוכניותיהם למושב הקרוב. יו"ר הבית היהודי ושר הכלכלה,נפתלי בנט, התייחס בפתח הישיבה למצב הכלכלי ולפיטורים בטבע ובבזן. "חצי מעם ישראל מתפרנס פחות מ-6,000 שקל בחודש ולא מצליחים להרים את הראש מעל למים", אמר בנט, "אני קורא לצעירים לא לוותר על ישראל, הממשלה לא תוותר עליכם. יש הרבה עבודה להורדת המחירים והעלאת המשכורות. זו הבעיה בישראל. אין הרבה אבטלה, אבל המשכורות נמוכות".
בהתייחסו לפיטורים בטבע ובבזן אמר בנט כי "רק בחודשיים האחרונים השקענו מעל 200 מיליון שקל בפריפריה. בטבע יש בעיה ספציפית שהפטנט של תרופת הדגל עומד לפקוע והם יאבדו המון הכנסות. האבטלה לא במגמת עלייה ולכן התקשורת לא צריכה להפוך את זה לאירוע שהוא לא. גם לבזן יש בעיה ספציפית, הוריתי למשרד שלי לבדוק את חוק השקעות הון. אפס אחוז מס זו בעיה, אבל אסור להפוך את כל זה למגמת היסטריה או התנפלות על טבע או בזן. אם נהפוך את זה להיסטריה החברות הגדולות יברחו מהארץ. אם יהיו עוד אירועים כאלה כדוגמת בזן וטבע - נמצא את הדרך להתמודד איתם".
יו"ר יש עתיד ושר האוצר, יאיר לפיד, הבהיר בפתח ישיבת סיעתו כי במושב הקרוב תתמקד יש עתיד בשיוויון בנטל "שיוציא דור שלם של חרדים לעבודה". לדבריו, במהלך המושב "נשלים את הרפורמה בשינוי שיטת הממשל, נבטיח שלא יהיו יותר מ-18 שרים בממשלה הבאה כדי שנוכל למשול. יש עתיד תקדם גם את ברית הזוגיות גם עבור להט"בים, נאפשר תחבורה ציבורית בשבת באזורים חילונים כדי שלא יצא שרק סבא עשיר יכול לנסוע במונית לבקר את הנכדים שלו וסבא עני לא יכול. זה דבר סוציאלי, לא אנטי דתי.
"נפעל לקדם את המו"מ המדיני ולהגיע להסכם שלום עם הפלסטינים. אני קורא לעמיתי לא לנצל כל אירוע כדי לקרוא להפסקת תהליך השלום כי זה משחק לידי המחבלים. מדיניות ממשלת ישראל לא תיקבע על ידי החמאס או המחבלים". לבסוף התייחס שר האוצר ליוקר המחיה ואמר כי יש עתיד תטפל במחירי הדירות ומוצרי היסוד ותפעל למען מעמד הביניים.